11.4 C
Athens
26 Μαΐου 2022
spot_img
ΑρχικήHOT STORYΟι συμφωνίες "κάτω από το τραπέζι" στις δημαιρεσίες του δήμου Φυλής και...

Οι συμφωνίες “κάτω από το τραπέζι” στις δημαιρεσίες του δήμου Φυλής και οι πρωταγωνιστές. Τι είχε κάνει το 2013 ο Μπουραΐμης

- Advertisement -

Στην επιβεβαίωση της συμφωνίας «κάτω από το τραπέζι» που προηγήθηκε των δημαιρεσιών, προκειμένου να «εξοστρακιστούν» ο Δημήτρης Μπουραΐμης και η παράταξη ΔΥΝΑΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ από την Οικονομική επιτροπή προχώρησε, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, σε συζητήσεις του ο επικεφαλής της ΕΥΠΟΛΙΣ Γιώργος Αβράμης.

- Advertisement -

Πρωτοστάτες στις ενέργειες που έλαβαν χώρα την εβδομάδα πριν τη συνεδρίαση, κατά τις ίδιες πληροφορίες, υπήρξαν οι Δημήτρης Καμπόλης και Σάββας Σάββας, οι οποίοι ανέλαβαν να «πείσουν» δημοτικούς συμβούλους συνολικά της αντιπολίτευσης είτε να μην εμφανιστούν καθόλου (για να μην υποχρεωθούν να ψηφίσουν το Δημήτρη Μπουραΐμη και στελέχη της παράταξης), είτε να ενταχθούν στο «γκρουπ» των προσυμφωνημένων ψήφων. Με τον τρόπο αυτό επεδίωξαν αφενός να ακυρώσουν την υπόσταση των κ.κ. Μπουραΐμη, (Σταμάτη) Αβράμη, Δρόλια, Παπαϊωάννου, Πουλιάση και Σκαμαντζούρα, δηλαδή των εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων της παράταξης ΔΥΝΑΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ και αφετέρου να εμφανίσουν προς τα έξω την εικόνα ότι «ελέγχουν» το σύνολο της αντιπολίτευσης.

- Advertisement -
- Advertisement -

Το αντάλλαγμα για τον επικεφαλής της ΕΥΠΟΛΙΣ (που είδε το «τυράκι» και όχι τη «φάκα») ήταν, σύμφωνα με τις φήμες που κυκλοφορούν, ο ισχυρισμός ότι η θέση του συμβούλου της οικονομικής επιτροπής είναι μια πολύ δυνατή, πολιτικά, θέση και ότι ο ίδιος – με έναν τρόπο αυτόματο (!) – θα σκαρφαλώσει τα σκαλοπάτια της ιεραρχίας. Ούτε που σκέφτηκε πως η ιεραρχία σε αιρετές θέσεις είθισται να είναι απόρροια των ψήφων που σου δίνουν οι πολίτες και όχι απόρροια ευκαιριακών συμφωνιών.

Ούτε μπήκε στη διαδικασία να διερωτηθεί γιατί ο Δημήτρης Μπουραΐμης αρνιόταν να συμμετέχει σε συνεδριάσεις έκτακτων οικονομικών επιτροπών (που δε γίνονται σε κανένα δήμο), τακτικών που ανακοινώνονταν μια μέρα πριν ή επιτροπών χωρίς να έχει εγκριθεί ο προϋπολογισμός από την Αποκεντρωμένη και συνεπώς δε μπορούσαν να ενέχουν οικονομικές πράξεις.

Για το Σάββα Σάββα, το αντάλλαγμα θα ήταν προφανώς η «εξιλέωσή του» απέναντι στην, πάλαι ποτέ, παράταξή του, για την περίφημη συνδιοίκηση και τη λευκή πετσέτα που πέταξαν (τόσο ο ίδιος όσο και οι εκλεγμένοι σύμβουλοι κ.κ. Κουράση και Γιαννοπούλου) έναντι των όσων υποστήριζαν προεκλογικά. Αυτό που, πιθανώς, προσπάθησε να δείξει αναλαμβάνοντας να “πείσει” τα υπόλοιπα στελέχη της αντιπολίτευσης (πλην της ΔΥΝΑΜΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ) είναι πως οι συμφωνίες είναι φυσιολογικές, έχουν σαν βάση προσωπικές επιδιώξεις και – δείτε – τις κάνουν και άλλοι. Αυτό θα ήταν το άλλοθι της συνδιοίκησης.

Αλλά, αν για τον επικεφαλής της ΕΥΠΟΛΙΣ Γιώργο Αβράμη, η (επίσημη) δικαιολογία, για να δεχθεί συμφωνία «κάτω από το τραπέζι», ήταν πως εκείνος θα κάνει καλύτερη αντιπολίτευση από το Δημήτρη Μπουραΐμη  στην Οικονομική επιτροπή (οι αποφάσεις της οποίας, παρεμπιπτόντως, περνούν και από το δημοτικό συμβούλιο), για τον αντιδήμαρχο Διοίκησης και Οικονομικών Δημήτρη Καμπόλη, ο οποίος – σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες –  επικοινώνησε με δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης, ποια θα μπορούσε να είναι η (καλύτερη) δικαιολογία;

Γιατί ζητούσε να μην παραστούν στη συνεδρίαση για να μην έχει εκπρόσωπο στην Οικονομική επιτροπή η παράταξη ΔΥΝΑΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ; Γιατί ο ίδιος – ως παλιός αυτοδιοικητικός – επιχείρησε με «τερτίπια» να ακυρώσει τη θέληση των μισών ψηφοφόρων του δήμου που επέλεξαν ως αξιωματική αντιπολίτευση τη συγκεκριμένη παράταξη; Γιατί επιχείρησε, με κάθε μέσο, να μη βρίσκεται ο Δημήτρης Μπουραΐμης στην επιτροπή;

Τι είχε κάνει ως δήμαρχος ο Δημήτρης Μπουραΐμης στις αντίστοιχες δημαιρεσίες

Η ίδια αναλογία σε ψήφους υπήρχε, σύμφωνα με πληροφορίες, επί διοίκησης Μπουραΐμη και στις δημαιρεσίες του 2013, όταν από την παράταξη του Χρήστου Παππού είχαν ανεξαρτητοποιηθεί δυο δημοτικοί σύμβουλοι, κάποιοι άλλοι δεν παραβρίσκονταν και δεν υπήρχε γενικά πλειοψηφία στη ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ.

Τότε ο πρώην δήμαρχος, θεωρώντας απολύτως θεσμικό και αναγκαίο να παραβρίσκεται η μείζων αντιπολίτευση σε επιτροπές που σχετίζονται με τη λειτουργία του δήμου, είχε συμφωνήσει με τους δημοτικούς συμβούλους όλων των παρατάξεων να ψηφιστούν τα στελέχη της παράταξης του Χρήστου Παππού για να μπορέσουν να εκλεγούν, όπερ και εγένετο. Η δημοκρατική λειτουργία μιας διοίκησης δε νοείται να αντιμετωπίζει ως αντίπαλο εκλεγμένα θεσμικά όργανα και να επιδιώκει την ακύρωσή τους.

Η υποδειγματική διαδικασία στο δήμο Ιλίου

Στον αντίποδα του δήμου Φυλής υπήρξε η υποδειγματική διαδικασία που ακολουθήθηκε κατά την εκλογή προεδρείου και επιτροπών στο δήμο Ιλίου. Με άψογο τρόπο, χωρίς συμφωνίες «κάτω από το τραπέζι», «εξοστρακισμούς» και «πισώπλατα» χτυπήματα, οι 38 παρόντες έδωσαν το μήνυμα πως η ψήφος των πολιτών είναι σεβαστή σε κάθε έκφανσή της και δεν πρέπει να αλλοιώνεται, χάριν μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων.

Έτσι, εκ των 38 παρόντων, 36 υπερψήφισαν τα μέλη του προεδρείου του δημοτικού συμβουλίου, 38 υπερψήφισαν τα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη της Οικονομικής Επιτροπής και 36 υπερψήφισαν τα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

- Advertisment -