11.4 C
Athens
28 Οκτωβρίου 2021
Αρχική ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΦΥΛΗ Δημήτρης Μπουραίμης: "Χαιδεύονται οι πληθυσμοί που αντιδρούν..."

Δημήτρης Μπουραίμης: “Χαιδεύονται οι πληθυσμοί που αντιδρούν…”

- Advertisement -
- Advertisement -

Δημήτρης ΜπουραίμηςΒαθιά το μαχαίρι στο κόκαλο της διαχείρισης των απορριμμάτων, των συμφερόντων που την λυμαίνονται και των μύθων με τoυς οποίους περιβάλλεται, επιχειρεί να βάλει ο Δήμαρχος Φυλής Δημήτρης Μπουραίμης, με συνέντευξη του στο Βήμα της Κυριακής. Σε μια εμφανή προσπάθεια να καταδείξει το πρόβλημα και την ανευθυνότητα με την οποία οι τοπικές κοινωνίες το προσεγγίζουν, ο κ. Μπουραίμης κάνει λόγο για περιβαλλοντικά πειράματα και εγκλήματα στην Αττική, χαρακτηρίζει συνειδητό ψέμα τη δικαιολογία της Κερατέας ότι θέλει να διαχειρίζεται τα απορρίμματά της και ξεκαθαρίζει ότι η Φυλή και η Δυτική Αττική δεν έχoυν καμία υποχρέωση να διαχειρίζονται τα σκουπίδια κάθε πικραμένου ή φοβικού που ζει στην Κερατέα ή όπου αλλού. Επιπλέον, χαρακτηρίζει ως το μεγαλύτερο παραμύθι το μέγεθος των αντισταθμιστικών οφειλών που έχει πάρει η περιοχή και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι η πολιτεία πρέπει να κάνει το επόμενο βήμα.

- Advertisement -
- Advertisement -

 

Ολόκληρη η συνέντευξη του Δημήτρη Μπουραίμη στο Βήμα της Κυριακής έχει ως εξής:

Στην επιστολή σας προς τον Πρωθυπουργό τονίζετε ότι ο χρόνος ζωής του ΧΥΤΑ στη Φυλή εκπνέει και υπαινίσσεστε έντονες αντιδράσεις. Θα καταφύγετε και εσείς σε οδομαχίες;

«Ο ΧΥΤΑ στη Φυλή θεωρητικά έχει κλείσει, έχει τελειώσει. Τη στιγμή αυτή υπάρχουν ένα-δυο κύτταρα που του δίνουν ζωή για δύο-δυόμισι χρόνια. Δεν υπάρχει πια χώρος. Η πολιτεία πρέπει να ετοιμαστεί για το επόμενο βήμα. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν υπάρχει άλλη ανοχή. Εμείς, αν κάνουμε το ίδιο με αυτό που κάνουν οι κάτοικοι της Κερατέας, θα το κάνουμε για 1.500 ημέρες… Πρέπει να μπει ένα πλαίσιο, να βάλει την υπογραφή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, για τις περιοχές που έχουν προσφέρει».

Έχετε προσφέρει, είναι αληθές, έχετε λάβει όμως και γερά αντισταθμιστικά οφέλη.

«Αυτό είναι το μεγαλύτερο παραμύθι που υπάρχει. Να εξηγήσω το γιατί: έχουμε 3.000 στρέμματα, ρυθμισμένα, στρέμματα που έχουν μια χρήση. Παράλληλα στην Αττική το τετραγωνικό μέτρο μπορεί να αποφέρει περί τα 100 ευρώ τον χρόνο με οποιαδήποτε χρήση. Βγαίνουν 300 εκατομμύρια τον χρόνο; Πόσα νομίζετε ότι παίρνουμε από τα σκουπίδια; Σαράντα εκατομμύρια τον χρόνο, το ένα έβδομο δηλαδή αυτού που θα μπορούσαμε να εισπράττουμε. Μαζί εισπράττουμε και μια μεγάλη υπανάπτυξη σε μια περιοχή που έχει “πλάτη” στην Πάρνηθα, μηδενική υγρασία, ήταν θέρετρο στην αρχαία Ελλάδα. Ακριβώς γι΄ αυτό, για το γεγονός δηλαδή ότι η περιοχή θεωρείται Ε΄ ζώνη διαχείρισης απορριμμάτων, έχει την ανώτατη βιομηχανική χρήση, οι κάτοικοι δεν βρίσκουν εύκολα δουλειά. Απασχολούμε μεγάλο ποσοστό στον δήμο. Τα 40 εκατομμύρια διατίθενται για μισθοδοσία, για δαπάνες ανελαστικές».

Πού αποδίδετε το σημερινό αδιέξοδο;

«Το θέμα δεν είναι μόνο ποσοτικό, είναι και ποιοτικό. Στην Ελλάδα παράγονται 350.000-400.000 τόνοι επικίνδυνων αποβλήτων τον χρόνο, οι οποίοι, σύμφωνα με τη νομοθεσία, πρέπει να εξάγονται. Στην πραγματικότητα, θάβονται σε ανεξέλεγκτες χωματερές. Υπάρχουν συμμορίες που αναλαμβάνουν να το κάνουν αντί 5.000-6.000 ευρώ ανά τόνο για λογαριασμό μεγάλων βιομηχανιών. Γιατί δεν κάνετε μια επιτόπια έρευνα στα νταμάρια της περιοχής της Κερατέας; Στην ιστορία αυτή κρύβεται η ανεπάρκεια του ελληνικού κράτους, που δίνει άδειες ίδρυσης και λειτουργίας διαφόρων μονάδων ξέχωρα από το γεγονός ότι αυτές δεν τηρούν την περιβαλλοντική νομοθεσία. Και αυτό διότι η εξαγωγή επικίνδυνων αποβλήτων κοστίζει. Υπάρχει μια Επιτροπή Περιβάλλοντος που είναι σαν μασονική στοά, τα μέλη της κρύβονται αλλά πιστοποιούν την εξαγωγή τους. Πού πάνε άραγε τα απόβλητα αυτά; Πρόκειται για το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό πείραμα στην Αττική. Εύχομαι να μην έχουμε πλησιάσει το έγκλημα».

Σε τι συνίσταται ο «περιθωριακός ρατσισμός» που, όπως αναφέρετε στην επιστολή σας, υφίστανται οι κάτοικοι της περιοχής;

«Ο ΧΥΤΑ στην ευρύτερη περιοχή των Ανω Λιοσίων εξυπηρετεί το Λεκανοπέδιο κατ΄ ουσίαν από τη δεκαετία του 1970. Στην Κερατέα διαμαρτύρονται γιατί αυτό που θα τους συμβεί είναι να διαχειρίζονται 125.000 τόνους τον χρόνο, οι οποίοι και ισούνται με 20 ημέρες λειτουργίας του ΧΥΤΑ Φυλής! Το πρόβλημα είναι ότι δεν αναλαμβάνει κανένας, κάθε δήμος, κάθε γειτονιά, την ευθύνη του».

Στο παρελθόν όμως η Κερατέα, η Λαυρεωτική γενικότερα, έχει διατυπώσει προτάσεις διαχείρισης των δικών της σκουπιδιών .

«Αυτό είναι ψέμα, και μάλιστα συνειδητό. Αν θέλουν να διαχειρίζονται τα απορρίμματά τους, ποιος τους απαγόρευσε να το κάνουν; Κυριαρχεί μια λανθασμένη προσέγγιση, μεταξύ άλλων και στα ΜΜΕ, χαϊδεύονται οι πληθυσμοί που αντιδρούν. Δεν έχουμε καμία υποχρέωση να διαχειριζόμαστε τα σκουπίδια κάθε πικραμένου ή φοβικού που ζει στην Κερατέα ή όπου αλλού. Με τον Kαλλικρατικό δήμο άλλωστε και τις πολύ μεγάλες δυνατότητες που δίνει ως προς την οικονομική διαχείριση, δεν είναι απαραίτητη η εξάρτηση από τα σκουπίδια».

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

- Advertisment -