11.4 C
Athens
9 Δεκεμβρίου 2022
spot_img
ΑρχικήHOT STORYΑπόφαση - σταθμός από το δημοτικό συμβούλιο Φυλής για τη μεταφορά των...

Απόφαση – σταθμός από το δημοτικό συμβούλιο Φυλής για τη μεταφορά των εργαζομένων του ΞΕΝΙΟΥ στο δήμο

- Advertisement -

Απόφαση – σταθμό στην πολιτική διαδρομή των τελευταίων 4 ετών πήρε για τους εργαζόμενους του ΞΕΝΙΟΥ το δημοτικό συμβούλιο Φυλής, αγνοώντας κάθε λογής «σειρήνες» που επικαλούμενοι νομικές γνωμοδοτήσεις κατέβαλλαν κάθε δυνατή προσπάθεια για να μην προχωρήσει το θέμα της μεταφοράς τους.

- Advertisement -

Η συντριπτική πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων της διοίκησης του Χρήστου Παππού μαζί με τους Δημήτρη Μπουραΐμη, Κώστα Παπαϊωάννου, Θεοδόση Δρόλια από τη ΔΥΝΑΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ, Χρυσούλα Κουράση από την ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΩΝ, Δημήτρη Τσιουμπρή από τη ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΦΥΛΗΣ και Κώστα Λουμιώτη από τη ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΦΥΛΗΣ ενέκριναν τη μεταφορά των εργαζομένων της δημοτικής επιχείρησης ραδιοφωνίας στο δήμο, με βάση το νόμο 4483/2017. Απόφαση που θα ελεγχθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και το Ελεγκτικό Συνέδριο.

- Advertisement -
- Advertisement -

Της μακράς και επεισοδιακής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου προηγήθηκε μια προσπάθεια εκφοβισμού των δημοτικών συμβούλων με καταλογισμούς και εισαγγελείς, με βάση γνωμοδοτήσεις του εκκαθαριστή περί ακυρότητας των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων αλλά και της νομικής υπηρεσίας του δήμου, η οποία απέφυγε, ωστόσο, επί της ουσίας να πάρει ξεκάθαρη θέση. Είναι χαρακτηριστικό ότι καμία από τις δυο νομικές συμβούλους του δήμου δεν ήταν παρούσα στο δημοτικό συμβούλιο (ούτε φυσικά ο εκκαθαριστής) ενώ επικαλούμενες λόγους υγείας δεν παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση ούτε και όταν τις κάλεσε ο δήμαρχος.

Διακοπή της συνεδρίασης για 36 ώρες προκειμένου να συζητηθεί ξανά το θέμα με τους νομικούς και των εργαζομένων ζήτησε ο αντιδήμαρχος διοίκησης Δημήτρης Καμπόλης, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει τι παραπάνω θα γινόταν σε αυτό το διάστημα, αφού όλες οι πλευρές είχαν εκφρασμένες θέσεις. Αν και παραδέχθηκε ότι το σύνολο ήταν πράγματι εργαζόμενοι στον ΞΕΝΙΟ, έθεσε θέμα για κάποιες περιπτώσεις ενώ τελικά αποχώρησε μαζί με τον αντιδήμαρχο Μιχάλη Οικονομάκη. Με την άποψη του κ. Καμπόλη για διακοπή συντάχθηκε αρχικά και η κα Κουράση ενώ η Φωτεινή Γιαννοπούλου αποχώρησε χωρίς να ψηφίσει οτιδήποτε.

Σθεναρή αντίσταση στη θέση για διακοπή της συζήτησης επέδειξαν οι Νίκος Χατζητρακόσιας και Γιάννης Μαυροειδάκος, ζητώντας να ληφθεί άμεσα απόφαση και να μη διαιωνίζεται το πρόβλημα. Θερμοί υποστηρικτές της μεταφοράς από τη διοίκηση Παππού υπήρξαν επίσης οι Γιάννης Κρεμμύδας, Δαυίδ Μαύρος, Γιώργος Αντωνόπουλος και Τζένη Μπάρα.

Τέλος, η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ζωή Αρβανιτάκη επέδειξε μια σαφή θέση υπέρ της εκκαθάρισης, αφού δέχθηκε να αναγνώσει τη δήλωση του εκκαθαριστή προς τους δημοτικούς συμβούλους (παρά το γεγονός ότι ο ίδιος δεν ήταν παρών επικαλούμενος υποχρεώσεις) αλλά δεν ήθελε αρχικά να δώσει το λόγο στους δικηγόρους των εργαζομένων, με τη δικαιολογία ότι δεν ήταν παρούσες και οι νομικές σύμβουλοι του δήμου.

Την καλύτερη απάντηση απέναντι σε όσους διατύπωσαν νομική άποψη εναντίον (ή σχεδόν εναντίον) της μεταφοράς αλλά δεν ήταν στη συνεδρίαση για να την υποστηρίξουν έδωσε, πάντως, ο δικηγόρος των εργαζομένων Δημήτρης Περπατάρης στο τέλος της ομιλίας του, λέγοντας: «Κανείς δεν δοξάστηκε κρυπτόμενος».

Να σημειωθεί, ότι στη συνεδρίαση παραβρέθηκε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Αττικής Πάνος Σκουρολιάκος, ο οποίος χαρακτήρισε το νόμο ως μοναδική ευκαιρία για τη μεταφορά των εργαζομένων της ραδιοφωνίας και υποσχέθηκε ότι θα παρέμβει αν χρειαστεί για οποιαδήποτε νομική συμπλήρωση για την πλήρη κάλυψη του δημοτικού συμβουλίου.

Αξίζει να αναφερθούν, η σαφής θέση υπέρ των εργαζομένων που πήρε η διευθύντρια διοικητικού προσωπικού Έφη Κοντούλα με την εισήγησή της αλλά και οι ενέργειες, υπέρ της μεταφοράς, που έκανε όλο το προηγούμενο διάστημα ο γ.γ. του δήμου Αργύρης Αργυρόπουλος.

Αξίζει, επίσης, να επισημανθεί η θαρραλέα στάση των παρόντων δημοτικών συμβούλων από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης οι οποίοι – παρά τους εκφοβισμούς, τις αμφιβολίες και τις αμφισβητήσεις, οι οποίες θα μπορούσαν θεωρητικά να αποτελέσουν «βούτυρο στο ψωμί» τους για να μην ομονοήσουν – ψήφισαν τη μεταφορά με πλήρη ευθύνη, χωρίς παρατηρήσεις και χωρίς αστερίσκους.

Να υπενθυμίσουμε, άλλωστε, ότι η απόφαση του Δημήτρη Μπουραΐμη για μεταφορά των εργαζομένων στο δήμο τον Ιούνιο του 2012 και η αναγνώρισή τους ως εργαζόμενοι (με την ασφαλιστική τους κάλυψη) μέχρι τότε, αποτέλεσε τη βάση τόσο για τη «φωτογραφική» διάταξη που έφερε προς ψήφιση η σημερινή κυβέρνηση, όσο κυρίως για τις μετέπειτα διευκρινιστικές εγκυκλίους που δίνουν το πράσινο φως και δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνείας για τη μεταφορά.

Χρήστος Παππούς: «Παίρνουμε πολιτική απόφαση, δε νομοθετούμε»

Την επισήμανση ότι το δημοτικό συμβούλιο έχει την ηθική υποχρέωση να συνεργαστεί, ώστε να μη μείνει κανείς εργαζόμενος δημοτικής επιχείρησης εκτός δήμου έκανε, από την πλευρά του, ο δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς, ο οποίος τόνισε ότι αντιλαμβάνεται τις ανησυχίες των δημοτικών συμβούλων αλλά διευκρίνισε ότι το Σώμα δε νομοθετεί αλλά καλείται να πάρει μια πολιτική απόφαση. Σημείωσε δε, ότι η νομιμότητα των αποφάσεων θα ελεγχθεί από την Αποκεντρωμένη και το Ελεγκτικό Συνέδριο.

 

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

- Advertisment -