11.4 C
Athens
1 Απριλίου 2023
spot_img
ΑρχικήΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΦΥΛΗΟ ρόλος του μαζικού λαικού αθλητισμού. Άρθρο της Λαικής Συσπείρωσης Φυλής

Ο ρόλος του μαζικού λαικού αθλητισμού. Άρθρο της Λαικής Συσπείρωσης Φυλής

- Advertisement -

Η αλματώδης ανάπτυξη του αθλητισμού, κατά τις τελευταίες κυρίως δεκαετίες, οφείλεται προπαντός στη θεαματική ανάπτυξη των σχετικών με τον αθλητισμό επιστημών καθώς και στην εφαρμογή των επιστημονικών δεδομένων στην αθλητική πρακτική με κατάλληλες μεθόδους. Η φυσική αγωγή αντιμετωπίζεται ως γνωστικό αντικείμενο, ενώ είναι μια πολύ σύνθετη και σημαντική δραστηριότητα που μπορεί να αναπτυχθεί και να λειτουργήσει δημιουργικά στον εργασιακό χώρο, στο σχολικό χώρο, αλλά και στις λαϊκές γειτονιές.

- Advertisement -
- Advertisement -

Δεν καλλιεργεί απλά κάποιες αρετές του σώματος, αλλά συμβάλλει, όταν ασκείται σωστά, στην εξασφάλιση της σωματικής, πνευματικής και ψυχικής υγείας.

Γιατί η φυσική αγωγή απευθύνεται στους τρεις βασικούς τομείς της προσωπικότητας του ανθρώπου: α) τον ψυχοκινητικό β) το συναισθηματικό και γ) το γνωστικό. Δε σημαίνει απλά διδασκαλία της τεχνικής των αθλημάτων. Σημαίνει ότι μέσα από την κίνηση διδάσκεται ο τρόπος άσκησης, ο κανόνας του παιχνιδιού, οι στάσεις, οι αξίες, η χαρά της άσκησης. Όλα αυτά συμβάλλουν στη σωστή αθλητική και φίλαθλη συμπεριφορά, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη της ολοκληρωμένης προσωπικότητας του ατόμου.

Με τον «Καλλικράτη» ο αθλητισμός θα γίνει άπιαστο όνειρο, πολύ πιο δύσκολα προσβάσιμος απ’ ότι είναι σήμερα για τα πλατιά λαϊκά στρώματα. Το πνεύμα της επιλογής και της εκλεκτικότητας που μέχρι τώρα τουλάχιστον κυριάρχησε στον αθλητισμό, με την εξάντληση της δραστηριότητας και τον προσανατολισμό των προσπαθειών όλων, στη βελτίωση και στην προβολή μιας ελάχιστης μειοψηφίας νέων, έχει δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα πολύ βαριά, τόσο στο χώρο της αγωγής, όσο και στα ευρύτερα κοινωνικά στρώματα.

Μέχρι τώρα, αντί να επιζητάμε με τον αθλητισμό να «χτίζουμε» Ανθρώπους, ζητάμε να «χτίζουμε» πρωταθλητές. Αντί να αναλαμβάνουμε ένα έργο παιδαγωγικό, ανεβάζουμε θεάματα (ντοπαρίσματα κλπ).

Έχω την πεποίθηση πως κάθε προσπάθεια που αναλαμβάνεται προς την κατεύθυνση της διάδοσης και ανάπτυξης του μαζικού λαϊκού αθλητισμού, αποτελεί την καλύτερη υπηρεσία προς όφελος όχι μόνο της νεολαίας, αλλά και του αθλητισμού σε όλες τις βαθμίδες του, επειδή συμβάλλει με τρόπο βέβαιο και διαρκή στην οικοδόμησή του, αρχίζοντας από τα θεμέλια και όχι από την οροφή.

Τέλος σαν εργαζόμενοι πρέπει να διεκδικήσουμε δωρεάν χορήγηση από το κράτος όλων αυτών που αποτελούν προϋποθέσεις για τη μαζική φυσική αγωγή και άθληση της νεολαίας και αντίστοιχο νομικό πλαίσιο που να κατοχυρώνει το δικαίωμα όλων για δωρεάν και ελεύθερη χρήση όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων, που πρέπει να αποτελούν δημόσια περιουσία και όχι να είναι «τσιφλίκια» ιδιωτικών επιχειρήσεων.

 

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΦΥΛΗΣ

- Advertisement -


Ακολουθήστε το doxthi.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις.

- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

- Advertisment -