11.4 C
Athens
4 Φεβρουαρίου 2023
spot_img
ΑρχικήΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΑΧΑΡΝΕΣΕυρωπαϊκός αέρας...στο 1ο γυμνάσιο Αχαρνών

Ευρωπαϊκός αέρας…στο 1ο γυμνάσιο Αχαρνών

- Advertisement -

Στο 1ο Γυμνάσιο Αχαρνών τη φετινή σχολική χρονιά φυσάει ευρωπαϊκός αέρας. Εκτός από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ “Oenological project” στο οποίο συμμετέχει το σχολείο ως εταίρος μαζί με τη συντονίστρια Ισπανία, τη Γαλλία, την Πορτογαλία και την Ιταλία, ένα δεύτερο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ υλοποιείται από πολυπληθή ομάδα μαθητών του σχολείου.

Το πρόγραμμα αυτό είναι περιβαλλοντικό και στοχεύει στη δημιουργία οικολογικής συνείδησης όχι μόνο στους μαθητές αλλά και στις οικογένειές τους και στον ευρύτερο περίγυρο.

- Advertisement -
- Advertisement -

Φιλοδοξία του προγράμματος είναι μέσω των δράσεων να ευαισθητοποιήσουν τους γνωστούς, τους φίλους, τους συμπολίτες και τη Δημοτική αρχή ώστε να γίνονται από όλους μικρά αλλά συντονισμένα βήματα βελτίωσης της περιβαλλοντικής συμπεριφοράς.

Το πρόγραμμα αυτό έχει τίτλο «I am being an ecological person», συντονίζεται από σχολείο της Τουρκίας και συμμετέχουν εκτός από την Ελλάδα, η Κροατία και η Πολωνία.

Στα πλαίσια του ευρωπαΪκού προγράμματος,οι μαθητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, οι καθηγητές του σχολείου και αρκετοί γονείς μέτρησαν το ενεργειακό τους αποτύπωμα σε ένα εύχρηστο διαδικτυακό ερωτηματολόγιο. Μετά τη συγκέντρωση και την καταμέτρηση των αποτελεσμάτων, καταλήξαμε δυστυχώς σε έναν ανησυχητικό μέσο όρο που δείχνει αφ΄ενός την αδιαφορία μας για το περιβάλλον και αφ΄ετέρου την άγνοιά μας σε θέματα προστασίας της φύσης και ορθής χρήσης των συμβατικών πηγών ενέργειας.

Οι μαθητές λοιπόν κατανοώντας την επιτακτική ανάγκη αλλαγής της καταναλωτικής τους συμπεριφοράς, κατέστρωσαν σχέδιο δράσης που αφορά σε πρώτη φάση το οικογενειακό και το σχολικό τους περιβάλλον, αλλά και τις ατομικές τους συνήθειες. Καλαίσθητες καλλιτεχνικές πινακίδες μας παρακινούν να σβήνουμε τα φώτα και τις συσκευές όταν δεν τα χρησιμοποιούμε, ενώ μια αφίσα πάνω από τη βρύση μας θυμίζει ότι το νερό στη φύση δεν είναι ανεξάντλητο.

Επίσης οι μαθητές αποφάσισαν να ζητήσουν από τη δημοτική αρχή να τοποθετήσει έξω από το σχολικό χώρο κάδους ανακύκλωσης διαφορετικούς για κάθε ανακυκλώσιμο υλικό, γιατί παρατήρησαν από τη μελέτη των αποτελεσμάτων του τεστ που έκαναν, ότι πολλά ανακυκλώσιμα υλικά καταλήγουν στη χωματερή ακριβώς επειδή δεν υπάρχει διαχωρισμός στο πρώτο στάδιο συλλογής τους. Όσο για το χαρτί, ήδη το σχολείο εξασφάλισε κάποια ποσότητα φωτοτυπικού χαρτιού προς χρήση, από το χρησιμοποιημένο χαρτί που συγκέντρωσε και πούλησε.

Αυτά είναι τα μικρά πρώτα μας βήματα για να αποκτήσουμε οικολογική συνείδηση και να προσφέρουμε τη δική μας συμβολή στην διατήρηση της αειφορίας και της βιωσιμότητας του πλανήτη. Αν θέλετε και σεις να μάθετε πόσο σπάταλοι ή συνετοί καταναλωτές είστε και πόσο ρυπαίνετε ή προστατεύετε το περιβάλλον, χρησιμοποιείστε το σύνδεσμο www.greencred.me για να μετρήσετε το ενεργειακό σας αποτύπωμα. Είμαστε σίγουροι ότι θα θορυβηθείτε με τα αποτελέσματα και θα αρχίσετε να αλλάζετε συμπεριφορά σε σχέση με το περιβάλλον.

Τρία από τα πέντε μέλη της παιδαγωγικής ομάδας των καθηγητών του σχολείου ταξίδεψε στο Fethiye της Τουρκίας από τις 12/12/2016 έως τις 16/12/2016 για να λάβει μέρος στην πρώτη διεθνική συνάντηση του προγράμματος. Στη συνάντηση συμμετείχαν, εκτός από την Ελλάδα, εκπρόσωποι των σχολείων-εταίρων της Κροατίας, της Πολωνίας και της συντονίστριας Τουρκίας.

Σκοπός της συνάντησης ήταν η γνωριμία διά ζώσης των παιδαγωγικών ομάδων των σχολείων και ο συντονισμός του προγράμματος.

Στις διαδοχικές συναντήσεις καθορίστηκαν λεπτομερώς οι δραστηριότητες των σχολείων ανά μήνα, οι δράσεις αλλά και το πρόγραμμα των διακρατικών συναντήσεων με συμμετοχή μαθητών. Η ελληνική παιδαγωγική ομάδα επέστρεψε με τις καλύτερες εντυπώσεις από τη φιλοξενία και την διάθεση συνεργασίας των συναδέλφων του σχολείου-συντονιστή.

Πληροφορίες, νέα και πολλές φωτογραφίες από την διεθνική αυτή συνάντηση υπάρχουν στο site του προγράμματος http://ecopersonerasmus.wixsite.com/ecosite.

- Advertisement -

Ακολουθήστε το doxthi.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις.

- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

- Advertisment -