KARTERIS KENTRIKIKARTERIS KENTRIKI
Out Loud:
Καλά ξεκίνησε η μέρα...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καυδιανά δίκρανα. Άρθρο του Βασίλη Ταουξή

23/04/2010 19:19
3 '
ΕΛΤΑΕΛΤΑ
ΙΝΕΠΑΚΙΝΕΠΑΚ

 

LOUMAKIS ORIZONTIALOUMAKIS ORIZONTIA
TELETES THOMAS ORIZONTIATELETES THOMAS ORIZONTIA

Ανάμεσα στις απόκρημνες πλαγιές των Απεννίνων ορέων, κοντά στην αρχαία πόλη Καύδιον, περνούσε η Αππία οδός. Εκεί το 321 π.Χ. στον Δεύτερο Σαμνιτικό Πόλεμο ο ρωμαϊκός στρατός ηττήθηκε κατά κράτος από τους Σαμνίτες, των οποίων ο στρατηγός Πόντιος Ερρένιος ανάγκασε τους νικημένους Ρωμαίους να περάσουν κάτω από έναν ταπεινωτικό ζυγό. Τον ζυγό αυτό σχημάτισαν 3 δόρατα σε σχήμα δικράνου, τα 2 μπηγμένα κάθετα στο έδαφος και το τρίτο πάνω τους σε σχήμα Π.

Παρέμεινε στην ιστορία όταν κάποιος υφίσταται απαξιωτικές- ατιμωτικές- προσβλητικές διαδικασίες να λέμε «τον πέρασαν από Καυδιανά Δίκρανα». Αυτά που περνάει σήμερα η Ελλάδα και οι πολιτικοί ταγοί της , μου θυμίζουν με πίκρα την αρχαία αυτή ρήση. Τα όσα μας κάνουν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας (π.χ. Γερμανία , Ολλανδία), οι προσβλητικές αναφορές του γερμανικού τύπου, οι απαξιωτικές εκφράσεις των Ευρωπαίων για μας (ότι είμαστε απατεώνες, κλέφτες, τεμπέληδες) και η ασφυκτική πίεση για εκ προοιμίου αποδοχή σκληρότατων οικονομικών μέτρων, και μου φαίνεται ότι μας περνούν σαν λαό από τα Καυδιανά Δίκρανα, σαν τους ηττημένους Ρωμαίους.

Θα γίνουν απολύσεις, περικοπές, θα δανειστούμε με υπέρογκα τοκογλυφικά επιτόκια, θα φορολογηθούμε αγρίως, η χώρα θα πάει πίσω, θα πεινάσουμε , θα αντιμετωπίσουμε το φάσμα της ανεργίας εκατομμύρια Έλληνες. Όλα αυτά επειδή αγοράσαμε το άχρηστο C4I εκατομμύρια , αν και δεν λειτούργησε ποτέ. Επειδή αγοράσαμε εκατοντάδες τάνκς χωρίς να μας στείλουν τον οπλισμό του. Επειδή αγοράσαμε αθόρυβα υποβρύχια που γέρνουν. Επειδή αγοράσαμε δήθεν αεροπλάνα τελευταίας γενιάς που δεν ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές τους. Επειδή χάριζαν κερδοφόρες κρατικές επιχειρήσεις στους ημετέρους. Επειδή το σπάταλο κράτος νοικιάζει πανάκριβα κτίρια, αλλά αφήνει τα δικά του να ερημώνονται. Επειδή και οι Δήμοι έκτιζαν ένα κτίριο και το χρέωναν 5.000 που κοστίζει 50. Επειδή για όλα αυτά και για χιλιάδες άλλα ΕΠΕΦΤΑΝ χούφτες μίζες που τις εισέπρατταν υπουργοί, μεγαλοπαράγοντες και μεγαλοστελέχοι.

Κι φτάσαμε στο σημείο να έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία 30 χρόνια 100 κροίσοι από τη μία και να φυτοζωούν 10 εκατομμύρια κόσμος από την άλλη. Εκατό οικογένειες ζουν μέσα στην χλιδή και εκατομμύρια κόσμος πεινάει. Και το οξύμωρο της ιστορίας μας είναι ότι ο κοσμάκης καλείται να πληρώσει, να σφίξει το ζωνάρι, να κάνει θυσίες. Λες και εμείς φταίμε για τα κλεμμένα και το χάλι της εθνικής οικονομίας. Κι αν εναγωνίως ρωτάτε, «θα πάει κανείς φυλακή;» σας απαντάω με θλίψη, ΟΧΙ. Φυλακή πηγαίνει το πρεζόνι, που πούλησε 2 δόσεις , για να βγάλει τη δόση του. Φυλακή πηγαίνει ο μικροεπαγγελματίας που του σφραγίστηκαν οι επιταγές, που χρωστάει ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, Εφορία. Ο άνεργος που στην απόγνωσή του χτυπάει ένα ψιλικατζίδικο, ένα φούρνο, ένα περίπτερο και παίρνει 50- 100-200 ευρώ. Φυλακή πάει ο γιος σας, ο αδερφός σας, ο συγγενής σας, γιατί οι νόμοι άτεγκτα εφαρμόζονται μόνο σε σας.

Οι νόμοι είναι «αθερινόδιχτα» και πιάνουν τους γαύρους και τις μαρίδες. Οι μεγαλοκαρχαρίες όσα κι αν κάνουν, ότι κι αν κάνουν δεν πάνε φυλακή. Κι αν καμιά φορά, υπό την πίεση των πραγμάτων, τους οδηγήσουν στα δικαστήρια , εκεί βρίσκονται οι κατάλληλοι μηχανισμοί και αθωώνονται. Τα καυδιανά δίκρανα λοιπόν, τα περνάτε εσείς, εμείς, ο απλός λαός. Μόνο που αυτές οι καταστάσεις, στην ιστορία οδηγούσαν πάντα σε κοινωνικές ανατροπές…

MYSTERY POT PROTIMYSTERY POT PROTI
Κοινοποιήστε την ανάρτηση: