11.4 C
Athens
28 Οκτωβρίου 2021
Αρχική ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΦΥΛΗ Προτάσεις για οικολογική μετακίνηση στη Φυλή κατέθεσαν οι μαθητές του 2ου Γυμνασίου...

Προτάσεις για οικολογική μετακίνηση στη Φυλή κατέθεσαν οι μαθητές του 2ου Γυμνασίου Άνω Λιοσίων

- Advertisement -
- Advertisement -

Ecomobility παιδιάΤις απόψεις των μαθητών του 2ου Γυμνασίου Άνω Λιοσίων για τα προβλήματα μετακίνησης που παρουσιάζει ο Δήμος Φυλής και τις προτάσεις τους για τους τρόπους επίλυσής τους, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ο Δήμαρχος και η Δημοτική αρχή της πόλης, εκπαιδευτικοί, γονείς, διοργανωτές και προσκεκλημένοι, το απόγευμα της Τετάρτης 23 Μαρτίου 2011, στην αίθουσα ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ του Δημαρχείου.

- Advertisement -
- Advertisement -

Η εργασία των μαθητών πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια εκστρατείας ECOMOBILITY, που διοργανώνει το ECOCITY για όγδοη συνεχόμενη χρονιά με τη συμμετοχή και συστράτευση σημαντικών επιστημονικών ιδρυμάτων, οργανισμών και φορέων. Με επίκεντρο τις Πράσινες Μεταφορές και με το σύνθημα «Οι Μαθητές ερευνούν, οι Πόλεις ενημερώνονται, η Κοινωνία ευαισθητοποιείται», ομάδες μαθητών από είκοσι έξι πόλεις της χώρας μελέτησαν τα προβλήματα που προκαλούν οι συνήθειες και οι συνθήκες μετακίνησης στην πόλη τους και κατέθεσαν προτάσεις για τη σωστή χρήση των Μέσων Μεταφοράς στην πόλη τους.

Η ομάδα των μαθητών του 2ου Γυμνασίου Άνω Λιοσίων που αποτελείται από τους Τσίμα Βασιλική, Βαϊτση Μαρία, Καρδάσης Παναγιώτης, Κέρος Βασίλης, Μαθωναίου Έφη, Νταλίπη Μαρία, Σαμαρτζόγλου Ανδριάνα, Σιαφαρίκα Έλενη παρουσίασε μια εξαιρετική εργασία με κύριο θέμα την μετακίνηση με ποδήλατο ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν και τα συμπεράσματά της: οι περισσότεροι ερωτηθέντες εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για την εναλλακτική μετακίνηση στο Δήμο Φυλής, τόνισαν ωστόσο ότι οι συνθήκες της περιοχής δυσχεραίνουν τη χρήση τους. Επιπλέον, χαρακτήρισαν το ποδήλατο ως το πλέον οικολογικό μέσο μεταφοράς, πρότειναν τη δημιουργία ποδηλατόδρομων, ειδικών ραμπών και χώρων στάθμευσης για τα ποδήλατα και δημιούργησαν ένα νοητό μονοπάτι για μετακίνηση με ποδήλατα από την αρχή των ορίων της Φυλής μέχρι τον Προαστιακό.

Επίσης, απάντησαν και στις ερωτήσεις που τους έθεσαν οι συμμετέχοντες. Στην σύντομη τοποθέτησή του, ο Δήμαρχος Φυλής Δημήτρης Μπουραίμης συνεχάρη μαθητές και καθηγητές για τη σημαντική εργασία τους και τόνισε πως όταν αναφερόμαστε σε βιώσιμη αστική μετακίνηση σε μια περιοχή που βρίσκεται στους πρόποδες της Πάρνηθας, εννοούμε ένα πλαίσιο μετακινήσεων στο εσωτερικό της πόλης. «Ο Δήμος Φυλής είναι ένας δήμος που εκτείνεται κατά μήκος και όχι κατά πλάτος, άρα δεν πρέπει να κινούμαστε διαμπερώς από το ένα άκρο στο άλλο. Πρέπει να κινούμαστε κατά τη πλευρά που υπάρχει λιγότερο μήκος και αν το καταφέρουμε αυτό, τότε πραγματικά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σαν κύριο μέσο το ποδήλατο» επεσήμανε, προσθέτοντας ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν αρκετές εναλλακτικές επιλογές στη μετακίνηση.

Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος του Δήμου Φυλής για την διοργάνωση της εκδήλωσης, δημοτικός σύμβουλος Κυριάκος Χατζηλέρης, χαρακτήρισε δύσκολη την προσπάθεια των παιδιών, γιατί επρόκειτο για ένα αντικείμενο που δεν το ήξεραν και παρόλα αυτά προσπάθησαν με πολλούς τρόπους να το παρουσιάσουν, καλύπτοντας σε μεγάλο βαθμό τις απορίες της επιτροπής.

Τόσο οι μαθητές, όσο και οι συντονιστές – καθηγητές Φειδάκης Μιχάλης και Νταβαρίνου Αλεξάνδρα βραβεύθηκαν για την συμμετοχή τους ενώ έπαινος δόθηκε και στον Κυριάκο Χατζηλέρη ως εκπρόσωπο του Δήμου Φυλής, για την διοργάνωση της εκδήλωσης.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, επίσης, ο πρώην Δήμαρχος Βαγγέλης Χριστοφιλάκης, ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Παναγιώτης Δρόλιας, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού και Αθλητικού Οργανισμού Κώστας Σκαμαντζούρας και ο πρόεδρος της 2ης σχολικής επιτροπής Θεοδόσης Δρόλιας.

Να σημειωθεί, ότι η Εκστρατεία ΕCOMOBILITY 2010-11 τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής και του Επιτρόπου Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όπως τόνισε ο συντονιστής της εκστρατείας Θάνος Ζαφειρόπουλος, στις 9 Απριλίου θα ανακοινωθεί η ομάδα που παρουσίασε την καλύτερη εργασία, με έπαθλο ένα ταξίδι στις Βρυξέλλες, για συναντήσεις με ευρωβουλευτές και αρμόδιους φορείς. Επίσης, οι τέσσερις ομάδες με τις πιο δημιουργικές εργασίες θα φιλοξενηθούν στο ECOCAMP στα Καλάβρυτα, όπου θα έρθουν σε επαφή με τη φύση. Τέλος, όλες οι εργασίες των παιδιών θα φιλοξενούνται σεο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε τον ειδικό δικτυακό τόπο που έχει δημιουργήσει το ECOCITY στη διεύθυνση www.ecomobility.gr.

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

- Advertisment -