11.4 C
Athens
27 Ιανουαρίου 2023
spot_img
ΑρχικήΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΦΥΛΗΔεν θα μεταφέρεται πλέον η εικόνα της Παναγίας από τη Μονή Κλειστών

Δεν θα μεταφέρεται πλέον η εικόνα της Παναγίας από τη Μονή Κλειστών

- Advertisement -

moni kleistonΤην οριστική και αμετάκλητη απόφαση να μην εξέρχεται η Ιερά Εικόνα της Παναγίας Ελεούσης από την Μονή Κλειστών για λιτάνευση σε καμία περιοχή του δήμου Φυλής και των όμορων δήμων, παρά μόνο σε έκτακτες περιστάσεις, ανακοίνωσε το Ηγουμενοσυμβούλιο της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κλειστών. Παράλληλα, εκφράζει την αντίθεσή του με την κατασκευή και λιτάνευση αντιγράφου της Ιεράς Εικόνας, καθώς μπορεί να εκληφθεί ως πράξη εξαπάτησης των προσκυνητών αλλά και να αφήσει την υπόνοια ότι εκείνο που πραγματικά ενδιαφέρει δεν είναι η ευλογία της Παναγίας αλλά η επανάληψη πάση θυσία ενός λαογραφικού εθίμου…

- Advertisement -
- Advertisement -

Με την συγκεκριμένη απόφαση, η Μονή Κλειστών επιχειρεί να δώσει τέλος στη διαμάχη γύρω από ένα έθιμο που αφορά στη Λιτανεία της Εικόνας το Σάββατο του Λαζάρου και την Κυριακή των Βαΐων και παράλληλα να καταστήσει σαφές ότι οι αποφάσεις της πρέπει να αντιμετωπίζονται με εμπιστοσύνη και σεβασμό καθώς, «η σημερινή αδελφότητα που τάχθηκε από την Εκκλησία, με την ευλογία της Παναγίας τόσο να ασκείται πνευματικά όσο και να διακονεί την Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κλειστών, έχει πλήρη επίγνωση των αρμοδιοτήτων και των δυνατοτήτων της».

Ιστορικό

Την απόφαση να μην εξέρχεται η εικόνα της Παναγίας από τη Μονή είχε λάβει στο παρελθόν το Ηγουμενοσυμβούλιο, εκθέτοντας εκτενώς, σε έγγραφό της με ημερομηνία 23 Φεβρουαρίου 2010 προς την Μητρόπολη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως, τους λόγους της συγκεκριμένης κίνησης. Λόγους που ο τοποτηρητής της Ιεράς Μητρόπολης σεβάστηκε και αποδέχθηκε πλήρως.

Λίγες ημέρες αργότερα, μετά την επίμονη παράκληση του ιερέα του Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Φυλής πατέρα Δημήτριου, αποφάσισε να επιτρέψει για μια και μόνο φορά την μεταφορά της εικόνας στην ενορία του, λαμβάνοντας παράλληλα τη δέσμευσή του ότι θα ενημερώσει τους πολίτες πως η εικόνα της Παναγίας δεν θα εξέρχεται πλέον από την Ιερά Μονή για προσκύνηση.

Η απαγόρευση για την μεταφορά της εικόνας προκάλεσε, ωστόσο, τις αντιδράσεις κληρικών της περιοχής και της τοπικής κοινωνίας και, μάλιστα, ιερείς των Άνω Λιοσίων προχώρησαν, κατ΄ επανάληψη, το Σάββατο του Λαζάρου στην περιφορά και λιτανεία μικρού αντιγράφου της εικόνας, χρησιμοποιώντας ως αφετηρία την Ιερά Μονή και κατάληξη την πόλη των Άνω Λιοσίων.

«Να μην γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης η εικόνα…»

Όπως αναφέρει σε επιστολή του, προς κάθε αρμόδιο, το Ηγουμενοσυμβούλιο, οι κάτοικοι των γύρω περιοχών μετέφεραν την εικόνα στον τόπο τους για να ευλογηθεί η σοδειά τους, να καρποφορήσουν τα χωράφια τους, να σταματήσει τη ανομβρία αλλά παράλληλα και για λόγους οικονομικής και υλικής ενίσχυσης της Μονής.

«Αντιληφθήκαμε ότι οι αρχικοί λόγοι για τους οποίους ξεκίνησε αυτή η συνήθεια έπαψαν να υφίστανται και, επιπλέον, πειρασμοί πάσης φύσεως, όπως φιλοχρηματίας, κενοδοξίας κ.α. άρχισαν να αναφύονται. Την κρίσιμη περίοδο που διανύουμε, κατά την οποία η Εκκλησία ουσιαστικά διώκεται και αναζητούνται με επιμέλεια σκάνδαλα για να την πλήξουν, πρέπει να είμαστε περισσότερο διακριτικοί, προσεκτικοί και έντιμοι στην συμπεριφορά μας» τονίζει.

Προσθέτει δε, ότι εγκαταλελειμμένη, χωρίς συγκροτημένη αδελφότητα, χωρίς οργάνωση και χωρίς διοίκηση, η Ιερά Μονή Κλειστών για πολλά χρόνια είχε πάρει χαρακτήρα εκκοσμικευμένου προσκυνηματικού χώρου και τύγχανε αντικείμενο εκμετάλλευσης από παράγοντες μέσα και έξω από την Εκκλησία.

Η Ιερά Μονή έλαβε την απόφαση να μην επιτρέπει την έξοδο της εικόνας, εκτός από έκτακτες περιπτώσεις (θεομηνίες, λοιμοί, σεισμοί, ανομβρίες) –όπως συνέβη στην περίπτωση του καταστροφικού σεισμού του 1999 – στηριζόμενη σε σχετική εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου που εκδόθηκε στις 29 Ιανουαρίου 2003. Ξεκαθαρίζει δε, ότι η απόφαση αφορά όλες τις γειτονικές περιοχές (Ασπρόπυργο, Καματερό, Αχαρνές, Άνω Λιόσια, Μεταμόρφωση) που υποδέχονταν την Εικόνα κατά την περίοδο της μεγάλης Τεσσαρακοστής.

«Όλοι δέχθηκαν αυτήν την απόφαση, αν όχι χωρίς κάποια απορία, πάντως με εμπιστοσύνη και σεβασμό προς την Ιερά Μονή, γνωρίζοντας ότι η Χάρις της Παναγίας αναπαύεται σε όσους με απλότητα και ευλάβεια την προσκυνούν και ξέροντας ότι χωρίς το θέλημά της τίποτα δεν γίνεται και καμία ανθρώπινη απόφαση δεν ευδοκιμεί» υπογραμμίζει. Και προσθέτει ότι οι πραγματικοί λάτρεις της Παναγίας, «δεν σταμάτησαν ποτέ να επισκέπτονται την Ιερά Μονή της και να αγκαλιάζουν και να βοηθούν την αδελφότητα τόσο με την έμπρακτη προσφορά και τη διακονία τους, όσο και με την ηθική υποστήριξή τους.

Εξαπατά η κατασκευή αντιγράφου…

Ως πράξη εξαπάτησης των προσκυνητών και εκμετάλλευση του θρησκευτικού συναισθήματός τους χαρακτηρίζει, επιπλέον, η Ιερά Μονή, την κατασκευή και λιτάνευση αντιγράφου της Εικόνας. «Η αγάπη και η καλοσύνη που εισπράττουμε από τους κατοίκους της Φυλής δεν μας επιτρέπει να τους ξεγελάσουμε με ένα αντίγραφο. Η κυκλοφορία εντός αντιγράφου αφήνει την υποψία ότι εκείνο που πραγματικά ενδιαφέρει δεν είναι η ευλογία της Παναγίας που απορρέει από την συγκεκριμένη χαριτόβρυτο εικόνα αλλά η επανάληψη, πάση θυσία ενός λαογραφικού εθίμου» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Καταλήγοντας, επισημαίνει ότι ο χώρος της Μονής είναι κατά γενική ομολογία πλήρης χάριτος, βρίσκεται κοντά στη Φυλή και όλοι μπορούν να τον επισκεφτούν για να προσκυνήσουν. «Η Παναγία είναι θρονιασμένη στο Μοναστήρι της και καθένας μπορεί να την προσκυνήσει και να λάβει ευλογία και βοήθεια…»


 

moni kleiston1 moni kleiston2 moni kleiston3 

 

 

- Advertisement -

Ακολουθήστε το doxthi.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις.

- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

- Advertisment -