Δείγμα γραφής για την αντιπολιτευτική τακτική που προτίθενται να ακολουθήσουν, έδωσαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της μειοψηφίας, κατά την διάρκεια των δημαιρεσιών που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Κυριακή, στην αίθουσα Μελίνα Μερκούρη του Δημαρχιακού Μεγάρου στα Άνω Λιόσια. Παρόλο που επρόκειτο στην πραγματικότητα για μια πανηγυρική διαδικασία, τα μέλη της παράταξης του Χρήστου Παππού και του Σάββα Σάββα αποφάσισαν να αποχωρήσουν, εξαπολύοντας καταγγελίες για αντιδημοκρατική συμπεριφορά.
Αφορμή για την… πρώιμη αποχώρηση της αντιπολίτευσης – πλην των μελών της Λαικής Συσπείρωσης Δημήτρη Τσιουμπρή και Βασίλη Φάρκωνα – αποτέλεσε η ψηφοφορία για τον ορισμό των μελών της μειοψηφίας που θα συμμετέχουν στην Οικονομική Επιτροπή. Η παράταξη «Νέα Εποχή» πρότεινε ως τακτικά μέλη τον Χρήστο Παππού, τον Δημήτρη Καμπόλη και τον Κώστα Βάβουλα και ως αναπληρωματικά τον Θανάση Σχίζα και τον Δημήτρη Πανάγο ενώ η «Ενότητα Πολιτών» πρότεινε ως τακτικό μέλος τον Κώστα Βάβουλα και ως αναπληρωματικό τον Ευάγγελο Βάθη. Από την πλευρά της πλειοψηφίας προτάθηκαν ως τακτικά μέλη της Οικονομικής Επιτροπής οι Νίκος Λιόσης, Άρης Μπρέμπος, Σταυρούλα Αγγέλου, Κυριάκος Χατζηλέρης και Θεοδόσης Δρόλιας.
Όταν ήρθε η ώρα της ψηφοφορίας, η κάλπη έβγαλε άλλα από τα προσδοκώμενα – για την αντιπολίτευση – αποτελέσματα, καθώς οι δημοτικοί σύμβουλοι του Δημήτρη Μπουραίμη δεν ψήφισαν λευκό ή όσους είχε προτείνει η μειοψηφία αλλά τους Κώστα Κοκκόρια, Μιχάλη Οικονομάκη και Φωτεινή Γιαννοπούλου, οι οποίοι και εξελέγησαν. Το γεγονός προκάλεσε την αντίδραση του Χρήστου Παππού, ο οποίος κατέθεσε εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, βάσει της οποίας οι θέσεις της μειοψηφίας στην Οικονομική Επιτροπή και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής είναι συγκεκριμένες και προκύπτουν από εκλογική διαδικασία ανάμεσα στις παρατάξεις της μειοψηφίας. Αναφέρεται, επίσης, ότι δεν μπορεί να υπάρξει άλλη υποψηφιότητα για τις θέσεις αυτές από άλλους υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους.
Ο δικηγόρος του Δήμου κ. Κάρλος τόνισε ότι δεν γνώριζε τη σχετική εγκύκλιο, παραδέχθηκε ότι δημιουργεί ένα θέμα εφόσον έρχεται σε αντίθεση με το Nόμο, ξεκαθάρισε όμως ότι ο Νόμος υπερισχύει της εγκυκλίου και δεν μπορεί χωρίς περαιτέρω γνωμοδότηση να αλλάξει. Πρότεινε, μάλιστα, να συνεχιστεί κανονικά η διαδικασία και τα πρακτικά να κατατεθούν στον ελεγκτή νομιμότητας, ο οποίος και θα αποφασίσει αν υπάρχει κάτι λάθος.
Η πρόταση δεν έγινε, πάντως, αποδεκτή από την αντιπολίτευση, η οποία – σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει τεχνητή ένταση – αποχώρησε από την αίθουσα. Χαρακτηριστικό αυτής της προσπάθειας δε, ήταν η δήλωση του Χρήστου Παππού, «εμείς δεν γράφουμε στα παλιά μας τα παπούτσια τη διαδικασία» αλλά και του Σάββα Σάββα που έκανε λόγο για αντιδημοκρατική συμπεριφορά.
Ιδιαίτερα καυστικός εμφανίστηκε ο Δήμαρχος Δημήτρης Μπουραίμης, ο οποίος χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός της αποχώρησης από τις δημαιρεσίες και επανέλαβε ότι πρόθεσή του είναι να τηρήσει το Νόμο, σε οποιαδήποτε περίπτωση. Την τήρηση του νόμου είχε ζητήσει, άλλωστε και ο επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών» Σάββας Σάββας στην αρχή της συνεδρίασης, όταν έθεσε θέμα… παραβάν, για την τυπική διαδικασία της μυστικής ψηφοφορίας.
Ο κ. Μπουραίμης τόνισε ότι κανένας υπουργός δεν μπορεί να ζητήσει να μην τηρείται ο Νόμος, εφόσον η εγκύκλιος δεν επέχει θέση νομιμότητας σε αυτόν, καυτηρίασε την αποχώρηση των μελών της αντιπολίτευσης από τον προεδρείο, επανέλαβε ότι τα πρακτικά θα πάνε στον ελεγκτή νομιμότητας, ο οποίος και θα αποφανθεί για την διαδικασία και ξεκαθάρισε ότι αν έχει γίνει οποιοδήποτε λάθος, η διαδικασία θα επαναληφθεί κανονικά. Ο ίδιος διερωτήθηκε, μάλιστα, γιατί δημιουργήθηκε πρόβλημα, εφόσον από την Δευτέρα 3 Ιανουαρίου θα ξεκινούσε η απογραφή στο Δήμο και δεν θα υπήρχε οποιαδήποτε έγκριση δαπάνης για 10 με 15 ημέρες. «Δεν υπάρχει πρόβλημα να μην λειτουργήσει η Οικονομική Επιτροπή για 5 ημέρες, εφόσον δεν πρόκειται να εγκριθεί καμία δαπάνη» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά τους, οι Μιχάλης Οικονομάκης και Κώστας Κοκκόριας ευχαρίστησαν τους συναδέλφους τους για την ψήφο εμπιστοσύνης στο πρόσωπό τους, τόνισαν όμως ότι δεν μπορούν να αποδεχθούν τη θέση και παραιτήθηκαν. Σε κάθε περίπτωση, η οριστική απόφαση επί της διαδικασίας θα ληφθεί από την επιτροπή νομιμότητας.
Εκλογή Προεδρείου Δ.Σ
Νωρίτερα, είχαν εκλεγεί ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος και ο γραμματέας του νέου Δημοτικού Συμβουλίου, οι οποίοι με βάση τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ προέρχονται από την πλειοψηφία, την μείζονα μειοψηφία και το σύνολο των λοιπών παρατάξεων, αντίστοιχα. Έτσι, πρόεδρος του Δ.Σ εξελέξη με 24 ψήφους ο Δημήτρης Ζαφείρης ενώ 9 ψήφισαν λευκό. Αντιπρόεδρος εξελέγη ο Μιχάλης Οικονομάκης με 20 ψήφους, 10 λευκά ενώ 2 ψήφους πήρε ο Δημήτρης Καμπόλης και 1 ο Κώστας Κοκκόριας. Τέλος, γραμματέας εξελέγη ο Ευάγγελος Βάθης με 19 ψήφους, 10 λευκά ενώ 2 ψήφους πήρε ο Σάββας Σάββας και από 1 η Φωτεινή Γιαννοπούλου και ο Κώστας Βάβουλας.
Οικονομική Επιτροπή
Ως τακτικά μέλη της Οικονομικής Επιτροπής (και μέχρι να διευκρινιστεί από την επιτροπή νομιμότητας τι τελικά ισχύει) εξελέγησαν – απόντων των παρατάξεων του Χρήστου Παππού και του Σάββα Σάββα – οι Νίκος Λιόσης, Άρης Μπρέμπος, Κυριάκος Χατζηλέρης, Σταυρούλα Αγγέλου, Θεοδόσης Δρόλιας, Κωνσταντίνος Κοκκόριας, Μιχάλης Οικονομάκης, Φωτεινή Γιαννοπούλου. Αναπληρωματικά μέλη εξελέγησαν οι Δημήτρης Πουλιάσης, Κωνσταντίνος Παπαιωάννου, Γιώργος Μανωλάς, Θανάσης Σχίζας, Δημήτρης Πανάγος.
Επιτροπή Ποιότητας Ζωής
Ως τακτικά μέλη εκλέγονται οι Νίκος Λιόσης, Κωνσταντίνος Κατσίλας, Θεοδόσης Δρόλιας, Σωτήρης Μηλιώνης, Έλλη Κατσανού, Βασίλης Γεωργιάδης, Δημήτρης Τσιουμπρής και Βασίλης Φάρκωνας. Αναπληρωματικά μέλη εκλέγονται οι Σταμάτης Αβράμης, Γιώργος Ραφτέλης, Σταυρούλα Αγγέλου, Κυριάκος Χατζηλέρης και Σπυριδούλα Πατήλα καθώς η αντιπολίτευση (Λαική Συσπείρωση) δεν πρότεινε συγκεκριμένα πρόσωπα.
Δημοτική Κοινότητα
Πρόεδρος εξελέγη η Συμέλα Καλανίδου, αντιπρόεδρος η Ευφροσύνη Ρούμπα και μέλη οι Αργύρης Γκούβας, Άγγελος Λυκίδης, Θεόδωρα Αυγέρη, Κωνσταντίνος Παντούλας, Παντελής Δρόσος από την πλειοψηφία και Ιωάννης Βάθης, Γεωργία – Κωνσταντίνα Ατζάμπου, Δημήτρης Ανυφαντάκης και Χαρίτος Καλλίνικος από τη μειοψηφία.
Φωτό: Χρήστος Δελληκάρης