11.4 C
Athens
25 Μαρτίου 2023
spot_img
ΑρχικήΚΟΙΝΩΝΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗΑυτό το μέλλον μας ανήκει, μαζί μπορούμε να το χτίσουμε. Άρθρο του...

Αυτό το μέλλον μας ανήκει, μαζί μπορούμε να το χτίσουμε. Άρθρο του Δημήτρη Ανυφαντάκη

- Advertisement -

Δημήτρης ΑνυφαντάκηςΗ πόλη μας χρειάζεται μια νέα, μεγάλη αλλαγή. Χρειάζεται θεμελιώδεις και σαρωτικές προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, με το βλέμμα στραμμένο στο αύριο και στους πολλούς. Οι πολιτικές των προηγούμενων δημοτικών διοικήσεων έρχονται από το χθες και υπηρετούν τους λίγους – γι’ αυτό και χρεοκόπησαν ήδη στη συνείδηση των πολιτών.

- Advertisement -
- Advertisement -

Η στρατηγική και οι πολιτικές που με εκφράζουν και θα υπηρετήσω με συνέπεια και αποφασιστικότητα συμπυκνώνονται σε συγκεκριμένους στόχους για την πόλη και τους πολίτες, προάγουν ένα καινούργιο μοντέλο διοίκησης, με δημοκρατία και συμμετοχή, με διαβούλευση και συναίνεση. Για να πετύχουμε τους στόχους μας και να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας, απαιτείται μία σειρά μεταρρυθμίσεων. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές προϋποθέτουν σαφείς επεξηγήσεις για την αναγκαιότητά τους, καθαρούς και μετρήσιμους στόχους, διαφανή τρόπο υλοποίησής τους με μέτρα αποκατάστασης των κοινωνικών επιπτώσεών τους, ευρύτερη διαβούλευση έτσι ώστε να επιτευχθεί στο μείζονα δυνατό βαθμό κοινωνική και πολιτική συναίνεση.

Το πολιτικό πλαίσιο των μεταρρυθμίσεών μας θα βασίζεται στις διαχρονικές αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ισότητας και της αλληλεγγύης. Ταυτόχρονα, όλες αυτές οι μεταρρυθμίσεις και οι πολιτικές θα ενσωματώνουν ένα σύνολο νέων θεσμών, διαδικασιών και λειτουργιών που θα αφορούν:

• την εμπιστοσύνη: της κοινωνίας απέναντι στους δημοτικούς θεσμούς που πρέπει να υπηρετούν όλους τους πολίτες.

• την αξιολόγηση: ανθρώπων, λειτουργιών και συστημάτων που υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον.

• τη διαφάνεια: ως προϋπόθεση άσκησης κάθε πολιτικής και μέτρου.

• την ποιότητα: ως ένα σύνολο προδιαγραφών, κανόνων και δεικτών με βάση τα οποία ορίζονται και περιγράφονται υπηρεσίες και αγαθά του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

• τη συμμετοχή: ως κεντρικό άξονα ενός νέου μοντέλου διοίκησης που θα βασίζεται στην οργανωμένη διαβούλευση και την τεκμηριωμένη απόφαση.

• τη λογοδοσία: όλων όσων ασκούν εξουσία και διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα.

Ως νέος άνθρωπος που αγωνιώ για το μέλλον του τόπου, μάχομαι για μια νέα αναπτυξιακή και κοινωνική συμφωνία που αφορά τους εργαζόμενους και τους ανέργους, τους μικρομεσαίους και τους επαγγελματίες, τους νέους, τις γυναίκες και τους ηλικιωμένους, τους ανθρώπους της τέχνης και του πολιτισμού, όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου μας. Υποστηρίζω και εμπνέομαι από ένα σχέδιο αστικής αναγέννησης που περιλαμβάνει όλες εκείνες τις αρμοδιότητες και ευθύνες που αναφέρονται στη ζωή μιας πόλης: κοινωνική φροντίδα, πολιτιστικές δράσεις, οικονομικές δραστηριότητες, εκπαιδευτικές υπηρεσίες, περιβαλλοντικό σχεδιασμό.

Ονειρεύομαι μια πόλη προσβάσιμη, με περισσότερες εκπαιδευτικές και κοινωνικές αρμοδιότητες, από τη διαχείριση των σχολείων ως τα αστικά κέντρα υγείας, και από τα κέντρα προσχολικής αγωγής ως τη βοήθεια στο σπίτι. Μια χειραφετημένη πόλη που θα κλείσει τους λογαριασμούς της με τις πηγές καθυστέρησης και αδράνειας του παρελθόντος, που θα επικεντρώνει τις δράσεις της στη διαμόρφωση μιας νέας δημοτικής διοίκησης απλής – αποτελεσματικής – δίκαιης, στην υπηρεσία των πολιτών, και θα αποτελεί το βασικό μας οπλοστάσιο για την οικοδόμηση μιας δίκαιης κοινωνίας με δημόσια ασφάλεια, περιβάλλον και εκπαίδευση να αποτελούν τους κορυφαίους στόχους μας για τη ριζική αναβάθμιση των λειτουργιών του δήμου.

Το όραμά μου για μια κοινωνία δίκαιη, ανοιχτή, ελεύθερη, δημιουργική, με δυναμισμό, αυτοπεποίθηση, αισιοδοξία και ελπίδα, με ίσα δικαιώματα και ευθύνες για όλους, με αληθινή ισότητα ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες, με ίσες δυνατότητες και ίσες ευκαιρίες για κάθε πολίτη, είναι ο σίγουρος δρόμος του μέλλοντός μας. Είναι η πυξίδα μας για την πόλη που ελπίζουμε, για την πόλη που μας εκφράζει. Τη δική μας πόλη!

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Α. ΑΝΥΦΑΝΤΑΚΗΣ

Εκπαιδευτικός Π.Ε. (Δάσκαλος)

υποψ. Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Φυλής

με την «ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΩΝ» του Σάββα Ι. Σάββα

- Advertisement -

Ακολουθήστε το doxthi.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις.

- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

- Advertisment -