KARTERIS KENTRIKIKARTERIS KENTRIKI
Out Loud:
Καλά ξεκίνησε η μέρα...

ΦΥΛΗ

Να επαναλειτουργήσει το ΙΕΚ Φυλής που κόπηκε άδοξα ζητά η ΕΛΜΕ Άνω Λιοσίων – Ζεφυρίου – Φυλής

21/03/2018 07:27
5 '
ΙΕΚ Φυλής
ΕΛΤΑΕΛΤΑ
ΙΝΕΠΑΚΙΝΕΠΑΚ

Την επαναλειτουργία του ΙΕΚ Φυλής που σταμάτησε άδοξα ένα μόλις χρόνο μετά την “πομπώδη” έναρξη της λειτουργίας του, αφού οι κτιριακές υποδομές του 1ου ΕΠΑΛ Άνω Λιοσίων μπορούν να την υποστηρίξουν, ζητά με επιστολή της προς τη διοίκηση του δήμου Φυλής, η ΕΛΜΕ  Άνω Λιοσίων – Ζεφυρίου – Φυλής.

LOUMAKIS ORIZONTIALOUMAKIS ORIZONTIA
TELETES THOMAS ORIZONTIATELETES THOMAS ORIZONTIA

Όπως τονίζει, μπορούν να παραχωρηθούν για χρήση:

  • 1 γραφείο διευθυντή
  • 1 γραφείο υποδιευθυντή
  • 1 γραφείο για τους εργαζόμενους
  • 10 αίθουσες διδασκαλίας
  • 2 τηλεφωνικές γραμμές, οι οποίες μπορούν να υποστηρίξουν τη χρήση φαξ και διαδικτύου ίντερνετ

Με βάση, εξάλλου, τη χωρητικότητα των 10 αιθουσών διδασκαλίας, είναι εξασφαλισμένη η δυνατότητα κάλυψης των αναγκών έως 100 καταρτιζόμενων.

 

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση:

 

ΕΛΜΕ  Άνω Λιοσίων – Ζεφυρίου – Φυλής

 

Να επαναλειτουργήσει άμεσα το Δ.Ι.Ε.Κ. Φυλής

Η εκπαίδευση και με τη μορφή της κατάρτισης είναι από τα βασικά εργαλεία της πολιτείας για την αποτελεσματική και μακροχρόνια αντιμετώπιση και της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης και ανάλογων προβλημάτων στη χώρα και στην περιοχή μας. Ο στρατηγικός σχεδιασμός για την παιδεία στην περιοχή μας θα κριθεί από τη στάση του Υπουργείου Παιδείας απέναντι στους νέους, αλλά και τους μακροχρόνια άνεργους, με διατήρηση και ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών δομών της Δια Βίου Μάθησης και της Τεχνικής – Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, ώστε να ωφεληθεί η τοπική κοινωνία του Δήμου Φυλής.

Το ΔΙΕΚ Φυλής εντάσσεται σε ένα εκτεταμένο χώρο εκπαίδευσης και αθλητισμού στα Άνω Λιόσια, όπου λειτουργούν το 2ο ΕΚ Δυτικής Αττικής, το 9ο Δημοτικό Άνω Λιοσίων και το 1ο ΕΠΑΛ Άνω Λιοσίων και σχεδιάζεται να λειτουργήσει και το 11ο Δημοτικό Άνω Λιοσίων στο παλιό ΕΠΑΛ. Επίσης, εκεί βρίσκεται το Ολυμπιακό κλειστό στάδιο της Πάλης και το ποδοσφαιρικό γήπεδο του Ακράτητου. Είναι σημαντικό να προχωρήσουν οι νέες παρεμβάσεις που προγραμματίζονται από τον Δήμο, γιατί αναβαθμίσουν επιπλέον αυτό τον χώρο εκπαίδευσης και την περιοχή και θα ενισχύσουν περισσότερο την ασφάλεια.

Ο Δήμος στηρίζει έμπρακτα τις δομές του ΙΕΚ με επιπλέον οικονομικούς πόρους πέραν των κονδυλίων του ΥΠΠΕΘ κυρίως μέσω της εργαστηριακής κάλυψης των σπουδαστών του ΙΕΚ, που φιλοξενούνται στο 2ο ΕΚ Δυτικής Αττικής, λόγω και των αντισταθμιστικών εσόδων του από την εκμετάλλευση του ΧΥΤΑ Φυλής (Άνω Λιοσίων). Έτσι, το ΙΕΚ, όπως και οι άλλες εκπαιδευτικές δομές, αποτελεί «στολίδι» για την περιοχή των Άνω Λιοσίων – Ζεφυρίου – Φυλής, και η αναγκαιότητα ύπαρξης και ενίσχυσής του εκτός από χρήσιμη κρίνεται και απαραίτητη για την περιοχή, καθώς είναι μια εργατούπολη με πολυπολιτισμικά χαρακτηριστικά (παλιννοστούντες, ρομά, μετανάστες) χαμηλό οικονομικό υπόβαθρο, πολύ μεγάλη σχολική διαρροή, που οι κάτοικοί της διαβιούν τόσα χρόνια δίπλα στη μοναδική οργανωμένη χωματερή της Αττικής. Εδώ να τονίσουμε ότι τα συνεχή παραβατικά συμβάντα το καλοκαίρι του 2017, στα σύνορα των Δήμων Αχαρνών και Φυλής, που κατέληξαν στον τραγικό θάνατο μικρού μαθητή, αλλά και οι φονικότατες πλημμύρες του Νοεμβρίου υπενθυμίζουν δυστυχώς για άλλη μια φορά με τραγικό τρόπο την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αττικής.

Ο εξοπλισμός των εργαστηρίων στο 2ο ΕΚ Δυτικής Αττικής, όπου φιλοξενείται και το ΔΙΕΚ Φυλής, μπορεί να καλύψει όχι μόνο τις υπάρχουσες ανάγκες, μόλις το ΔΙΕΚ επαναλειτουργήσει, αλλά και τη λειτουργία νέων εργαστηρίων, που αυτό χρειάζεται για να αναπτυχθεί περισσότερο. Αυτό θα συμβεί και με την ανακατανομή των εργαστηρίων, αλλά και με την κατασκευή εξολοκλήρου νέων εγκαταστάσεων στο χώρο του 2ου ΕΚ, που είναι χαρακτηρισμένος δημοτικός χώρος, απαλλοτριωμένος και άμεσα οικοδομήσιμος. Ο Δήμος, αφουγκραζόμενος στις ανάγκες των νέων της περιοχής, είναι έτοιμος να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για την αναβάθμιση των εργαστηρίων και την κατασκευή νέων, που είναι ήδη στον σχεδιασμό του από το 2017. Έτσι, θα υπάρχει η δυνατότητα να λειτουργήσουν ειδικότητες όπως των μαγείρων και των τεχνικών κινητής τηλεφωνίας, μαζί με αυτές της νοσηλευτικής, της αισθητικής και της δημοσιογραφίας.

Το ΔΙΕΚ δεν λειτούργησε ούτε καν 2 χρόνια, από το Β΄ εξάμηνο, το φθινοπωρινό, του 2015. Μάλιστα οι εγγραφές τον Οκτώβριο του 2015 δεν έγιναν από τη Διεύθυνση του Ι.Ε.Κ., που δεν είχε οριστεί ακόμη, αλλά αναγκαστικά από τις υπηρεσίες του Δήμου Φυλής και χωρίς να υπάρξει εκ των πραγμάτων και γι΄ αυτό το λόγο επαρκής ενημέρωση κατά την κατάθεση των αιτήσεων των ενδιαφερομένων. Όμως, παρά τις πολλαπλές αντιξοότητες το ΔΙΕΚ το 2016 και το 2017 άρχισε να γίνεται γνωστό ευρύτερα και να δέχεται αξιοσημείωτες θετικές κριτικές. Αυτό επιτεύχθηκε με μεγάλη και συνεχή προσπάθεια των εργαζόμενων, της διεύθυνσης, των υπόλοιπων εκπαιδευτικών της περιοχής και του Δήμου για την ενημέρωση των νέων στην ευρύτερη περιοχή μέσω εκδηλώσεων, της ιστοσελίδας του ΙΕΚ, των τοπικών ενημερωτικών ιστοσελίδων και ενημερώσεων στα σχολεία. Σημειώνουμε ότι παραμένει μεγάλο το ενδιαφέρον για το ΔΙΕΚ από πολλούς νέους στον Δήμο και στις γειτονικές περιοχές, απόφοιτους ΕΠΑΛ και ΓΕΛ, αλλά και μεγαλύτερους κατοίκους.  Αυτό το ενδιαφέρον θα καταγραφεί και με τη συγκέντρωση υπογραφών, που θα κατατεθούν άμεσα στο Υπουργείο.

Το ΔΙΕΚ με τη λειτουργία του επιτελεί τον βασικό σκοπό του στο πλαίσιο της δια βίου μάθησης, προετοιμάζοντας και καταρτίζοντας τους νέους της περιοχής, που ζητούν μια διέξοδο προς την αγορά εργασίας, για καλύτερη επαγγελματική αποκατάσταση σε μια περιοχή με πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας, αλλά και σχολικής εγκατάλειψης. Η ανάγκη για τέτοιες ευκαιρίες έχει αυξηθεί ιδιαίτερα μετά την κατάργηση το 2014 της ΕΠΑΣ στην περιοχή μαζί με άλλες 100 ΕΠΑΣ πανελλαδικά. Το αποτυχημένο μοντέλο προηγούμενων ετών, όπου σπουδαστές λόγω της μη ύπαρξης ΙΕΚ στην περιοχή τους έπρεπε να μετακινηθούν σε ΙΕΚ άλλων δήμων σε μεγάλες αποστάσεις, είχε ως αποτέλεσμα η δυναμική για κατάρτιση των νέων της περιοχής να εξασθενήσει σημαντικά, αν και πολλοί εξέφραζαν την επιθυμία αυτή.

Τέλος, για όλους τους λόγους, που προαναφέρθηκαν, το Υπουργείο Παιδείας είναι ανάγκη να αναθεωρήσει άμεσα την απόφασή του για αναστολή λειτουργίας του ΔΙΕΚ Φυλής. Γι΄ αυτό και επιβάλλεται, σήμερα κιόλας, η Δημοτική αρχή και όλες οι παρατάξεις στο Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα να ζητήσουν από το Υπουργείο την επαναλειτουργία του ΔΙΕΚ Φυλής. Και το Υπουργείο αντιλαμβανόμενο το μεγάλο κοινωνικό και εκπαιδευτικό όφελος, που προσφέρει η διευρυνόμενη επαναλειτουργία του ΔΙΕΚ στην τοπική κοινωνία και στην ευρύτερη περιοχή, χρειάζεται να προχωρήσει στην άμεση επαναλειτουργία του για το Β΄ εξάμηνο, το φθινοπωρινό, του 2018.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ

MYSTERY POT PROTIMYSTERY POT PROTI
Κοινοποιήστε την ανάρτηση: