Θετικό 1: Ο δήμος για να λειτουργήσει χρειάζεται προσωπικό για την καθαριότητα, την ύδρευση, την αποχέτευση, συντήρηση των έργων, λειτουργία και συντηρήσεις των σχολείων, των παιδικών σταθμών, των αθλητικών κέντρων, των κέντρων Υγείας, της Πολεοδομίας, των Τεχνικών Υπηρεσιών και των Διοικητικών υπηρεσιών. Χρειάζεται επομένως χρήματα για να πληρωθεί αυτό το προσωπικό, που από την εμπειρία μου είναι το καλύτερο προσωπικό της χώρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλος ο κόσμος μάθαινε τι συνέβαινε στο δήμο μας την περίοδο των σεισμών ακούγοντας Ραδιοφωνικό Σταθμό ΞΕΝΙΟ.
Και αυτός που μπορεί να τα προσφέρει είναι, κυρίως, ο Δήμος Φυλής – δευτερευόντως τα Άνω Λιόσια και τρίτο το Ζεφύρι – που μέσα σε λίγα χρόνια πέτυχε με αποκλειστικές ενέργειες του Δημάρχου την αλματώδη αύξηση των εσόδων του. Και είναι πολύ θετικό ότι διατηρεί άριστες σχέσεις με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, τον οποίο ως άνθρωπο ο καθένας μπορεί να έχει τις εκτιμήσεις του, αλλά ως πολιτική ευφυΐα ποτέ δεν αμφισβήτησα και είμαι σίγουρος ότι θα επαληθευτώ με τις συμφωνίες Ελλάδας – Τουρκίας. Συμφωνίες που πριν 2 χρόνια έλεγα στους συνομιλητές μου, αλλά ίσως δεν ήταν ώριμες οι συνθήκες.
Το συμπέρασμα είναι ότι στον οικονομικό τομέα μόνο θετικά μπορείς να δεις από το σημερινό Δήμο Φυλής, σε αντίθεση με τα Λιόσια, που όπως είπε ένας φίλος μου σε συνέντευξή του «τα Λιόσια κατάφεραν να κρατήσουν τα σκουπίδια αλλά να διώξουν τα αντισταθμιστικά».
Θετικό 2: Ο σημερινός Δήμος των Άνω Λιοσίων έχει να εισφέρει στο νέο Δήμο όλες τις υποδομές κοινωνικού εξοπλισμού, βρεφονηπιακούς σταθμούς, Ιατρικούς Σταθμούς (ΙΚΑ και Ερυθρό Σταυρό), Αθλητικά Γήπεδα, Κολυμβητήρια, τα οποία και σήμερα χρησιμοποιούν αλλά με διαφορετικούς οικονομικούς όρους, οι κάτοικοι των παραπάνω Δήμων. Πιστεύω ότι με τη νέα διοίκηση του Δήμου η λειτουργία όλων αυτών θα έχει μοναδικό χορηγό τον Δήμο και έτσι τα αγαθά αυτά θα προσφέρονται δωρεάν στους δημότες.
Θετικό 3: Ο Δήμος Ζεφυρίου παρά τις ιδιαιτερότητες του πληθυσμού του, κατάφερε να διατηρήσει την κοινωνική συνοχή και να επιδείξει μια αξιοθαύμαστη αγωνιστική διάθεση των κατοίκων του. Παρακολουθούσα από μικρός τους αγώνες τους και δεν πίστευα ποτέ ότι το πρώην εργοστάσιο Κωνσταντινίδη θα μεταμορφωνόταν σε πανέμορφη πλατεία, στην είσοδο πλέον του νέου Δήμου, ούτε μετά από ένα θλιβερό περιστατικό το 1988 (τροχαίο ατύχημα και θάνατος ενός νέου ατόμου) θα υπήρχε μια τεράστια κινητοποίηση που θα οδηγούσε την Κυβέρνηση να τοποθετήσει πινακίδες σε όλους τους δρόμους. Η αποδεδειγμένη δυναμική κινητοποίηση αυτών των κατοίκων αλλά και οι νεωτερισμοί τους (είναι ο πρώτος Δήμος στην ευρύτερη περιοχή μας, που εξέλεξε Δήμαρχο γυναίκα) που, από όσα είμαι σε θέση να γνωρίζω, τα πηγαίνει παρά το δύσκολο έργο της, εξαιρετικά καλά.
Θετικό 4: Η εξαιρετική γεωγραφική θέση του Δήμου Φυλής. Ο νέος Δήμος θα έχει το πλεονέκτημα ενός γραφικού χωριού, που ελάχιστα απέχει από το κέντρο της Αθήνας. Με την υλοποίηση των σχεδίων του Δήμου θα φέρει περιβαλλοντικό πνεύμονα και νέους επισκέπτες στην περιοχή.
Ουδείς σώφρων άνθρωπος δεν αμφισβητεί την ιστορικότητα του Δήμου Φυλής και το λεγόμενο «εγώ δεν θέλω τους Χασιώτες», δεν είναι πολιτικός λόγος αλλά μια αναμασημένη τροφή διχασμού που επικράτησε στο Δήμο των Άνω Λιοσίων «σε ντόπιους και ξένους» αλλά η λύση και το μεγαλύτερο έργο ήρθε από έναν μισό ντόπιο και μισό ξένο.
Το μοναδικό αρνητικό που μπορώ να δω στο νέο Δήμο είναι η σημερινή διοίκησή του, για τους λόγους που θα αναφέρω στο επόμενο άρθρο μου, που θα φιλοξενείται από τις στήλες της Δυτικής Όχθης σε κάθε έκδοσή της.
* Ο Νίκος Παπαδήμας είναι Δικηγόρος Αθηνών και Δήμαρχος Άνω Λιοσίων από το 1990 έως το 2005