11.4 C
Athens
17 Αυγούστου 2022
spot_img
ΑρχικήHOT STORYΈρευνα MRB για τη Cosmote: Το 55%των γονέων ανησυχεί για την ασφάλεια...

Έρευνα MRB για τη Cosmote: Το 55%των γονέων ανησυχεί για την ασφάλεια των παιδιών στο Internet

- Advertisement -

Περισσότερα οφέλη παρά κινδύνους έχει το διαδίκτυο, συμφωνά με τη συντριπτική πλειοψηφία των γονέων (74%), ενώ το 55 % ανησυχεί για την ασφάλεια τους στο ίντερνετ. Όσο υψηλότερη είναι η μόρφωση του γονέα, τόσο μεγαλύτερος είναι ο βαθμός εμπιστοσύνης απέναντι στο διαδίκτυο. Το συμπέρασμα αυτό συνάγεται από την ποσοτική τηλεφωνική έρευνα «Internet και Ασφαλής Χρήση από τα Παιδιά – Οι απόψεις των Γονέων» που έγινε από την MRB για λογαριασμό της Cosmote και παρουσιάστηκε με αφορμή το λανσάρισμα νέων οικογενειακών της τιμολογιακών προγραμμάτων «Cosmote Mobile Family».

- Advertisement -

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την έρευνα, η οποία διεξήχθη από τις 14 έως τις 21 Μαρτίου, με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων και είχε πανελλαδική κάλυψη, στοχεύοντας τους γονείς με παιδιά ηλικίας από 5 έως 18 ετών (600 ολοκληρωμένες συνεντεύξεις) διαπιστώθηκε πως οι γονείς πιστεύουν ότι το ίντερνετ:

- Advertisement -
- Advertisement -

– είναι πολύτιμο εργαλείο στην εκπαίδευση των παιδιών,

– είναι τόσο απαραίτητο σήμερα, όσο η γνώση γραφής, ανάγνωσης και αριθμητικής στις αρχές του 20ου αιώνα,

– μειώνει την κοινωνική ανισότητα γιατί κάνει προσιτή την πληροφορία σε όλο τον πληθυσμό και

– η ορθή χρήση του μειώνει πιθανούς κινδύνους που μπορεί να προέλθουν από την περιήγηση.

Ωστόσο όμως, οι ερωτώμενοι – γονείς αναγνωρίζουν και πιθανούς κινδύνους από τη χρήση του διαδικτύου για τα παιδιά τους, καθώς διακατέχονται από υψηλά επίπεδα ανησυχίας (55%). O βαθμός ανησυχίας των γονιών συνδέεται άμεσα με την ηλικία των παιδιών – όσο μικρότερα είναι τα παιδιά τόσο μεγαλύτεροι είναι οι φόβοι των γονιών.

Ο βαθμός χρήσης του ίντερνετ από τα παιδιά διαμορφώνεται σε εξαιρετικά υψηλά ποσοστά (93%) σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, ενώ φαίνεται ότι υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ της ηλικίας και της χρήσης. Στις ηλικίες 12 έως 18 ετών, η διείσδυση του διαδικτύου είναι καθολική, ενώ ακόμη και στην ηλικιακή ομάδα 5 έως 11 ετών, η διείσδυση διαμορφώνεται σε 87%. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ίδιας έρευνας σχεδόν καθολική είναι και η χρήση του ίντερνετ από τους γονείς (98%), γεγονός που αναδεικνύει τη σχέση που υπάρχει στη χρήση του Internet μεταξύ παιδιών και γονιών. Το smartphone και το tablet είναι οι συσκευές που χρησιμοποιούνται περισσότερο για την πρόσβαση και το σερφάρισμα στο διαδίκτυο, τόσο από τους γονείς όσο και από τα παιδιά. Το 51% των παιδιών διαθέτουν το δικό τους smartphone, με το ποσοστό αυτό να διαμορφώνεται σε 80% στις ηλικίες 12 έως 14 ετών και 92% στις ηλικίες 15 έως 18 ετών. Βάσει των απαντήσεων των γονέων, το 75% των ιδίων και το 36% των παιδιών διαθέτει σύνδεση κινητής τηλεφωνίας με δυνατότητες πρόσβασης στο ίντερνετ. Η είσοδος στο διαδίκτυο, τόσο για τους γονείς όσο και για τα παιδιά τους, είναι καθημερινή για τη συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών. Κατά μέσο όρο, οι γονείς δηλώνουν ότι σερφάρουν στο ίντερνετ 2,5 ώρες/μέρα και τα παιδιά τους σχεδόν 2 ώρες/μέρα. Ο μέσος όρος των ωρών -ανά ημέρα- που αφιερώνουν τα παιδία σερφάροντας, αυξάνεται με την ηλικία. Τα παιδιά χρησιμοποιούν το διαδίκτυο τόσο για ψυχαγωγικούς όσο και για εκπαιδευτικούς λόγους. Η χρήση του από τα κορίτσια είναι πολυδιάστατη (βλέπουν ταινίες, ακούνε μουσική και βλέπουν video, υποστηρίζουν την εκπαίδευση τους, επισκέπτονται sites μόδας, ομορφιάς και υγείας) ενώ αυτή των αγοριών είναι περισσότερο μονοθεματική (παίζουν κυρίως παιχνίδια).

Τα θέματα που απασχολούν κατά κύριο λόγο τους γονείς είναι η υπερβολική ενασχόληση με το ίντερνετ σε βάρος άλλων δραστηριοτήτων, η έκθεση σε ακατάλληλο / επιβλαβές υλικό/περιεχόμενο, η κλοπή προσωπικών δεδομένων ή πληροφοριών, η σεξουαλική παρενόχληση, η επικοινωνία με άγνωστους, με σκοπό την αποπλάνηση των παιδιών και η παρενόχληση/ bullying.

Βάσει της συνολικής στάσης των γονιών απέναντι στο διαδίκτυο και τους ενδεχόμενους κινδύνους που ελλοχεύουν για τα παιδιά τους, σχηματοποιούνται τρεις βασικές «φυλές» (clusters) γονιών, οι «Ανήσυχοι» (50% του δείγματος), οι «Σκεπτικοί» (32% του δείγματος) και οι «Ήρεμοι» (18% του δείγματος). Η κάθε φυλή έχει και διαφορετικούς προβληματισμούς. Οι «Ήρεμοι» φοβούνται κυρίως το Addiction ενώ όλοι οι υπόλοιποι πιθανοί κίνδυνοι δεν αγγίζουν ιδιαίτερα τη συγκεκριμένη ομάδα. Η φυλή των «Σκεπτικών» φοβάται περισσότερο «Την έκθεση σε ακατάλληλο / επιβλαβές / επικίνδυνο υλικό / περιεχόμενο», «την κλοπή προσωπικών δεδομένων ή πληροφοριών», «την επικοινωνία με αγνώστους, με σκοπό την αποπλάνηση» και «τη σεξουαλική παρενόχληση».

Η φυλή των «Ανήσυχων» φοβάται περισσότερο «την παρενόχληση / bullying», «τη συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο με ανθρώπους που γνωρίστηκε μέσα στο ιντερνέτ», «την κλοπή χρημάτων, την οικονομική / απάτη». Το 15% των ερωτώμενων δήλωσε ότι το παιδί τους είχε κάποια δυσάρεστη εμπειρία από το διαδίκτυο ή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτή αφορούσε σκηνές και εικόνες βίας σε παιχνίδια και οπτικοακουστικό υλικό γενικά και εικόνες / σκηνές σεξουαλικού περιεχομένου. Σχετικά σημαντικό είναι το ποσοστό των γονέων που δήλωσαν ότι παιδί τους δέχθηκε bullying. Το 58% των γονιών δηλώνει ότι δεν χρησιμοποιεί κάποια μέθοδο ελέγχου ως προς τη χρήση που κάνουν τα παιδιά τους. Ένας από τους βασικούς λόγους, είναι η άγνοια για τα εργαλεία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν. Το 64% των γονιών που δηλώνουν ότι χρησιμοποιούν γονικό έλεγχο (27% του συνολικού δείγματος), απλά παρακολουθούν το ιστορικό κίνησης του παιδιού.

Οι μέθοδοι γονικού ελέγχου που χρησιμοποιούν οι γονείς, συμφωνά με τα αποτελέσματα της έρευνας , χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Η πρώτη και πιο διαδεδομένη, βασίζεται στον φυσικό έλεγχο του ίδιου του γονέα στη χρήση ίντερνετ και μέσων κοινωνικής δικτύωσης που κάνει το παιδί, μέσω της παρακολούθησης του ιστορικού των κινήσεων αλλά και τη φυσική παρουσία του γονιού όση ώρα είναι το παιδί στο διαδίκτυο και η δεύτερη κατηγορία μεθόδων αφορά διάφορες εφαρμογές που διασφαλίζουν την παρακολούθηση και την ορθή χρήση του διαδικτύου από τα παιδιά.

Cosmote Family

Με τα νέα πακέτα Cosmote Family οι γονείς, όπως επεσήμανε ο διευθυντής Residential Marketing του Ομίλου ΟΤΕ Παναγιώτης Γαβριηλίδης, οι γονείς οριοθετούν τη χρήση mobile data των παιδιών, τη νέα προηγμένη εφαρμογή γονικού ελέγχου, αλλά και πρωτοβουλίες για την εκπαίδευση του κοινού, το CosmoteFamily βοηθά τους γονείς να κάνουν το Internet ένα ασφαλές περιβάλλον ανάπτυξης και δημιουργίας για τα παιδιά. «Στην Cosmote, θέλουμε τα παιδιά να απολαμβάνουν τον ψηφιακό κόσμο με ασφάλεια και είμαστε δίπλα στους γονείς, στην προσπάθειά τους να καθοδηγήσουν και να προστατεύσουν τα παιδιά τους» είπε.

Τα νέα προγράμματα προσφέρουν πλούσιο χρόνο ομιλίας και MB για πλοήγηση στο διαδίκτυο, τα οποία μπορεί να μοιράζεται όλη η οικογένεια. Με τη νέα δυνατότητα Family Data Limits, οι γονείς μπορούν να ορίζουν οι ίδιοι τα MB που θα καταναλώσουν τα παιδιά τους. Επίσης νέα προηγμένη εφαρμογή γονικού ελέγχου Cosmote Family Safety, δίνει τη δυνατότητα στους γονείς να ενημερώνονται για τα sites και τις εφαρμογές που χρησιμοποιούν τα παιδιά τους, αποκλείοντας εκείνα που θεωρούν ακατάλληλα, να θέτουν όρια στον χρόνο που αφιερώνουν τα παιδιά στο ίντερνετ και να τα προστατεύουν κατά την πλοήγηση στα κοινωνικά δίκτυα (cyberbullying, predators). Η εφαρμογή παρέχει κάλυψη σε όλες τις συσκευές (κινητό, tablet, υπολογιστή), σε όποιο δίκτυο και αν είναι συνδεδεμένες (Wifi, 3G/4G).Η εφαρμογή Cosmote Family Safety είναι διαθέσιμη (App Store, Google Play) για όλους τους συνδρομητές Cosmote κινητής και παρέχεται εντελώς δωρεάν για τους συνδρομητές των προγραμμάτων Cosmote Mobile Family. Μπορεί να εγκατασταθεί σε έως 5 συσκευές, με λειτουργικό σύστημα Android, iOs και Windows (για laptops/desktops).

Τέλος, για την εκπαίδευση του κοινού, η Cosmote δημιούργησε το νέο portal e-parenting, όπου οι γονείς μπορούν να αναζητούν άρθρα για το θέμα της ασφαλούς πλοήγησης από εξειδικευμένους φορείς, να ενημερώνονται για τις νέες τάσεις, εφαρμογές, αλλά και τα νέα σημεία επαφής των παιδιών στο digital περιβάλλον.

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

- Advertisment -