11.4 C
Athens
4 Φεβρουαρίου 2023
spot_img
ΑρχικήΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΑΧΑΡΝΕΣ1η Διακρατική συνάντηση «I am Being an Ecological Person» στο 1ο γυμνάσιο...

1η Διακρατική συνάντηση «I am Being an Ecological Person» στο 1ο γυμνάσιο Αχαρνών

- Advertisement -

Τους Ευρωπαίους εταίρους, καθηγητές και μαθητές από την Τουρκία, Πολωνία και Κροατία που υλοποιούν το περιβαλλοντικό πρόγραμμα «I am Being an Ecological Person» φιλοξένησε από τις 6 έως τις 10 Μαρτίου το 1ο Γυμνάσιο Αχαρνών.

“Οι φιλοξενούμενοι έφτασαν στο ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ το απόγευμα της Κυριακής 5 Μαρτίου, όπου με πολλή χαρά. Μετά τις καθιερωμένες φωτογραφίες, περίμενε σκληρή δουλειά αλλά και πολλή διασκέδαση.

- Advertisement -
- Advertisement -

Η Δευτέρα 6/3/2017 περιλάμβανε επίσκεψη στο ΚΠΕ Λαυρίου και παρακολούθηση του προγράμματος «τίποτα δεν πάει χαμένο».  Οι μαθητές αφού παρακολούθησαν μια εμπεριστατωμένη παρουσίαση της σωστής και φιλικής προς το περιβάλλον αξιοποίησης των οικιακών απορριμμάτων, με την καθοδήγηση των εκπαιδευτών του ΚΠΕ έμαθαν να παράγουν κομπόστ αξιοποιώντας τα απορρίμματα του κήπου και του σπιτιού. Διασκέδασαν πολύ με τη διαδικασία, συνεργάστηκαν και απόκτησαν πολλές χρήσιμες γνώσεις για το περιβάλλον και την προστασία του. Η συνέχεια της ημέρας περιλάμβανε βόλτα στο Λαύριο και στον αρχαιολογικό χώρο του Σουνίου.

Την Τρίτη 7 Μαρτίου οι ομάδες των άλλων χωρών επισκέφτηκαν το σχολείο μας για γνωριμία του χώρου και δραστηριότητες. Τους υποδεχτήκαμε ζεστά, φτιάξαμε όλοι μαζί χειροποίητες τσάντες αξιοποιώντας παλιές μπλούζες, παρακολουθήσαμε πως φτιάχνεται οικιακό παραδοσιακό σαπούνι και στο τέλος όλοι οι μαθητές χόρεψαν και έφαγαν μαζί τοπικές συνταγές.

Την Τετάρτη 8 Μαρτίου ξεναγήσαμε τους φίλους μας στην Ακρόπολη και σε άλλους αρχαιολογικούς χώρους. Εκεί τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να μοιράσουν σελιδοδείκτες με οικολογικά μηνύματα στους περαστικούς.

Την Πέμπτη 9 Μαρτίου το πρόγραμμα περιλάμβανε δύο πολύ ενδιαφέρουσες επισκέψεις. Η πρώτη ήταν σε βιομηχανική μονάδα διαχωρισμού και διαλογής του περιεχόμενου των μπλε κάδων που υπάρχουν στους δρόμους.  Οι μαθητές ξεναγήθηκαν με ασφάλεια στους χώρους του εργοστασίου και έμαθαν πώς γίνεται σωστά και αποδοτικά η ανακύκλωση των υλικών που χρησιμοποιούνται στις συσκευασίες προϊόντων. Η δεύτερη επίσκεψη ήταν να γνωρίσουμε από κοντά ένα «πράσινο κτίριο» που στεγάζει ιδιωτική επιχείρηση. Ο μηχανικός του κτιρίου μας εξήγησε τον τρόπο κατασκευής του και την αξιοποίηση της ηλιακής, της αιολικής ενέργειας και της γεωθερμίας για να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες του κτιρίου. Η ημέρα έκλεισε  απολαυστικά με όλους τους  μαθητές να απολαμβάνουν ένα ελληνικότατο σουβλάκι.

Η Παρασκευή 10/3/2017, τελευταία μέρα, ήταν αφιερωμένη στην επίσκεψη και τη γνωριμία του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Είναι ένα εξ ολοκλήρου «πράσινο κτίριο», με ενεργειακή αυτοτέλεια και ενταγμένο ιδανικά στον αστικό ιστό. Οι μαθητές εκτός από την ξενάγηση στους χώρους του ιδρύματος, παρακολούθησαν εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την αξιοποίηση υλικών κατασκευής φιλικών στο περιβάλλον.

Οι πέντε μέρες της συνάντησης κύλησαν γρήγορα και απολαυστικά. Η ομάδα επισκέφτηκε εκπαιδευτικά ιδρύματα και χώρους περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος και απόκτησε χρήσιμες και ουσιαστικές γνώσεις για την διαχείριση των αποβλήτων, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και για περιβαλλοντικά προβλήματα που απασχολούν τον πλανήτη μας. Κορυφαία στιγμή της συνάντησης η απονομή πιστοποιητικών επιτυχούς συμμετοχής στις δραστηριότητες της κινητικότητας από τον Διευθυντή του 1ου Γυμνασίου Αχαρνών κ. Πάλλη Χαράλαμπο.

Περισσότερες πληροφορίες για το project μας μπορείτε να βρείτε στον διαδικτυακό μας τόπο: http://ecopersonerasmus.wixsite.com/ecosite/

Οικολόγοι εν δράσει (παρασκευή κομπόστ)
Πατροπαράδοτη ελληνική φιλοξενία
1o γυμνάσιο Αχαρνών
Εργοστάσιο διαχωρισμού υλικών ανακύκλωσης
1o γυμνάσιο Αχαρνών
Πράσινο κτήριο
Ίδρυμα Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος»

 

- Advertisement -

Ακολουθήστε το doxthi.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις.

- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

- Advertisment -