Με τον «Καλλικράτη» αναμένεται να μειωθεί δραστικά το κόστος λειτουργίας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης με μείωση δαπανών. Αξίζει να παραθέσουμε μερικά παραδείγματα για το τι θα προκύψει:
1. Θα μειωθούν οι λειτουργικές δαπάνες των ΟΤΑ καθότι μειώνεται δραστικά ο αριθμός των αιρετών, των στελεχών και των διοικητικών υπαλλήλων.
2. Θα υπάρξει καλύτερη διαχείριση προμηθειών- δαπανών στους ΟΤΑ και των Νομικών Πρόσωπων που εποπτεύονται από αυτούς.
3. Ο κάθε διευρυμένος Δήμος θα έχει πλήρη γνώση των θεσμοθετημένων εσόδων του με αποτέλεσμα οι ετήσιοι προϋπολογισμοί να είναι εφικτοί και υλοποιήσιμοι, μη εξαρτώμενοι από τις εκάστοτε «κυβερνητικές παρεμβάσεις».
4. Θα υπάρξουν ενιαίες προμήθειες στον διευρυμένο δήμο, που σημαίνει πιο ανταγωνιστικές προσφορές. Συνεπώς ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ πετυχαίνει τη μείωση του λειτουργικού κόστους των ΟΤΑ.
Όμως δεν αρκεί μόνο αυτό. Θα πρέπει να δοθούν θεσμοθετημένοι πόροι για να αντιμετωπιστούν τα μειωμένα λειτουργικά έξοδα αλλά, πρωτίστως, να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες προστιθέμενες αρμοδιότητες. Από που, όμως, μπορεί να προκύψουν αυτοί οι πόροι για την Τοπική Αυτοδιοίκηση;
1. Να διεκδικήσουν έσοδα με ποσοστό επί του ΦΠΑ των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον Δήμο
2. Να «πηγαίνουν» στους Δήμους τα τέλη κυκλοφορίας των αυτοκινήτων που έχουν ταξινομηθεί εντός των ορίων τους
3. Να δοθεί στους Δήμους ο φόρος η αυξημένο μερίδιο του, από τις μεταβιβάσεις ακινήτων, δωρεών, κληρονομιών και γονικών παροχών ακινήτων που διενεργούνται στα γεωγραφικά τους όρια.
Μια, ακόμα, πρόταση που θα μπορούσε να συντελέσει στη μείωση των δαπανών είναι η θεσμοθέτηση της απαλλαγής των ΟΤΑ και των Νομικών Προσώπων τους από πράξεις που υπόκεινται σε Φ.Π.Α. Ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ, δηλαδή, πρέπει να κατοχυρώσει τα έξοδα των νέων δήμων, προβλέποντας ότι οι συναλλαγές με τρίτους (προμηθευτές ή δελτία παροχής υπηρεσιών) δεν θα επιβαρύνονται με ΦΠΑ. Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι θα μειωθεί το κόστος των έργων, προμηθειών και παροχής υπηρεσιών. Μια, ακόμη, σκέψη που θα συντελέσει στην έγκαιρη πληρωμή και στην κατοχύρωση των εσόδων των Ο.Τ.Α είναι η καθιέρωση Δημοτικής Ενημερότητας κατ’ αντιστοιχία της Φορολογικής Ενημερότητας. Συγκεκριμένα, όπου απαιτείται φορολογική ενημερότητα να απαιτείται και «Δημοτική» ενημερότητα. Εν τέλει, είναι ανάγκη να γίνει σαφές ότι οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ιδιαίτερα οι Δήμοι πρέπει να είναι οικονομικά ανεξάρτητοι. Το ταμείο των ΟΤΑ δεν πρέπει να γίνεται έρμαιο των προθέσεων της εκάστοτε κυβέρνησης ενώ οι πόροι των δραστηριοτήτων της περιοχής, κάθε νέου διευρυμένου Δήμου, οφείλουν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της ίδιας της περιοχής τους.
* Ο Νίκος Κολετζάκης είναι Αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών Δήμου Αχαρνών, εν ενεργεία εφοριακός υπάλληλος.