Στην απόρριψη της προσφυγής του δημοτικού συμβούλου Αναστάσιου Χίου κατά της απόφασης 1060/2016 του δημάρχου Αχαρνών Γιάννη Κασσαβού προχώρησε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής.
Συγκεκριμένα, η Αποκεντρωμένη απέρριψε το αίτημα του κ.Χίου, αποδεχόμενη την απόφαση του δημάρχου, με το σκεπτικό ότι η εν λόγω απόφαση περιέχει πλήθος περιστατικών που αποδεικνύουν τις προβληματικές σχέσεις των δύο πλευρών,το διάστημα που ο κ.Χίος ασκούσε τα καθήκοντα του Αντιδημάρχου Διοίκησης και Θρακομακεδόνων.
Επιπλέον, σύμφωνα με όσα αναγράφονται σε αυτήν ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης δεν προβαίνει σε έλεγχο πραγματικών περιστατικών.
Ασκεί αποκλειστικά έλεγχο νομιμότητας και όχι έλεγχο σκοπιμότητας ή ουσίας.
Υπενθυμίζεται ότι στις 7 Ιουνίου, ο κ.Κασσαβός είχε απαλλάξει από τα καθήκοντά του, τον τότε αντιδήμαρχο εξαιτίας της διαφωνίας τους στο θέμα της λήψης του δανείου. Εν συνεχεία ο κ.Χίος κινήθηκε εναντίον της απόφασης προσφεύγοντας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, λόγω έλλειψης νόμιμης αιτιολογίας.
Σε πρώτη φάση η απόφαση της Αποκεντρωμένης, τον Αύγουστο 2016, δικαίωνε τον κ.Χίο αναγνωρίζοντας ότι ότι οι λόγοι που επικαλέστηκε ο δήμαρχος Αχαρνών δεν αφορούσαν στην εκτέλεση των καθηκόντων του κ.Χίου,ούτε τις ικανότητές στη θέση του αντιδημάρχου και γι αυτό δεν δικαιολογούσαν την απαλλαγή του προσφεύγοντα από τα καθήκοντά του.
Όπως αναφερόταν στο σκεπτικό της απόφασης που στηρίχτηκε στις διατάξεις του αρ. 59 παρ. 5 του ν. 3852/2010 “η διάρκεια της θητείας των αντιδημάρχων δεν μπορεί να είναι μικρότερη των δυόμιση ετών, ενώ η ανάκλησή τους είναι δυνατή με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση του δημάρχου», κανένας από τους τέσσερις λόγους δεν αφορά σε πραγματικά περιστατικά εκτέλεσης καθηκόντων και γι αυτό δεν γίνονται αποδεκτοί”.
Στη συνέχεια ο δήμαρχος επανέφερε τον κ.Χίο στα καθήκοντά του για 3 ημέρες και στις 26 Αυγούστου με νεώτερη απόφαση απέπεμπε τον πρώην αντιδήμαρχο.
Ακολούθησε δεύτερη απόφαση του δημάρχου, στην οποία αποτύπωνε τους λόγους που τον οδήγησαν στην απομάκρυνση του πρώην αντιδημάρχου με αναφορά σε περιστατικά που αναδείκνυαν το κλίμα που επικρατούσε μεταξύ τους. Η δεύτερη απόφαση της Αποκεντρωμένης δεν υπεισέρχεται σε έλεγχο ουσίας .
Διαβάστε το σκεπτικό της απόφασης (εδώ)