Ξεκινώντας την συνεδρίαση, ο Δήμαρχος Φυλής Δημήτρης Μπουραίμης έκανε λόγο για λανθασμένους χειρισμούς της κεντρικής κυβέρνησης και για κακή πρακτική στο παρελθόν από το Δήμο. Παραδέχθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα, αυτή τη στιγμή, με την καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζομένους, καθώς το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τον τρόπο καταβολής των χρημάτων προς τους Δήμους, έχει αλλάξει. «Αυτά που μέχρι χθες ήταν δεδομένα, σήμερα δεν είναι. Κάθε ευρώ που μπαίνει στο Δήμο πρέπει να το κατακτάμε και, επιπλέον, πρέπει να είναι νομοθετημένο, ώστε κανείς να μην το αλλάζει» τόνισε και χαρακτήρισε κόκκινη γραμμή για την διοίκηση τους μισθούς των εργαζόμενων, οι οποίοι αποτελούν το ελάχιστο της λειτουργίας του Δήμου. Επεσήμανε, ακόμα, ότι ζητά τροποποίηση του πρόσφατου νόμου για τα αντισταθμιστικά.
Ο κ. Μπουραίμης υπογράμμισε ότι η εποχή των δανείων για το Δήμο έχει παρέλθει και ότι η μισθοδοσία στηρίζεται στους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους και τα ανταποδοτικά από το ΧΥΤΑ, τα οποία είναι, κατά ένα μεγάλο μέρος, δεσμευμένα. «Αυτή τη στιγμή στο Ταμείο υπάρχουν 140 με 150 χιλιάδες ευρώ ενώ η μισθοδοσία είναι, περίπου, 1.500.000 εκατομμύριο ευρώ» τόνισε και αναφέρθηκε στο εξώδικο που έλαβε από το Σωματείο Εργαζομένων σχετικά με την καταβολή δεδουλευμένων και στο οποίο αναφέρεται ότι θα έπρεπε, με βάση το Νόμο, να υπήρχαν στο ταμείο, οι μισθοδοσίες δυο μηνών – οι οποίες δεν υπάρχουν. Πρόσθεσε δε, ότι αν και ο ίδιος θα ήταν ο τελευταίος άνθρωπος που θα εμπόδιζε κάποιον να διεκδικήσει τα δικαιώματά του, «δεν μπορούμε με την πρώτη δυσκολία να ζητάμε γενικό ξεσηκωμό, διότι έτσι θα χάσουμε τον πόλεμο. Χρειάζεται ενότητα δυνάμεων, να αφήσουμε τις μικροκομματικές επιδιώξεις και να ενισχύσουμε την κοινή προσπάθεια».
Λυματολάσπη
Το θέμα της λυματολάσπης έχει λυθεί με το εργοστάσιο ξήρανσης, τόνισε ο Δήμαρχος Φυλής, απαντώντας σε προ ημερησίας διατάξεως ερώτηση, του δημοτικού συμβούλου της παράταξης «Νέα Εποχή» Δημήτρη Καμπόλη. Ξεκαθάρισε δε, ότι η λυματολάσπη δεν πέφτει στο ΧΥΤΑ Φυλής και δεν πρόκειται να πέσει. «Δεν έγινε τίποτε τα τέσσερα τελευταία χρόνια για το θέμα της λυματολάσπης, δεν υπήρχε ούτε μια προσφυγή. Εμείς θα προσφύγουμε ακόμα και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Δεν έρχεται η λυματολάσπη στη Φυλή και ούτε θα έρθει» υπογράμμισε και προανήγγειλε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα.
Μεταφορά 3ου Λυκείου
Το θέμα της μεταφοράς του 3ου Ενιαίου Λυκείου στην περιοχή Άνω Λιοσίων, από το κτίριο το οποίο βρίσκεται τώρα στο πρώην σχολείο Κατσιάρα, έθεσαν οι επικεφαλής της «Ενότητας Πολιτών» Σάββας Σάββας και της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Δημήτρης Τσιουμπρής. Εκπρόσωποι της ΕΛΜΕ που παραβρέθηκαν στο Συμβούλιο ζήτησαν να ανανεωθεί η υπάρχουσα σύμβαση στο μισθωμένο κτίριο του σχολείου, η οποία λήγει στις 12 Φεβρουαρίου και απηύθυναν έκκληση στο Δήμαρχο να μην υπογράψει την κατάργηση ή μεταφορά του Σχολείου σε άλλο κτίριο, όπως αναφέρει ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης.
Ο Δημήτρης Μπουραίμης υπογράμμισε ότι κυρίαρχο όργανο στο Δήμο Φυλής είναι το δημοτικό συμβούλιο, προσθέτοντας ότι δεν πρόκειται η διοίκηση να πάρει μόνη της οποιαδήποτε τέτοια απόφαση. Υπενθύμισε δε, ότι είχε συνάντηση με τους εκπροσώπους της ΕΛΜΕ για το θέμα, κατά την οποία τους ζήτησε να προσκομίσουν στοιχεία και έγγραφα του προϊσταμένου, κάτι το οποίο δεν έχει γίνει μέχρι τώρα.
Παραβατικότητα, ώρα μηδέν…
Πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη ήταν η παραβατικότητα στην ευρύτερη περιοχή, θέμα το οποίο έθεσε η αντιπολίτευση. Η δημοτική σύμβουλος της «Ενότητας Πολιτών» Φωτεινή Γιαννοπούλου έκανε λόγο για τραγική διάψευση των προεκλογικών εξαγγελιών του Δημάρχου, επιχείρησε ένα μίνι απολογισμό των πεπραγμένων της δικής της διοίκησης στο Ζεφύρι σε σχέση με την παραβατικότητα και κατήγγειλε εκ νέου ότι η πολιτεία στέκει απλός θεατής και δεν κάνει τίποτα. Επιπροσθέτως, ο Σάββας Σάββας αναφέρθηκε στα προβλήματα παραβατικότητας στην 4η συνοικία Άνω Λιοσίων και ζήτησε να δημιουργηθούν ομάδες εργασίας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.
Στο μεταξύ, την έντονη αντίδραση του αντιδημάρχου Ζεφυρίου Γιώργου Ραφτέλη προκάλεσε η τοποθέτηση του δημοτικού συμβούλου με την «Νέα Εποχή» Θανάση Σχίζα, ότι κατά τη διάρκεια των πρόσφατων επεισοδίων με τσιγγάνους στο Ζεφύρι (με αφορμή τον θανάσιμο τραυματισμό της 7χρονης Ρομά στο Μενίδι από άνδρα της ομάδας ΔΙ.ΑΣ) ο Δήμαρχος ήταν απών, πετώντας το μπαλάκι στον τοπικό αντιδήμαρχο. «Αναρωτιέμαι, αν η αντιπολίτευση ήταν στα επεισόδια και πότε. Η διοίκηση του Δήμου ήταν εκεί, ήμασταν παρόντες με πυροσβεστήρες για να σβήσουμε τις φωτιές μέχρι να έρθει η Πυροσβεστική. Ο Δήμος ήταν ανοιχτός και μάλιστα πήγαμε τρεις φορές στην αστυνομία. Εσείς που ήσασταν;» τόνισε ο κ. Ραφτέλης, χωρίς να πάρει ουδεμία απάντηση.
Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Μπουραίμης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η μειοψηφία εισηγήθηκε την συζήτηση ενός τέτοιου θέματος, «δηλαδή οι παλιοί διοικούντες, οι οποίοι έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης για όσα έγιναν και για όσα δεν έγιναν σχετικά με την παραβατικότητα στην περιοχή». Ο Δήμαρχος ξεκαθάρισε ότι τόσο για τον ίδιο, όσο και για την διοίκηση του Δήμου, ισχύουν στο ακέραιο οι προεκλογικές δεσμεύσεις σχετικά με τα γκέτο και την ανομία στην περιοχή και διερωτήθηκε πως είναι δυνατόν να περίμενε η αντιπολίτευση, ότι θα μπορούσαν να είχαν λυθεί τα προβλήματα μέσα σε 20 ημέρες από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας διοίκησης.
«Αντιλαμβάνομαι ότι ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι να καταστροφολογεί, όμως όλα τα πράγματα έχουν ένα όριο. Υπάρχει μια φωτεινή πλευρά στο Δήμο Φυλής και αυτήν πρέπει να εκπροσωπεί το Δημοτικό Συμβούλιο. Με τις κραυγές δημιουργούμε στην κοινή γνώμη, μια κακή εντύπωση» τόνισε. Πρόσθεσε, ακόμα, ότι η τακτική αυτή αντί να λύνει, διογκώνει τα προβλήματα ενώ επεσήμανε την ανάγκη να ασχοληθεί ο κόσμος με την ευρύτερη περιοχή, όχι γιατί έχει παρελθόν αλλά γιατί έχει μέλλον.
«Έχετε ιστορική ευθύνη, γιατί τόσα χρόνια παίζατε με τη φωτιά και οδηγήσατε τις καταστάσεις εκεί που τις οδηγήσατε» ανέφερε χαρακτηριστικά. Πάντως, ο Δημήτρης Μπουραίμης ανέφερε ότι, με βάση την ενημέρωση που έχει, η εγκληματικότητα στην περιοχή αφορά, κυρίως, κλοπές και όχι εγκληματικές ομάδες και τόνισε ότι, όπως τον πληροφόρησαν οι διοικητές, υπάρχει μειωμένη δύναμη στα δυο αστυνομικά τμήματα. Αναφέρθηκε δε, στα 400 καπάκια που έλειπαν από τα φρεάτια την 1η Γενάρη που ανέλαβε (τα οποία τσιγγάνοι αφαιρούν προκειμένου να τα πουλήσουν για σίδερα), την ίδια ώρα πους τις αποθήκες του Δήμου δεν υπήρχε ούτε ένα για αντικατάσταση! Μάλιστα, γνωστοποίησε πως είχε κάνει ιδιαίτερο έγγραφο στον αρμόδιο αντιδήμαρχο με την υπόμνηση να μην συνεχίζει τα έργα και, «μου είπε πως δεν γνώριζα την κατάσταση…».
…και λήψη άμεσων μέτρων
Ο Δήμαρχος Φυλής ανακοίνωσε την πρόθεση της διοίκησης να τοποθετηθούν κάμερες στους δρόμους και τα σχολεία και, μάλιστα, ζήτησε την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου γι΄ αυτό. «Έχουν γίνει επαφές με την ΕΛ.ΑΣ για τις ομάδες ΔΙ.ΑΣ και για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα. Θα δημιουργήσουμε κέντρο επικοινωνίας του πολίτη και θα επεκτείνουμε το θεσμό των security σε όλη την περιοχή, ένα θεσμό που έχουμε χρησιμοποιήσει επιτυχώς στη Φυλή» υπογράμμισε. Ανέφερε δε, ότι μεσοπρόθεσμος στόχος είναι η καταπολέμηση της ανεργίας που αυξάνει την εγκληματικότητα, καθώς και η υποχρεωτική εκπαίδευση για κάθε δημότη, γεγονός για το οποίο θα πρέπει να παίρνει μέτρα το Δ.Σ.
Από την πλευρά του, ο πρώην Δήμαρχος Άνω Λιοσίων Χρήστος Παππούς παραδέχθηκε ότι έχουν γίνει λάθη στο παρελθόν στο συγκεκριμένο θέμα. «Μπορεί να έχουν γίνει λάθη, να δούμε από εδώ και πέρα πως θα τα διορθώσουμε. Και για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, τα προηγούμενα χρόνια δεν έγιναν συνεδριάσεις για το θέμα» τόνισε και πρόσθεσε ότι επί δικής του διοίκησης, γκρεμίστηκαν, με την βοήθεια του υπουργείου εσωτερικών, 135 παράγκες.
Το κλίμα, πάντως, δυναμίτισε η τοποθέτηση του πρώην αντιδημάρχου Δημήτρη Καμπόλη, ο οποίος είπε ότι ο Δήμαρχος μοιάζει σαν να ζει σε άλλη πόλη και ότι, «ο δρόμος που οδηγεί στη βίλα του είναι η λεωφόρος Φυλής. Κόψτε όλες τις παροχές νερών στους τσιγγάνους. Τι φοβάστε;» ρώτησε, προκαλώντας την αντίδραση παρισταμένων, οι οποίοι αναρωτήθηκαν γιατί δεν το έκανε ο ίδιος, όταν ήταν διοίκηση. Ένας πολίτης, μάλιστα, είπε ότι ο αντιδήμαρχος χάριζε το νερό στους τσιγγάνους και ο κ. Καμπόλης απείλησε ότι θα τον πάει στον εισαγγελέα.
Επιχορηγήσεις στα Νομικά Πρόσωπα για μισθοδοσία
Έντονη ήταν η συζήτηση, όταν τέθηκε η έγκριση του προυπολογισμού των Νομικών Προσώπων του Δήμου για τρεις μήνες, ο οποίος συντάχθηκε με βάση τους προυπολογισμούς των τριών δήμων, τους αντίστοιχους μήνες του 2010. Τόσο ο Δήμαρχος Δημήτρης Μπουραίμης, όσο και η προισταμένη της οικονομικής υπηρεσίας Κλειώ Μαρίνη, ξεκαθάρισαν ότι η σύνταξη του προυπολογισμού γίνεται προκειμένου να μπορεί να λειτουργήσει ο Δήμος και τα ποσά που αναφέρονται δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν, αν δεν χρειαστεί. Επιπλέον, τα διοικητικά συμβούλα των Νομικών Προσώπων θα αποφασίσουν πόσα χρήματα θα χρησιμοποιήσουν, αποφάσεις που θα συζητηθούν εκ νέου στο δημοτικό συμβούλιο.
Τα μέλη της αντιπολίτευσης στάθηκαν ιδιαίτερα στα ποσά που αναφέρθηκαν για τον Αθλητικό Οργανισμό Φυλής και για το ΚΑΠΗ Φυλής, καθώς το δεύτερο δεν λειτουργεί. Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, ο Δημήτρης Καμπόλης ισχυρίστηκε ότι το ποσό για τον Αθλητικό Οργανισμό Φυλής θα πάει στο Θρασύβουλο, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του Δημάρχου, ο οποίος έκανε λόγο για προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων.
«Ο προυπολογισμός συντάχθηκε από τις οικονομικές υπηρεσίες, με βάση το ένα δωδεκατημόριο των αντίστοιχων περισυνών προυπολογισμών των τριών Δήμων. Δεν σημαίνει ότι τα λεφτά που αναφέρονται θα δοθούν» ανέφερε, ξεκαθαρίζοντας ότι όσον αφορά στο ΚΑΠΗ Φυλής, υπάρχει ένα Νομικό Πρόσωπο το οποίο πρέπει να επιχορηγηθεί για τυπικούς λόγους αλλά αν δεν λειτουργήσει, δεν θα πάρει χρήματα. «Από τον περισυνό προυπολογισμό, το ΚΑΠΗ Φυλής δεν ξόδεψε ούτε μια δεκάρα, γιατί δεν λειτούργησε ποτέ. Επιβάλλεται, όμως, να υπάρχει ένας προυπολογισμός, ώστε αν χρειαστεί, να μπορέσει να πάρει το Δ.Σ. αποφάσεις και να κινηθούν οι διαδικασίες».
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε, πάντως, η αναφορά στην ποδοσφαιρική ομάδα του Θρασύβουλου και στο ενδεχόμενο επιχορήγησής του από τον αθλητικό οργανισμό. «Πως μπορεί να επιχορηγηθεί ένας Οργανισμός από το Δήμο και να πάει τα λεφτά αλλού;» διερωτήθηκε ο κ. Μπουραίμης, υπογραμμίζοντας ότι ο Θρασύβουλος είναι ΠΑΕ και δεν δικαιούται ο Δήμος, όχι να τη χρηματοδοτήσει, αλλά ούτε να έχει έστω και μια μετοχή.
Παρεμβαίνοντας, εξάλλου, ο νέος πρόεδρος του Αθλητικού και Πολιτιστικού Οργανισμού Κώστας Σκαμαντζούρας είπε ότι ο Αθλητικός Οργανισμός της Φυλής έχει ιδιαίτερες δραστηριότητες ενώ στον προυπολογισμό του συμπεριλαμβάνονται και πολιτιστικά γεγονότα. Τόνισε δε χαρακτηριστικά ότι, «γελιέται όποιος πιστεύει πως μπορεί να μεταφερθεί χρήμα σε μια ΠΑΕ από έναν Οργανισμό». Τελικά, οι παρατάξεις των Χρήστου Παππού και Δημήτρη Τσιουμπρή ψήφισαν μόνο την μισθοδοσία των υπαλλήλων ενώ η παράταξη Ενότητα Πολιτών ψήφισε, «μόνο αυτά, τα οποία γνωρίζει…»
Κόσμημα για το Δήμο, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός…
Κατά της επικαιροποίησης της σύμβασης με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και της ύπαρξης γιατρού απογευματινής βάρδιας τάχθηκε η αντιπολίτευση, με εξαίρεση τους Κώστα Κοκκόρια και Θανάση Σχίζα, οι οποίοι υπερψήφισαν το συγκεκριμένο θέμα. Ο Δημήτρης Καμπόλης είπε ότι ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός θα πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί όπως λειτουργεί μέχρι σήμερα και να μην έχει απογευματινή βάρδια γιατρού ενώ η Φωτεινή Γιαννοπούλου ζήτησε να επανεξεταστούν οι όροι της σύμβασης.
Φανερά έκπληκτος, ο Δημήτρης Μπουραίμης χαρακτήρισε ευτύχημα το γεγονός ότι ένα από τα δυο παραρτήματα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού υπάρχει στα Άνω Λιόσια, καθώς ασκεί προληπτική ιατρική στα σχολεία και περιθάλπει δωρεάν απόρους και ανασφάλιστους. «Εμείς βρήκαμε μια σύμβαση που υλοποιείται και θελήσαμε να τη φέρουμε στο δημοτικό συμβούλιο» τόνισε ενώ ο Κώστας Κοκκόριας επεσήμανε ότι οι παιδικοί σταθμοί των Άνω Λιοσίων χρωστούν ευγνωμοσύνη στην διευθύντρια και τους γιατρούς του Ερυθρού Σταυρού, που εμβολίασαν δωρεάν το προσωπικό.
Κατά τα άλλα, το δημοτικό συμβούλιο Φυλής αποφάσισε ομόφωνα την μείωση των δημοτικών τελών για τα άτομα με ειδικές ανάγκες καθώς και την συνέχιση του έργου των ορκωτών λογιστών στα Νομικά Πρόσωπα.