Η υλοποίηση των μονάδων επεξεργασίας που προβλέπεται να γίνουν στη Φυλή θα επιφέρει σημαντική μείωση των επιπτώσεων του ΧΥΤΥ Φυλής και θα ανακουφίσει εκατομμύρια συμπολίτες μας που ζουν σε ακτίνα μερικών χιλιομέτρων γύρω του, τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης στη Βουλή απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη. Πρόσθεσε δε, ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην υλοποίηση του συνόλου των απαιτούμενων έργων, με ταχείς ρυθμούς.
Όπως ανέφερε ο κ. Ραγκούσης, κάθε καθυστέρηση των έργων των ΧΥΤΑ στην Ανατολική Αττική, κάθε καθυστέρηση των μονάδων επεξεργασίας, που έπρεπε να βρίσκονται εν λειτουργία σήμερα, οδηγεί το ΧΥΤΑ Φυλής σε κορεσμό, διαιωνίζει το περιβαλλοντικό απαρτχάιντ της Δυτικής Αττικής, μπλοκάρει τις προσπάθειες ανακούφισης της «και οδηγεί την Αττική πίσω ολοταχώς στην εποχή των ΧΑΔΑ, που ακόμα πασχίζουμε να κλείσουμε. Και αυτό δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε, με κανέναν τρόπο».
Όσον αφορά στα σενάρια περί «ιδιωτικοποίησης» και απολύσεων εργαζομένων, ο υπουργός εσωτερικών την χαρακτήρισε αβάσιμη, η οποία δεν τεκμηριώνεται από πουθενά. «Τα απορρίμματα της Αττικής αποθηκεύονται, συλλέγονται, μεταφέρονται και διατίθενται από τον ΕΣΔΚΝΑ, σε συνεργασία με τους Δήμους. Ο κύκλος ζωής των απορριμμάτων είναι και θα συνεχίσει να είναι υπό τον αυστηρό και καθημερινό δημόσιο έλεγχο, όπως και το κόστος διαχείρισης. Η κατασκευή των μονάδων επεξεργασίας όχι μόνο δεν θα μειώσει τις θέσεις εργασίας αλλά θα τις αυξήσει κατά μερικές εκατοντάδες, τόσο κατά την κατασκευή όσο και κατά τη λειτουργία» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Γιάννης Ραγκούσης υπογράμμισε ότι με το νέο ισχυρό διβαθμιδικό περιφερειακό φορέα που προβλέπεται από τον Καλλικράτη διασφαλίζονται όλες οι θέσεις εργασίας και θωρακίζεται ο δημόσιος έλεγχος στο σύνολο των διαδικασιών. Ο υπουργός Εσωτερικών επεσήμανε ότι με την οδηγία 99/31 της ΕΕ, απαγορεύεται η ταφή απορριμμάτων χωρίς πρότερη επεξεργασία, για την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Προς τούτο, ανέφερε, οι μονάδες επεξεργασίας είναι απαραίτητες, προκειμένου να μειωθεί δραστικά (σχεδόν κατά 70%) η ποσότητα των απορριμμάτων που οδηγείται προς ταφή και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις και προκειμένου να αυξηθεί δραστικά η ποσότητα των ανακυκλωμένων και ανακτώμενων υλικών, συμπληρωματικά προς την ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή.
Ο ίδιος απέρριψε κατηγορηματικά τη λύση της μαζικής καύσης σύμμικτων απορριμμάτων και υπογράμμισε ότι στόχος είναι, «να πετύχουμε το μέγιστο δυνατό ανταγωνισμό και το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τους πολίτες και για το λόγο αυτό όλες οι διαθέσιμες λύσεις θα αξιολογηθούν και θα μπούν στο τραπέζι».
Αναφερόμενος στα τεύχη δημοπράτησης του έργου της Αττικής, είπε ότι θα τεθούν σε ανοικτή δημόσια διαβούλευση, μέσω διαδικτύου, μια πρακτική που για πρώτη φορά ακολουθείται σε τέτοιας κλίμακας και σημασίας έργο. «Η Ανατολική Αττική απαλλάσσεται οριστικά από τους ΧΑΔΑ και η Δυτική Αττική θα γνωρίσει μια πολύ σημαντική μείωση των απορριμμάτων που θα οδηγούνται για τελική διάθεση με ταφή» υποστήριξε και χαρακτήρισε ψευτοδιλήμματα όσα ακούγονται ότι χρειάζονται μονάδες επεξεργασίας ή προγράμματα ανακύκλωσης. «Χρειαζόμαστε μονάδες επεξεργασίας για να δώσουν άμεση λύση στα προβλήματα των ΧΥΤ, να τους κάνουν ΧΥΤΥ και να κερδίσουμε χρόνο να αλλάξει η καταναλωτική συμπεριφορά και οι νοοτροπίες των συμπολιτών μας που δεν αλλάζει εν μία νυκτί» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Κάλεσε δε, όλα τα πολιτικά κόμματα να πάρουν θέση σε μια σειρά από κρίσιμα ερωτήματα, όπως αν χρειάζεται να κλείσουν οι παράνομες χωματερές ή όχι, αν πρέπει να γίνουν οι ΧΥΤΑ Κερατέας και Γραμματικού, σύμφωνα με τις αποφάσεις όλων των δικαστηρίων που έχουν εμπλακεί στις υποθέσεις και την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ ή αν προτιμούν να διαιωνιστεί η επιβάρυνση της Δυτικής Αττικής.