Ο κ. Ραγκούσης ανέφερε, ότι βρίσκονται σε εξέλιξη 257 διαγωνισμοί που αφορούν στο πρόγραμμα Καλλικράτης ενώ έχει ξεκινήσει η διαδικασία για την υλοποίηση 1200 νέων ηλεκτρονικών ΚΕΠ. Επίσης, 24 αποφάσεις που αφορούν τους νέους Δήμους δημοσιεύονται άμεσα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και 21 προεδρικά διατάγματα καθώς και 26 υπουργικές αποφάσεις , που αποτελούν την κανονιστική πράξη ώστε να ξεκινήσει η εφαρμογή του Καλλικράτη.
«Το επόμενο τρίμηνο» είπε ο κ. Ραγκούσης «είναι κρίσιμο για την έναρξη της εφαρμογής του Καλλικράτη με στόχο την άμεση και καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Το μεταβατικό στάδιο θα έχει δυσκολίες και για αυτό θα υπάρξει μια μεταβατική περίοδος, όπως παραδείγματος χάριν, οι αρμοδιότητες για το ΕΣΠΑ θα περάσουν στις Περιφέρειες όχι από την πρώτη του χρόνου αλλά από την 1η Ιουλίου του 2011. Θα υπάρξουν και καθυστερήσεις, αλλά θα αντιμετωπιστούν άμεσα και δεν θα μας κάνουν να γυρίσουμε πίσω» επεσήμανε ο κ. Ραγκούσης. Ανακοίνωσε, επίσης, ότι εκπονείται ένα νέο επιχειρησιακό σχέδιο για μεταφορά και άλλων αρμοδιοτήτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση , πρώτου και δεύτερου βαθμού, ώστε με αυτόν τον τρόπο, το κράτος να περιοριστεί σε επιτελικό ρόλο και σε ελέγχους.
«Είναι λάθος το συμπέρασμα πως δεν υπάρχουν χρήματα για τον Καλλικράτη. Αλλά είναι σωστό πως δεν υπάρχουν χρήματα για σπατάλες», τόνισε και είπε πως το αναπτυξιακό πρόγραμμα «Ελλάδα» θα χρηματοδοτηθεί με κονδύλια από το ΕΣΠΑ της τάξεως των 4 δις ευρώ και θα υποστηρίξει κυρίως κοινωνικές δομές.
Ο υπουργός Εσωτερικών χαρακτήρισε ακόμα «εθνική υπόθεση» τις μεγάλες αλλαγές στην αυτοδιοίκηση και το κράτος και ζήτησε από τους νεοεκλεγέντες περιφερειάρχες και δημάρχους να βρίσκονται σε εγρήγορση, καθώς, όπως είπε, το ερχόμενο τρίμηνο θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο. «Με τον Καλλικράτη δεν τελειώνουμε τις μεταρρύθμιση του κράτους, αλλά τώρα τη ξεκινάμε» υπογράμμισε και παρομοίασε τον «Καλλικράτη» με ένα μικρό παιδί που χρήζει φροντίδας και προστασίας, «γιατί έχει πολλά να μας δώσει όταν μεγαλώσει».
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο γεγονός ότι ο «Καλλικράτης» αποτελεί ένα σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο, που βάζει τέλος στην κατασπατάληση του κράτους. Πρόσθεσε δε, ότι η υποτίμηση της δυναμικής του Καλλικράτη αλλά και η υπερτίμηση της νέας εξουσίας, αποτελούν τους δύο βασικούς κινδύνους της μεταρρύθμισης καθώς θα οδηγήσουν αυτομάτως σε κακή συνεργασία με την Κυβέρνηση, τη Βουλή και όλες τις τοπικές αρχές.
Τέλος, ο υπουργός Εσωτερικών απηύθυνε έκκληση στους αιρετούς της τοπικής αυτοδιοίκησης, να δώσουν έμφαση στο εγχείρημα της πράσινης ανάπτυξης και του προγράμματος «Ελλάδα» που συνδέεται άμεσα με την αναβάθμιση του περιβάλλοντος, της οδικής ασφάλειας και της τοπικής επιχειρηματικότητας και να δουλέψουν όλοι μαζί για την αύξηση της απορροφητικότητας στο ΕΣΠΑ.