11.4 C
Athens
4 Δεκεμβρίου 2021
spot_img
ΑρχικήSTORIESΙσίδωρος Λιόσης: "Ο δήμος Φυλής έχει καλλιτεχνικούς θησαυρούς..."

Ισίδωρος Λιόσης: “Ο δήμος Φυλής έχει καλλιτεχνικούς θησαυρούς…”

- Advertisement -

Γράφει στίχους από τα 12 του χρόνια και εμπνέεται από οτιδήποτε κινείται γύρω του. Χαρούμενος και γελαστός, προτιμά να ελπίζει παρά να σκύβει το κεφάλι, πιστεύει βαθιά πως όλα για κάποιο λόγο γίνονται και μετατρέπει σε τραγούδι κάθε του έγνοια. Ο Ισίδωρος Λιόσης από τη Φυλή, που ως παιδί κοιμόταν με τους στίχους του αγκαλιά και ξεκίνησε πριν 22 χρόνια για το Ωδείο με μόνα εφόδια μια ομπρέλα και το πείσμα του, κρατά σήμερα στα χέρια του τον πρώτο χρυσό δίσκο και μιλά στη ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ για τις δυσκολίες, τους αγαπημένους του συνεργάτες και τα επόμενα καλλιτεχνικά του βήματα.

- Advertisement -

Διαβάζοντας το βιογραφικό σας, βλέπουμε ότι η ενασχόλησή σας με τη μουσική στηρίχθηκε όλα τα χρόνια σε ερασιτεχνικό, κυρίως, επίπεδο. Πως προέκυψε η επαγγελματική ενασχόληση;

- Advertisement -
- Advertisement -

Κατ’ αρχήν, σας ευχαριστώ που μου δίνετε την ευκαιρία να επικοινωνήσω με τον κόσμο μέσα από την εφημερίδα σας. Επιτρέψτε μου να σας πω, πως θα παραμείνω για πάντα ερασιτέχνης κι αυτό γιατί η λέξη προδίδει από μόνη της τον έρωτα με την τέχνη… κι εγώ με αυτή την τέχνη είμαι βαθιά ερωτευμένος, είναι κάτι που αγαπάω πολύ. Το επαγγελματικό κομμάτι προέκυψε όταν βρέθηκα στην παρουσίαση του δίσκου ενός πολύ καλού μου φίλου τραγουδιστή. Εκεί υπήρξε η επαφή με τη δισκογραφική εταιρία και όλα μετά δρομολογήθηκαν χωρίς καν να το καταλάβω.

Πως αντιμετώπισαν οι δικοί σας άνθρωποι την αγάπη σου για τη μουσική; Αισθανθήκατε ποτέ «άβολα»;

Η αλήθεια είναι πως η οικογένεια μου όταν ήμουν παιδί ακόμα, χαριτολογούσε διότι κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί αυτό που έκρυβα μέσα μου. Όμως, άβολα δεν ένιωσα ποτέ. Αντίθετα, αντέστρεψα τους όρους και, κάποιες φορές μάλιστα, τους “έχριζα” κριτές σε μια μελωδία που άκουγαν για πρώτη φορά. Πολλές φορές η μητέρα μου ερχόταν τα ξημερώματα στο δωμάτιο μου για να με σκεπάσει και με έβρισκε να έχω αποκοιμηθεί αγκαλιά με το μπουζούκι μου και με ένα σωρό χαρτιά γεμάτα από τραγούδια γραμμένα,  τα «παιδιά μου» όπως συνηθίζω να αποκαλώ τα τραγούδια μου. Δεν είχε πάρει ποτέ αυτά τα χαρτιά από τα χέρια μου…

Συνδυάζετε τρεις ιδιότητες σε μια, στιχουργός, συνθέτης & τραγουδιστής. Αν μπορούσατε να διαλέξετε να ασχοληθείτε μόνο με μια ιδιότητα, ποια θα διαλέγατε;

Αυθόρμητα θα απαντήσω του στιχουργού. Ο στίχος είναι έκφραση, είναι κάτι χειροπιαστό, είναι συναίσθημα, ποίηση… είναι το θρόισμα των φύλλων από τα δέντρα, το κύμα πάνω στον φαγωμένο απ την αλμύρα βράχο, είναι όλες οι αισθήσεις ταυτόχρονα.

Η έκδοση του πρώτου προσωπικού σας άλμπουμ με τίτλο «Μη σταματάς» ποια συναισθήματα σας γέννησε;

Οπωσδήποτε συγκίνηση. Την ώρα εκείνη νιώθεις ότι έκοψες το νήμα σε έναν αγώνα, νιώθεις γεμάτος, πλήρης και ενώ λες «το κατάφερα!», ξαφνικά συνειδητοποιείς πως είσαι μόλις στην αρχή. Αυτή, άλλωστε, είναι και η μαγεία, κάθε φορά να ξεκινάς πιο γεμάτος, πιο έμπειρος, πιο τολμηρός. Ένα προσωπικό άλμπουμ σου δίνει ταυτότητα και χωρίς ταυτότητα δεν έχεις ρόλο, δεν κάνεις τη διαφορά.

Τι είναι αυτό που εμπνέει τον Ισίδωρο Λιόση και θέλει να το αποτυπώσει στο χαρτί;

Τα πάντα… Έχω πολύ αναπτυγμένη αντίληψη γενικότερα, δεν περνάει απαρατήρητο σχεδόν τίποτα. Οτιδήποτε κινείται γύρω μου μπορεί να γίνει πηγή έμπνευσης για μένα. Αν είναι χάρισμα, το χρωστάω στο Θεό, γιατί χωρίς Θεό ο άνθρωπος δεν μπορεί να σταθεί .

Υπάρχει κάποιο είδος τραγουδιού που θα θέλατε πολύ να υπηρετήσετε κάποια στιγμή;

Έχω τάση στο λαϊκό, γράφω όμως και ελαφρολαϊκά , δημοτικά, ακόμα και ελληνικό ροκ. Δε μου αρέσει ο όρος έντεχνο, γιατί όλα τα τραγούδια είναι έντεχνα – εντός της τέχνης – και όταν γράφεις, μπορείς να γράψεις τα πάντα. Υπάρχει ένας τεράστιος πλουραλισμός λέξεων και φράσεων μέσα στο μυαλό μου, που είναι σαν χείμαρρος. Δεν είναι όπως ο τραγουδιστής που, ας πούμε, ο δημοτικός δεν έχει την χροιά του γνήσιου λαϊκού ή και το αντίστροφο. Ασφαλώς και μπορείς να «πειραματιστείς» με τη φωνή σου, αλλά δε μπορεί να λες ότι σου ταιριάζουν όλα.

Γνωρίζω ότι συνεργάζεστε με καλλιτέχνες της περιοχής σε μια κοινή πορεία εδώ και χρόνια. Έχετε δημιουργήσει κάποιο συγκρότημα; Τι είναι αυτό που σας ενώνει;

Ναι, συνεργάζομαι με ανθρώπους και καλλιτέχνες που μας ενώνει η αγάπη για την μουσική, το ίδιο πάθος. Έχω πολύ καλούς φίλους που με έχουν στηρίξει με την εμπειρία τους και τις γνωριμίες τους.  Όπως, ο Νίκος Καλομοίρης, Δ/ντης της Φιλαρμονικής του δήμου Φυλής και ο ταλαντούχος βιρτουόζος στο μπουζούκι Λευτέρης Λαζάρου, που είναι οι φάροι μου μέσα στα μουσικά σκοτάδια αλλά και επιστήθιοι φίλοι. Πέραν αυτού, ο τόπος μας έχει θησαυρούς, μέσα εκεί λοιπόν υπάρχει ο Τάσος Καμπόλης, μια απίστευτη λαϊκή φωνή που ήδη μετράμε δύο μουσικές δουλειές και ο Γιάννης Λαγός, επίσης, λαϊκός τραγουδιστής που πρόσφατα κάναμε την αρχή. Καλλιτέχνες που έχουν εμφανιστεί στο παρελθόν σε “βαριές” πίστες και δίπλα σε τρανταχτά ονόματα. Τους εμπιστεύομαι με κλειστά μάτια, γιατί πατάνε γερά στις νότες και μπορούν και εκφράζουν το συναίσθημα του στίχου. Σημαντικός συνεργάτης για τις εγγραφές στο στούντιο είναι και ο Δημήτρης Χατζηγαλήνης .

Θα βγει κάποιο κοινό άλμπουμ;

Ετοιμάζουμε αυτόν τον καιρό κάτι πολύ δυνατό και, πρώτα ο Θεός, απο φθινόπωρο θα ακούσετε τα ευχάριστα.

Το επόμενο επαγγελματικό βήμα είναι…

Στα σκαριά μια συνεργασία, με πολύ δυνατό όνομα αλλά δε θέλω να πω κάτι περισσότερο ακόμα. Συνδέομαι και με καλλιτέχνες του εξωτερικού, ανταλλάσσουμε απόψεις και ιδέες, πολλά και όμορφα πράγματα θα έρθουν σύντομα . Πρέπει να αναδειχτούν τα ελληνικά ταλέντα και ειδικότερα της περιοχής μας, γιατί δυστυχώς η Δυτική Αττική έχει στοχοποιηθεί. Τουλάχιστον, ας δείξουμε τον πλούσιο πολιτισμό που διαθέτουμε.

Και το επόμενο προσωπικό βήμα;

Το μεγάλο μου στοίχημα είναι να παραμείνω ο εαυτός μου, αυτό που δημιούργησα χάρη στους γονείς και στους δασκάλους μου. Κρυφή μου «μούσα» και στήριγμά μου είναι η αγιογράφος Αικατερίνη Σιφακάκη και την ευχαριστώ δημόσια γι αυτό. Ως καλλιτέχνης έχω μια ένταση μέσα μου και η συνάντηση με το Θείο φέρνει ισορροπία στην ζωή μου. Τώρα, αν εννοείτε κάποια πολιτική ενασχόληση, αν μελλοντικά υπάρξει μια πρόταση, θα την εξετάσω πολύ σοβαρά.

 

Ισίδωρος Λιόσης  Ισίδωρος Λιόσης Ισίδωρος Λιόσης


Ισίδωρος Λιόσης Ισίδωρος Λιόσης

 

 

 

 

 

 

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

- Advertisment -