11.4 C
Athens
4 Φεβρουαρίου 2023
spot_img
ΑρχικήΚΟΙΝΩΝΙΑΕΛΛΑΔΑΑνήλικη… τρομοκρατία. 'Αρθρο του Νικόλα Σωτηρόπουλου*

Ανήλικη… τρομοκρατία. ‘Αρθρο του Νικόλα Σωτηρόπουλου*

- Advertisement -

Όταν ακούει κανείς τη λέξη «παιδί», στο νου του έχει μια ευγενική, ανέμελη, αγνή μορφή. Ένα αθώο χαμόγελο, που παρά την ασχήμια της πραγματικότητας, παραμένει ανεξίτηλο στα χείλη. Για άλλους, αυτός είναι ο ορισμός του «παιδιού». Για άλλους πάλι, αυτό είναι το στήριγμα. Η αθωότητα της παιδικής ηλικίας δεν μπορεί να διακρίνει το καλό από το κακό, συμβαδίζει με αυτό που της προβάλλεται, το αποδέχεται και το ακολουθεί πιστά.

Η αφορμή να θίξω – έστω και ακροθιγώς – την έννοια του παιδιού, μου δόθηκε από την ευκαιρία να μιλήσω για την ανήλικη τρομοκρατία. Δύο λέξεις διαμετρικά αντίθετες. Παιδιά και τρομοκρατία ή, πιο συγκεκριμένα, παιδιά (και) τρομοκράτες. Κι όμως, αυτές οι αντίθετες μεταξύ τους λέξεις συνιστούν, αν όχι ακόμα εξ’ ολοκλήρου, το μόρφωμα του σύγχρονου κόσμου, την παρακμή της κοινωνίας. Αντί να αποβλέπει σε ένα μέλλον αποστειρωμένο, σχεδόν, από αντιλήψεις προηγούμενων αιώνων, τις επαναλαμβάνει με βαναυσότερο τρόπο και με πρωταγωνιστές ακόμα και μικρά παιδιά.

- Advertisement -
- Advertisement -

Το ISIS, επονομαζόμενο και ως Ισλαμικό κράτος, βρίσκει έρεισμα και εκμεταλλεύεται το καταρχήν θετικό, μεταβάλλοντας το σε καταρχήν (και παρά φύσιν) αρνητικό. Χειραγωγεί τη συνείδηση των ανηλίκων, πλασάρει το θάνατο, το αίμα, τα όπλα, το βιασμό ως φυσιολογική αντιμετώπιση, μετατρέποντας την αγνότητα σε διαστροφή, την αθωότητα σε ελάττωμα, το χαμόγελο σε διαρκή θυμό. Ακολουθώντας την τακτική του παιδομαζώματος, απαγάγει ανήλικα παιδιά, συνήθως ηλικίας 10 έως 15 ετών, τα στρατολογεί και τα παραδίδει έτοιμους τρομοκράτες.

Με περισσή αλαζονεία οι Τζιχαντιστές υποστηρίζουν ότι οι νεοσύλλεκτοι είναι ικανότεροι, υπερβολικά πιο φανατισμένοι και πιο επικίνδυνοι από οποιονδήποτε άλλο Μουτζαχεντίν. Άποψη που μπορεί εύκολα να επιβεβαιωθεί, αν αναλογιστεί κανείς ότι οι, εν δυνάμει, τρομοκράτες έχουν γαλουχηθεί από πολύ μικροί με τις θεωρίες της Τζιχαντ, χειρίζονται επιδέξια τα όπλα, ανατινάζουν αυτοκίνητα γεμάτα ανθρώπους και γελούν σαδιστικά. Έχουν ανατραφεί στο περιβάλλον μιας επαναλαμβανόμενης και ατέρμονης βίας.

Είναι αναγκαίο, παρόλα αυτά, οι ευθύνες να αποδοθούν σε εκείνους που έχουν δημιουργήσει – και ακόμα δημιουργούν – τα κίνητρα για τον θάνατο, τις επιθετικές αυτοκτονίες, για τη συνεχιζόμενη αποτρόπαιη βία. Όχι, δεν είναι τα ίδια τα πρόσωπα των ακραίων Ισλαμιστών, γιατί αυτοί είναι πειθήνια, χειραγωγημένα όργανα της ιδέας που εμμονικά πρεσβεύουν και προωθούν. Ιδέα που ανάγεται στα βάθη της ιστορίας στα έγκατα της θρησκευτικής λατρείας, και ανατροφοδοτείται, εντονότερα πλέον, τον 21ο αιώνα. Για ακόμη μια φορά, αντικρίζουμε «έκπληκτοι» τη θρησκεία να πρωτοστατεί σε ένα μεγάλο πόλεμο. Ο φανατισμός, η κατήχηση, η προπαγάνδα και ο φόβος γίνονται πάλι εργαλεία της και, εν προκειμένω, στρατιώτες της είναι μικρά παιδιά.

Για να βρει, βέβαια, η θρησκεία στερεό έδαφος, θα πρέπει κάποιος ή κάποιοι να έχουν θέσει πρωτύτερα τα θεμέλια. Εδώ βρίσκεται το «δια ταύτα». Εκείνη που έσκαψε και οδήγησε στην ανάδυση της τρομοκρατίας, όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, είναι η ίδια η Δύση.

Πολλές συρράξεις έχουν διενεργηθεί στο έδαφος της Μέσης Ανατολής, για λόγους ιμπεριαλιστικούς, επεκτατικούς και προσοδοφόρους. Η παράνομη χρήση προηγμένων οπλικών συστημάτων, οι παραβιάσεις κανόνων επιτακτικού δικαίου της Διεθνούς Κοινότητας, η καταπάτηση διεθνών συνθηκών είναι ενέργειες ή παραλείψεις που ενέχουν κόστος. Ένα κόστος που, με βάση τους κανόνες της νομοτέλειας, ενδεχομένως να έφτασε ο καιρός που το πληρώνουμε…

* Ο Νικόλας Σωτηρόπουλος είναι πρωτοετής φοιτητής της Νομικής Σχολής στο ΑΠΘ

 

- Advertisement -

Ακολουθήστε το doxthi.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις.

- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

- Advertisment -