11.4 C
Athens
27 Ιανουαρίου 2023
spot_img
ΑρχικήΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΑΧΑΡΝΕΣΤριγμούς και απόνερα προκαλεί το επίμαχο δάνειο στις Αχαρνές

Τριγμούς και απόνερα προκαλεί το επίμαχο δάνειο στις Αχαρνές

- Advertisement -

Σωτηρης ΝτουροςΣτο μικροσκόπιο της δικαιοσύνης αναμένεται να βρεθούν το επόμενο διάστημα οι υποθέσεις των δανειοδοτήσεων των Δήμων Αχαρνών και Ζωγράφου από ξένες τράπεζες, οι οποίες έκαναν το γύρο του κόσμου, καθώς κινδύνεψαν να τινάξουν στον αέρα την έγκριση της 5ης δόσης του δανείου από το ΔΝΤ. Το θέμα θα ερευνήσει πταισματοδίκης, ώστε να εξακριβωθεί η τήρηση νόμιμων διαδικασιών για την χορήγησή τους, ύστερα από σχετική εντολή των Εισαγγελέων Εφετών, αρμόδιων για οικονομικά θέματα κ.κ. Πεπόνη και Μουζακίτη.

- Advertisement -
- Advertisement -

Θα μπορούσε να γελάσει κάποιος με το γεγονός ότι δυο… δήμοι παραλίγο να μπλοκάρουν την πολυπόθητη δόση από το ΔΝΤ, αν δεν επρόκειτο για μια υπόθεση εξαιρετικά σοβαρή και με πολιτικές προεκτάσεις, ο απόηχος των οποίων είναι ακόμα έντονος. Και, σαφώς, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί κανείς να κατηγορήσει δημάρχους και διοικήσεις δήμων, για τους οποίους υπουργοί μιας κυβέρνησης μεσολάβησαν, προκειμένου να συνάψουν χαμηλότοκα δάνεια με την πλήρη εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι δανειακές συμβάσεις υπογράφηκαν μεταξύ των δήμων και ξένων τραπεζών χωρίς να γίνουν αυστηροί έλεγχοι από τις αρμόδιες αρχές, υπό την ανοχή της τότε κυβέρνησης της ΝΔ ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι τα ξένα τραπεζικά συγκροτήματα δεν ζήτησαν εμπράγματες εγγυήσεις από τους δήμους με τους οποίους υπέγραψαν τις συμβάσεις. Στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών τονίζουν πως θα επισπεύσουν τις διαδικασίες προκειμένου να ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα οικονομικής εξυγίανσης των «κόκκινων» δήμων που προβλέπει ο Καλλικράτης, προς αποφυγή αντίστοιχων φαινομένων στο μέλλον.

Επιπλέον, παράγοντες της αυτοδιοίκησης επιμένουν ότι η εγγύηση του ελληνικού δημοσίου δεν σημαίνει πως οι δυο δήμοι θα αποφύγουν τελικά την αποπληρωμή των δόσεων των δανείων, κάτι το οποίο μπορεί να γίνει μέσα από αυξημένη παρακράτηση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων.

Το ιστορικό του δανείου στις Αχαρνές

Η δανειακή σύμβαση υπεγράφη επί δημαρχίας Σπύρου Στριφτού αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του το 2003 κι είχε διάρκεια μέχρι και το 2020. Την απεξόφληση του δανείου εγγυούνταν πλήρως το ελληνικό δημόσιο. Πιστώτρια τράπεζα ήταν η Goldman Sachs, η οποία στη συνέχεια παραχώρησε τα δικαιώματά της στον γαλλο-βελγικό τραπεζικό όμιλο DEXIA BANK. Το ποσό του δανείου ανερχόταν στα 35.000.000 ευρώ ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι 1.050.000 ευρώ ήταν οι προμήθειες προς τρίτους.

Με το δεδομένο ότι το δάνειο είχε διετή περίοδο χάριτος, ο τότε δήμαρχος Σπύρος Στριφτός ξεκίνησε να πληρώνει το τρίτο χρόνο ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν πλήρωσε τις δόσεις για το 2006. Με την ανάληψη των καθηκόντων του, ο νέος δήμαρχος Παναγιώτης Φωτιάδης αποπλήρωνε κανονικά τις δόσεις, κάτι που χρόνο με το χρόνο γινόταν όλο και πιο δύσκολο, με το δεδομένο των χρεών του δήμου και της παρακράτησης σημαντικού ποσού από τους ΚΑΠ.

Στα τέλη του 2009 εμφανίστηκαν τα πρώτα σύννεφα και τον επόμενο χρόνο ο κ. Φωτιάδης, αδυνατώντας να ανταποκριθεί στις δανειακές υποχρεώσεις του Δήμου, σταμάτησε την αποπληρωμή. Μάλιστα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, είχε προειδοποιήσει – χωρίς αποτέλεσμα – την κεντρική κυβέρνηση, ζητώντας έκτακτη οικονομική ενίσχυση από το υπουργείο εσωτερικών για το δάνειο, προκειμένου, όπως είχε πει, «να μην εκτεθούμε γιατί δεν παίζουν οι ξένες τράπεζες». Αδυναμία αποπληρωμής επέδειξε και ο επόμενος δήμαρχος Σωτήρης Ντούρος.

Ο δικαιούχος τραπεζικός όμιλος DEXIA BANK απευθύνθηκε στο ελληνικό δημόσιο που ήταν κι ο εγγυητής της αποπληρωμής ενώ υπέβαλλε ενστάσεις και στο ΔΝΤ, με αποτέλεσμα να κληθεί η ελληνική κυβέρνηση να δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις και να αντιμετωπίσει τα… ειρωνικά σχόλια της υφηλίου.

Σπύρος Στριφτός: «Το πρόβλημα δεν είμαι εγώ…»

«Είναι ένα άκρως νόμιμο δάνειο, το οποίο πάρθηκε από την Goldman Sachs γιατί το επιτόκιο ήταν μόλις 1,5%. Πρώτα απευθυνθήκαμε στο ταμείο παρακαταθηκών και δανείων και μετά στις ελληνικές τράπεζες, όπου τα επιτόκια ήταν 6,5% και 7% αντίστοιχα. Πήραμε ένα νόμιμο δάνειο, δε λέω νομότυπο και μάλιστα χωρίς υποθήκες. Πήγαμε εκεί διότι ήταν μια τράπεζα με την οποία συνεργαζόταν στενά το κράτος αλλά και μεγάλοι δήμοι. Ήταν άριστος ο φάκελος που ετοιμάσαμε, μας έδωσαν το δάνειο γιατί η Goldman Sachs βασίστηκε ότι τότε εμείς είχαμε κερδίσει τη δίκη εναντίον των Τουριστικών Ακινήτων που δεν κατέβαλε ποτέ το 2% στο δήμο Αχαρνών. Τα προηγούμενα χρόνια ο Παναγιώτης Φωτιάδης εξαπέλυε λάσπη στο πρόσωπό μου για τα 3,5 εκατομμύρια που δεν μπήκαν δήθεν στο δήμο. Αυτά τα λεφτά μπήκαν σε λογαριασμό του δήμου, ποτέ δεν δώσαμε κρυφές προμήθειες. Το δάνειο το πήραμε για να αποπληρώσουμε παλαιά δάνεια και δώσαμε αποζημιώσεις για απαλλοτριώσεις. Ποτέ δεν είχαμε 2000 υπαλλήλους, 600 ήταν στις δυο δημοτικές επιχειρήσεις. Για το πρόσωπό μου το καταλαβαίνω αλλά ο Χρήστος Ντούρος πέθανε σε ένα περιθωριακό νοσοκομείο του ταμείου της Εθνικής Τραπέζης, φτωχός και με πολλά χρέη. Δεν κρύψαμε λεφτά, ρωτήστε δυο συνεργάτες σας (σ.σ. του Σωτήρη Ντούρου) που έχουν όλα τα στοιχεία, να σας πουν ότι ούτε ένα ευρώ από τα χρήματα που μπήκαν στο δήμο δεν πήγαν άδικα. Ήταν μια λάσπη που ρίξατε αβασάνιστα σε μένα, δεν ξέρω αν το κάνατε επειδή φοβάστε τον προηγούμενο δήμαρχο. Η λάσπη δεν κολλάει απάνω μου. Το πρόβλημα θεωρείτε ότι είμαι εγώ και όχι τα δάνεια που δεν πληρώνετε…»

Σωτήρης Ντούρος: «Να τα βρει το κράτος με τη γαλλική τράπεζα…»

«Κάποιοι μεταφέρουν τα πράγματα όπως θέλουν, για τους δικούς τους λόγους και σκοπούς, εκμεταλλεύονται μια λέξη και προσθέτουν και άλλες. Δεν έχω κατηγορήσω ποτέ κανέναν, δεν φοβάμαι ούτε τον κ. Φωτιάδη, ούτε τον κ. Στριφτό, ούτε κανένα άλλο αξιόλογο συνάδελφο. Εγώ είπα ότι ο Στριφτός καλά έκανε που πήρε το δάνειο και ο Φωτιάδης καλά έκανε που δεν πλήρωσε. Σε ένα δήμο, ο οποίος χρωστά εκατομμύρια ευρώ από τις δημοτικές επιχειρήσεις και ο οποίος έχει μια τάση να παίρνει υπαλλήλους, στον οποίο υπάρχουν εργαζόμενοι απλήρωτοι, δεν μπορεί να δοθεί έτσι ένα δάνειο. Υπάρχει μια εγγύηση του ελληνικού κράτους, που την πλήρωσε τώρα. Δικαιώνεται ο κ. Φωτιάδης που δεν πλήρωσε το δάνειο το 2010 και ο κ. Στριφτός που το πήρε. Εφόσον εγγυήθηκε το ελληνικό κράτος το δάνειο, ας πάει να τα βρει με την γαλλική τράπεζα.. Τα υπονοούμενα που άφησα είναι για κάποιους υπουργούς, οι οποίοι έκαναν τον παν για να πάρουν κάποιοι δήμοι τέτοια δάνεια. Εσείς καλά κάνατε και το πήρατε, κακώς το κράτος συνηγόρησε σε αυτή τη διαδικασία, καλώς ο Φωτιάδης δεν πλήρωσε. Όσον αφορά στα 3,5 εκατομμύρια, ψηφίσατε όλοι μαζί να μπουν ορκωτοί λογιστές, εγώ δεν υπήρξα καν δημοτικός σύμβουλος και δεν είπα τίποτε μεμπτό…» .

Παναγιώτης Φωτιάδης: «Δεν είχα κάτι προσωπικό για να ρίξω λάσπη…»

«Μέσα στο δημοτικό συμβούλιο λειτουργούμε ως πολιτικά όντα. Ο δήμαρχος είναι υποχρεωμένος να εφαρμόζει τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου, δεν ψηφίζει καν. Δηλαδή, εγώ ξύπνησα μια μέρα και είπα ότι θα κυνηγήσω τον Σπύρο Στριφτό; Πήρε η προηγούμενη διοίκηση ένα δάνειο, καλώς έκανε. Δεν αναφέρθηκα στα 3,5 εκατομμύρια επειδή έτσι ήθελα, ήμουν υποχρεωμένος. Ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο, ύστερα από την έκθεση των ορκωτών λογιστών και την έκθεση των επιθεωρητών του υπουργείου οικονομικών, η οποία πήγε απευθείας στη δικαιοσύνη, ανέφερε ότι λείπουν 3,5 εκατομμύρια ευρώ. Έλεγε ότι αυτά τα χρήματα δεν έχουν μπει στο δήμο. Εγώ δεν λέω αν έπιασαν τόπο ή όχι και δεν με αφορά το που είχαν πάει. Είχα δεδομένα. Δεν είχα κάτι προσωπικό για να ρίξω λάσπη…»

- Advertisement -

Ακολουθήστε το doxthi.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις.

- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

- Advertisment -