11.4 C
Athens
29 Μαρτίου 2023
spot_img
ΑρχικήHOT STORYΠώς καταρρίπτεται ο ισχυρισμός της Ρένας Δούρου ότι το λατομείο που θα...

Πώς καταρρίπτεται ο ισχυρισμός της Ρένας Δούρου ότι το λατομείο που θα επιλεγεί στη Δυτική Αττική θα είναι μόνο χώρος ΧΥΤΥ

- Advertisement -

Κοντός ψαλμός αλληλούια, λέει ο σοφός μας λαός και, την Τρίτη, κατά πάσα πιθανότατα θα γνωρίζουμε τις προθέσεις του ΕΔΣΝΑ και της Περιφέρειας σχετικά με το λατομείο που θα υποδεχθεί τα επόμενα χρόνια το νέο ΧΥΤΑ της Δυτικής Αττικής. Χώρος που, παρά την προσπάθεια της Ρένας Δούρου και της ηγεσίας του ΕΔΣΝΑ να θολώσει τα νερά ως προς τη λειτουργία του, όχι μόνο δε θα είναι χώρος ΧΥΤΥ αλλά θα μπορεί να περιλαμβάνει μια νέα ΟΕΔΑ. Δηλαδή, μια νέα ολοκληρωμένη εγκατάσταση διαχείρισης απορριμμάτων. Δηλαδή, θεωρητικά, ακόμα και ένα νέο εργοστάσιο.

Αυτό, άλλωστε, περιγράφεται σαφώς στην επιστολή που απέστειλε η κυρία Δούρου στους δημάρχους της Αττικής, στην οποία αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι από τα 154 συνολικά λατομεία και μεταλλεία της Αττικής μόνο τα 20 κρίνονται κατ’ αρχήν κατάλληλα για υποδοχή – εγκατάσταση δομών διαχείρισης απορριμμάτων, «χωρίς να ιεραρχούνται οι θέσεις τους με παραπλήσια καταλληλότητα υποδοχής εγκαταστάσεων και χωρίς να προτείνεται τελική θέση συγκεκριμένων υποδομών». Από τα 20 λατομεία, τα  3 εξ’ αυτών (Μελετάνι Μάνδρας, Μουσαμά και Κυριακού (Κορωπίου) έχουν επιλεγεί ως κατάλληλες θέσεις για ΟΕΔΑ από υφιστάμενους νόμους (του 2003 και του 2013) ενώ για τα υπόλοιπα απαιτείται η χωροθέτησή τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

Αντικαθιστώντας τη διαβούλευση με τους δήμους (την οποία η ίδια είχε υποσχεθεί),  η επιστολή της Περιφερειάρχη Αττικής εστάλη περίπου μια εβδομάδα πριν στους δημάρχους της Αττικής εν κρυπτώ, χωρίς να ανακοινωθεί πουθενά και με την επισήμανση ότι θα πρέπει να έχουν καταθέσει τις απόψεις τους μέχρι τις 3 Νοεμβρίου 2017 (ειδικά εκείνοι στους οποίους βρίσκονται τα παραπάνω λατομεία). Αν όμως η επιστολή δε διέρρεε από κάποια γραφεία και δε δημοσιοποιούσε την απάντησή του ο δήμαρχος Πετρούπολης Βαγγέλης Σίμος, ουδείς θα ήταν σε θέση να γνωρίζει το περιεχόμενο της αλλά και πόσο πραγματικά επιβεβαίωνε εκείνους που επέμεναν ότι και πάλι η Δυτική Αττική θα κληθεί να πληρώσει το «μάρμαρο».

«Είμαι βέβαιη ότι θα ανταποκριθούμε και στη δοκιμασία και στην πρόκληση, κάνοντας πράξη το κρίσιμο στοίχημα της νέας πολιτικής διαχείρισης απορριμμάτων, με όρους προστασίας της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος» κατέληγε η επιστολή της κας Δούρου, με την ελπίδα ότι μπορεί – παρά την επιβεβαιωμένη πλέον αίσθηση ότι δε δίνει δεκάρα για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον της Δυτικής Αττικής – να πείσει, εκτός από τους σκληροπυρηνικούς του κόμματός της, και κάποιον ονειροπόλο ή μη υποψιασμένο κάτοικο της Δυτικής Αττικής.

Κάνοντας πράξη, αυτό που αποτελεί τη δική της θεωρία αλλά και πολιτική τακτική: «πρέπει να εκπέμπουμε το ίδιο μήνυμα τόσες πολλές φορές, αν μπορούμε και με τα ίδια λόγια, μέχρι να φτάσουμε στο σημείο να σιχαινόμαστε τους εαυτούς μας».

ΟΧΙ Χρήστου Παππού σε νέο Δ.Σ – ΟΧΙ δημάρχου Πετρούπολης σε Ρένα Δούρου

Στο μεταξύ, στην επιστολή της περιφερειάρχη Αττικής και προέδρου του ΕΔΣΝΑ Ρένας Δούρου αναφέρθηκε ο δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς, ανακοινώνοντάς την στο δημοτικό συμβούλιο όταν τέθηκε προ ημερησίας το θέμα από το Δημήτρη Μπουραΐμη και ύστερα από την έντονη αντίδραση σύσσωμης της αντιπολίτευσης.

Και τότε, πάντως, επέμεινε ότι δε χρειάζεται να συνεδριάσει εκ νέου το δημοτικό συμβούλιο για το λατομείο Μουσαμά, αφού είχε λάβει στο παρελθόν απόφαση με την οποία ο δήμος Φυλής ζητούσε την εξαίρεσή του από οποιαδήποτε χωροθέτηση. Αγνοώντας  – όπως τον κατηγόρησε ο κ. Μπουραΐμης –  ότι από τότε που είχε ληφθεί η απόφαση έχουν μεσολαβήσει νέα δεδομένα (ψήφιση του Περιφερειακού σχεδιασμού που περιλαμβάνει τα λατομεία και από το Χρήστο Παππού) αλλά και νέες εξελίξεις (μελέτη ωρίμανσης για Μουσαμά ή Μελετάνι στη Δυτική Αττική).

Την ίδια ώρα, πάντως, που ο δήμαρχος Φυλής έλεγε ΟΧΙ σε μια νέα συνεδρίαση και μια νέα απόφαση, ο δήμαρχος Πετρούπολης Βαγγέλης Σίμος συγκαλούσε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για το λατομείο Μουσαμά και έλεγε το δικό του ΟΧΙ στη Ρένα Δούρου, καθώς για την Πετρούπολη αποτελεί κυριολεκτικά casus belli (αιτία πολέμου) ενδεχόμενη μετατροπή του σε χώρο διαχείρισης απορριμμάτων.

 

- Advertisement -

Ακολουθήστε το doxthi.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις.

- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

- Advertisment -