11.4 C
Athens
28 Ιανουαρίου 2022
spot_img
ΑρχικήΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣΞυπνά από το λήθαργο η ΠΕΔΑ. Ζητά άμεση χωροθέτηση για διαχείριση απορριμάτων...

Ξυπνά από το λήθαργο η ΠΕΔΑ. Ζητά άμεση χωροθέτηση για διαχείριση απορριμάτων και ενεργό ρόλο των δημάρχων στις αποφάσεις του ΕΔΣΝΑ

- Advertisement -

Στο και… πέντε του αδιεξόδου στη διαχείριση απορριμμάτων, όπως πλέον είναι ορατό δια γυμνού οφθαλμού με την απόφαση για εναπόθεση απορριμμάτων σε αποκατεστημένο τμήμα της χωματερής, η ΠΕΔΑ αποφάσισε να ενεργοποιηθεί, ζητώντας ενημέρωση από τους αιρετούς εκπροσώπους της στο Δ.Σ και την Ε.Ε του ΕΔΣΝΑ. Απόντες ήταν η συντριπτική πλειοψηφία των δημάρχων, οι οποίοι θεωρούν προφανώς ότι το πρόβλημα δεν τους αφορά ενώ δεν πτοήθηκαν ούτε από την πρόσφατη καθίζηση στο ΧΥΤΑ εξαιτίας του βάρους, που είχε σαν αποτελέσμα να γίνεται με απίστευτη καθυστέρηση η αποκομιδή των σκουπιδιών στο δήμο τους.

- Advertisement -

Εκτός από τις ελάχιστες εξαιρέσεις των παρόντων δημάρχων που έδειχναν να μην αντιλαμβάνονται το πρόβλημα και ζητούσαν να δοθεί λύση για τα… κλαδιά, κοινή ήταν η πεποίθηση στη συνεδρίαση ότι πρέπει να υπάρξουν ρηξικέλευθες κινήσεις, προκειμένου να αρθεί το τέλμα στο οποίο βρίσκεται η διαχείριση απορριμμάτων και να ληφθούν αποφάσεις που θα δίνουν λύσεις για μετά το 2020. Στο πλαίσιο αυτό, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας του δήμου Αθηναίων Γιώργος Μπρούλιας διατύπωσε την άποψη ότι θα πρέπει να παραιτηθούν όλοι οι δήμαρχοι που έχουν εκλεγεί στο Δ.Σ του Ενιαίου Συνδέσμου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί, πρόταση με την οποία συμφώνησε και ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Διονύσης Χατζηδάκης. Χαρακτηριστικό είναι, επίσης, ότι και άλλοι δήμαρχοι ξεκαθάρισαν ότι δε θα συμμετέχουν.

- Advertisement -
- Advertisement -

“Τι θα γίνει μετά το 2020; Τι μας περιμένει;” αναρωτήθηκε ο δήμαρχος Βάρης – Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, ο οποίος συμφώνησε με το Δημήτρη Μπουραΐμη, αφού “κοιτάμε τις παρωνυχίδες την ώρα που μας κόβουν το χέρι”.

Ρήξη με όσους ευθύνονται για το αδιέξοδο εισηγήθηκε ο κ. Μπουραΐμης και πρότεινε συγκεκριμένες ενέργειες, “μέχρι να υλοποιηθούν όλα όσα εξαγγέλονται”.

Να μη χύνονται άλλο κροκοδείλια δάκρυα, ζήτησε ο επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Κίνησης Φυλής και μέλος του Δ.Σ ΕΔΣΝΑ Κώστας Λουμιώτης, σημειώνοντας ότι αν πραγματικά θέλουμε να λύσουμε το πρόβλημα, πρέπει να συνυπάρχουν σωστός σχεδιασμός και υποστήριξη από όλους.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου, η ΠΕΔΑ κατέληξε στις ακόλουθες διαπιστώσεις:

  1. Έχει καθυστερήσει πολλά χρόνια τώρα η χωροθέτηση των αναγκαίων χώρων για μια ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής καθώς επίσης και η χρηματοδότηση τους.
  2. Απαιτείται η άμεση υλοποίηση του σχεδιασμού χωροθέτησης ώστε να μην είναι η Φυλή ο μοναδικός χώρος επεξεργασίας και ταφής απορριμμάτων στο λεκανοπέδιο Αττικής. Τα πρόσφατα προβλήματα στον ΧΥΤΑ Φυλής, ανέδειξαν την απουσία των εναλλακτικών λύσεων που ήδη, έπρεπε, να είχαν τεθεί σε διαδικασία υλοποίησης.
  3. Το Δ.Σ. της Π.Ε.Δ.Α. εκφράζει για μια ακόμη φορά την έντονη διαφωνία του για την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής και του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Δ.Σ.Ν.Α να αυξηθεί η προσωρινή τιμή των απορριμμάτων ανά τόνο με έναρξη ισχύος την 1η Ιανουαρίου 2018.

“Το Δ.Σ. της Π.Ε.Δ.Α. ζητάει από τις αυτοδιοικητικές παρατάξεις που συγκροτούν το δυναμικό της, να επανεξετάσουν το ζήτημα της εκπροσώπησης τους στον Ενιαίο Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής (Ε.Δ.Σ.Ν.Α.) προκειμένου η Αυτοδιοίκηση Α΄ Βαθμού να συμμετέχει περισσότερο ενεργά και ουσιαστικά στο όργανα διοίκησης του και κατά συνέπεια  στις αποφάσεις που λαμβάνονται” υπογραμμίζεται .

 

 

                                                                

 

 

 

                                                 

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

- Advertisment -