11.4 C
Athens
27 Ιανουαρίου 2023
spot_img
ΑρχικήΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΑΧΑΡΝΕΣ"Κόκκινο" χτύπησε το θερμόμετρο στη ΠΕΔΑ για την Αμυγδαλέζα

“Κόκκινο” χτύπησε το θερμόμετρο στη ΠΕΔΑ για την Αμυγδαλέζα

- Advertisement -

amygdalezaΆναψαν τα αίματα κατά τη συνεδρίαση του έκτακτου διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔΑ για την Αμυγδαλέζα, το οποίο είχε προκαλέσει ο Δήμαρχος Αχαρνών. Αιτία το κείμενο που πέρασε με πλειοψηφία από τα μέλη του Δ.Σ του αυτοδιοικητικού οργάνου και το οποίο δεν ικανοποιούσε τις θέσεις του Δήμου.

- Advertisement -
- Advertisement -

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, η πλειοψηφία των μελών του Δ.Σ. τάχθηκε στο πλευρό των Αχαρνών, θεωρώντας λογικά τα επιχειρήματά τους.

Στην τοποθέτησή του, ο Δήμαρχος Σωτήρης Ντούρος επανέλαβε τους λόγους που δεν επιτρέπουν τη δημιουργία κέντρου προσωρινής φύλαξης στην Αμυγδαλέζα καθώς πρόκειται για δημοτικό κτήμα, εκεί βρίσκεται η Σχολή της Αστυνομίας, είναι οικιστικός ιστός, βρίσκεται απέναντι από σχολείο και επιπλέον δεν ελήφθη υπόψη η άποψη του Δήμου και της τοπικής κοινωνίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν η πρώτη φορά που συνεδρίαση της ΠΕΔΑ πραγματοποιήθηκε σε τόσο ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα με τα μέλη του Δ.Σ. – δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους – να ρίχνουν εκατέρωθεν τα πυρά τους. Ιδιαίτερη ένταση δημιουργήθηκε τη στιγμή που ο πρόεδρος της ΠΕΔΑ Νίκος Σαράντης διάβασε το κείμενο του προεδρείου, που έφερε προς ψήφιση, το οποίο σαφώς και δεν ικανοποιούσε το αίτημα του Δήμου Αχαρνών να ανασταλούν οι εργασίες που γίνονται στον χώρο της Αμυγδαλέζας.

Τη δική του πρόταση έφερε ο δημοτικός Σύμβουλος Καισαριανής Σπύρος Τζόκας, την οποία ψήφισαν έξι μέλη του Δ.Σ μεταξύ αυτών και ο Δήμος Αχαρνών. Η πρόταση ζητούσε ανάκληση της απόφασης και ουσιαστικό διάλογο μετά τις εκλογές, των τοπικών αρχών και της Εκτελεστικής Επιτροπής της Π.Ε.Δ.Α. με την κυβέρνηση που θα εκλεγεί. Τελικά, ψηφίστηκε από την πλειοψηφία η πρόταση του προεδρείου της ΠΕΔΑ.

Η απόφαση του Δ.Σ της ΠΕΔΑ έχει ως εξής:

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ε.Δ.Α. συνεκλήθη έκτακτα στις 26-04-2012 με θέμα «Συζήτηση και λήψη απόφασης μετά από πρόταση του Δημάρχου Αχαρνών κ. Σ. Ντούρου σχετικά με το θέμα της εγκατάστασης του κέντρου φιλοξενίας -κράτησης μη νόμιμων μεταναστών».

Μετά αναλυτική συζήτηση τέθηκαν σε ψηφοφορία δυο προτάσεις: Η πρόταση που πλειοψήφισε και αποτελεί απόφαση της ΠΕΔΑ κατατέθηκε από τον Πρόεδρο της ΠΕΔΑ Νίκο Σαράντη και έχει ως εξής:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΔΑ επιβεβαιώνει την απόφαση που έλαβε στη συνεδρίαση του την 29η Μαρτίου σύμφωνα με την οποία: Είναι ανάγκη να αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα της διόγκωσης των παράνομων μεταναστευτικών ροών και της έλλειψης επαρκών χώρων κράτησης και φιλοξενίας των μη νόμιμων μεταναστών.

Η ΠΕΔΑ στο σχετικό ψήφισμα της έχει ήδη επισημάνει ότι αυτονόητες προϋποθέσεις για τη λειτουργία των χώρων κράτησης και φιλοξενίας των μη νόμιμων μεταναστών είναι: η διασφάλιση της ασφάλειας των κατοίκων των περιοχών όπου θα χωροθετηθούν οι εγκαταστάσεις αυτές και ο πλήρης σεβασμός των δικαιωμάτων και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας των φιλοξενούμενων εκεί μεταναστών.

Επίσης η ΠΕΔΑ έχει τονίσει ότι τυχόν βεβιασμένες αποφάσεις , χωρίς να έχει προηγηθεί συζήτηση με τις τοπικές κοινωνίες, μπορεί να αποβούν όχι μόνον άκαρπες αλλά και επιζήμιες, επιδεινώνοντας το πρόβλημα. Ένα από τα βασικά ερωτήματα που έχουμε θέσει να απαντηθεί από την Πολιτεία είναι η σχέση των χώρων φιλοξενίας μεταναστών με τον αστικό οικιστικό ιστό, ώστε να μειωθούν οι αρνητικές επιπτώσεις που αντικειμενικά προκύπτουν για μια περιοχή κατοικίας.

Στο πλαίσιο των θέσεων μας αυτών και συνεκτιμώντας την σημερινή δήλωση του Δημάρχου Αχαρνών κ. Ντούρου και την ανάγκη έναρξης λειτουργίας των χώρων φιλοξενίας στην Αττική με τις προϋποθέσεις και τα προβλήματα που προαναφέραμε, ζητάμε να μην λειτουργήσει το κέντρο φιλοξενίας μη νόμιμων μεταναστών στην Αμυγδαλέζα πριν γίνει συνάντηση της ΠΕΔΑ, της Περιφέρειας Αττικής του Δημάρχου Αχαρνών και του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη με αντικείμενο τη χρήση για φιλοξενία μη νόμιμων μεταναστών των εγκαταστάσεων του Υπουργείου στην Αμυγδαλέζα».

Η πρόταση που μειοψήφισε κατατέθηκε από τον εκπρόσωπο της Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας Σπύρο Τζόκα έχει ως εξής:

«Ισχύει η απόφαση της πλειοψηφίας του Δ.Σ. της Π.Ε.Δ.Α. , όπως και οι απόψεις που εξέφρασαν οι παρατάξεις και τα μέλη του Δ.Σ. στην συνεδρίαση της 29ης Μαρτίου. Το Δ.Σ. της ΠΕΔΑ ζητά την ανάκληση της απόφασης για το στρατόπεδο συγκέντρωσης στις Αχαρνές. Επίσης ζητά τον ουσιαστικό διάλογο, μετά τις εκλογές, των τοπικών αρχών, της Εκτελεστικής Επιτροπής της Π.Ε.Δ.Α. με την αρμόδια κυβέρνηση».

- Advertisement -

Ακολουθήστε το doxthi.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις.

- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

- Advertisment -