11.4 C
Athens
6 Δεκεμβρίου 2022
spot_img
ΑρχικήΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΑΧΑΡΝΕΣΞεκίνησαν οι εργασίες διάσωσης του Ι.Ν. Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στις Αχαρνές

Ξεκίνησαν οι εργασίες διάσωσης του Ι.Ν. Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στις Αχαρνές

- Advertisement -

Ξεκίνησαν οι εργασίες διάσωσης του Ι.Ν. Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στις Αχαρνές, που βρίσκεται στη Κεντρική πλατεία, στο δεξιό μέρος του Ι.Ν. Αγίου Βλασίου. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής έχει δρομολογήσει ήδη τη λήψη σωστικών μέτρων για τη στερέωση της ζωγραφικής επιφάνειαςΕφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής έχει δρομολογήσει ήδη τη λήψη σωστικών μέτρων για τη στερέωση της ζωγραφικής επιφάνειας.

- Advertisement -

Η απάντηση δόθηκε σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Περιφέρειας Αττικής Κατσίκης Κωνσταντίνος, η οποία συζητήθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 2018, στη Βουλή.
Η Υπουργός Πολιτισμού κυρία Μυρσίνη Ζορμπά, απάντησε όχι μόνο σε ποιές ενέργειες προτίθεται να προβεί, προκειμένου οι αρμόδιες υπηρεσίες να ενεργήσουν άμεσα και αποτελεσματικά, ώστε να επιτευχθεί η διάσωση του ιστορικού και θρησκευτικού αυτού μνημείου, αλλά ανακοίνωσε ότι οι εργασίες διάσωσης ξεκίνησαν ήδη.

- Advertisement -
- Advertisement -

Πηγή: Εφημερίδα Αχαρναϊκή 

Ας παρακολουθήσουμε πως εξελίχθηκε η συζήτηση της επερώτησης στη Βουλή.

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ 20 – 09 – 2018
Προχωρούμε στην έκτη, με αριθμό 36/7-9-2018 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Αττικής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κ. Κωνσταντίνου Κατσίκη προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, με θέμα: «Αποκατάσταση τοιχογραφιών Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννου Θεολόγου Δήμου Αχαρνών».
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΤΣΙΚΗΣ:
Κυρία Υπουργέ, θα ήθελα από καρδιάς να σας συγχαρώ για την ανάληψη των νέων σας καθηκόντων και να ευχηθώ κάθε επιτυχία στο δύσκολο και απαιτητικό σας έργο. Πιστεύω πως θα ανταποκριθείτε με επιτυχία στις υπάρχουσες προκλήσεις και προσβλέπω στην από μέρους σας δέουσα ευαισθησία απέναντι σε θέματα που σήμερα αποτελούν σειρά ζητημάτων πολιτιστικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος.
Θα ήθελα να γνωρίζετε ότι ως Βουλευτής της Περιφέρειας Αττικής γίνομαι κοινωνός, λήπτης και δέκτης θεμάτων των τοπικών κοινωνιών που αποτελούν την εκλογική μου περιφέρεια από τους συμπολίτες μου με τους οποίους έχω αποκτήσει ισχυρούς δεσμούς, συνεργασίας, φιλίας και επικοινωνίας και τους οποίους βεβαίως, έχω ορκιστεί να υπηρετώ.
Η σημερινή επίκαιρη ερώτηση την οποία θέτω υπ’ όψιν σας -και με την ευκαιρία επιτρέψτε μου σε αυτό το σημείο να ευχαριστήσω για την άμεση ανταπόκρισή σας που σήμερα αυτήν την ώρα το συζητάμε- αφορά την κάλυψη ενός παγίου αιτήματος της τοπικής κοινωνίας του Δήμου Αχαρνών, το οποίο άπτεται βεβαίως, των δικών σας αρμοδιοτήτων και ευκαιρίας δοθείσης θα ήθελα, κυρία Υπουργέ, να συνδράμετε εποικοδομητικά στην επίλυσή του.
Πέντε αιώνες τώρα ο μικρός ναός του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στέκεται μάρτυρας σιωπηλός όλων όσων διαδραματίζονται στη δύσκολη αυτή περιοχή του Δήμου Αχαρνών.
Η επίκλησή του από το θεοσεβούμενο ποίμνιο της περιοχής για εφορία και ευκαρπία ταιριάζει απόλυτα -θα έλεγα- στον αγροτικό δήμο, τον Δήμο Αχαρνών. Ο Ιερός Ναός του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου φιλοτεχνημένος με εξαιρετικής θρησκευτικής και ιστορικής αξίας τοιχογραφίες και εικόνες, όπως η Ένθρονη Παναγία η Βρεφοκρατούσα, ο Ιησούς επί Θρόνου αλλά και ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος κινδυνεύουν δυστυχώς να απολεσθούν νικημένες από το πέρασμα των χρόνων.
Πιστεύω ότι η ένταξη του ναΐσκου σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης ή η εξεύρεση κονδυλίων, προκειμένου να συντηρηθεί και να αποκατασταθεί από τις φθορές που έχει υποστεί, ώστε αυτές καθ’ αυτές οι φθορές, κυρία Υπουργέ, να μην γίνουν ανεπανόρθωτες θα λειτουργήσει υποστηρικτικά στη συνέχεια της ύπαρξης που ανατρέχει στα μεταβυζαντινά χρόνια και θα διασφαλίσει τη μακραίωνη παρουσία του, που κοσμεί την περιοχή.
Η από πλευράς μου έμπρακτη εκδήλωση ενδιαφέροντος για το εν λόγω ζήτημα αποτελεί το ελάχιστο χρέος μου απέναντι στους συμπολίτες μου στην πόλη την οποία ζουν και είχα κάθε υποχρέωση να μεταφέρω σε εσάς το αίτημά τους, ευελπιστώντας ότι η δική σας παρουσία στον χώρο του πολιτισμού θα δώσει και την προσήκουσα λύση.
Αυτό που απομένει πλέον και στο οποίο προσβλέπω, τελειώνοντας, κύριε Πρόεδρε, είναι κυρία Υπουργέ, η επίδειξη της δικής σας μέριμνας, από δική σας πλευράς για το θέμα αυτό, προκειμένου οι αρμόδιες υπηρεσίες να επιληφθούν επί του θέματος και να επιτευχθεί η διάσωση αυτού του θρησκευτικού, ιστορικού μνημείου.

ΜΥΡΣΙΝΗ ΖΟΡΜΠΑ (Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού): Κύριε Πρόεδρε, κύριοι Βουλευτές να ευχαριστήσω τον κ. Κατσίκη για την ευκαιρία που μου έδωσε να συμμετέχω στις εργασίες κοινοβουλευτικού ελέγχου.
Το Εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου που βρίσκεται στον Δήμο Αχαρνών στην κεντρική πλατεία ακουμπά -όπως ξέρετε, κύριε Κατσίκη, και ξέρω κι εγώ- στη νότια πλευρά του Ναού του Αγίου Βλασίου που είναι ο μητροπολιτικός ναός του Δήμου. Εκτιμάται από τις υπηρεσίες ότι είναι του 16ου αιώνα ή 17ου αιώνα, δεν έχει τόση σημασία, είναι όντως ένα μνημείο πολιτισμικής κληρονομιάς. Στο εσωτερικό του υπάρχει τοιχογραφία, διάκοσμος στο Ιερό Βήμα, κτιστό τέμπλο και επομένως να δούμε λίγο και αυτού την ιστορία ότι το μακρινό 1972, δηλαδή μετράμε σαράντα έξι χρόνια πριν, πραγματοποιήθηκαν κάποιες εργασίες αποκατάστασης της φθοράς που είχε προκαλέσει ο χρόνος στο μνημείο.
Όμως, σήμερα όντως χρειάζεται επισκευές το κτήριο. Το υπόστρωμα των τοιχογραφιών έχει διαβρωθεί, τα κονιάματα έχουν αποσαθρωθεί.
Υπάρχει και μία απώλεια ενός μέρους της ζωγραφικής επιφάνειας, το οποίο θα πρέπει να το δούμε.
Το πρόβλημα κυρίως προκαλείται από την ανερχόμενη από το έδαφος –μας λένε οι συντηρητές- υγρασία εξαιτίας του γεγονότος ότι ο ναΐσκος είναι καταχωμένος και με τη διαμόρφωση της πλατείας βρέθηκε κάτω από το έδαφος. Οπότε αυτή η υγρασία άρχισε να ανεβαίνει. Αυτό διαπιστώθηκε σε μία τελευταία αυτοψία στις 20 Απριλίου του 2018.
Επομένως, επί του παρόντος η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής έχει δρομολογήσει ήδη τη λήψη σωστικών μέτρων για τη στερέωση της ζωγραφικής επιφάνειας και οι εργασίες ήταν προγραμματισμένες για να ξεκινήσουν αυτήν την εβδομάδα. Είναι σύμπτωση, αλλά είναι μια καλή συγκυρία. Δεν οφείλεται σε εμένα. Δεν μπορώ να πω ότι έκανα κάτι ακόμα! Είναι έτσι, όμως.
Τα αποτελέσματα, όμως, αυτών των παρεμβάσεων για τη στερέωση της ζωγραφικής επιφάνειας και των τοιχογραφιών -αν και θετικά- κρίνονται ότι θα είναι μόνο προσωρινά, εάν δεν βρεθεί λύση στο πρόβλημα της κατάχωσης του ναού από τις εργασίες διαμόρφωσης της πλατείας. Πρέπει, δηλαδή, να γίνει γύρω-γύρω μία τάφρος. Η λύση αυτή –η οποία φαίνεται ότι είναι επιστημονικά η ορθή- δεν μπορεί να γίνει, εάν δεν γίνει μία συνεργασία των αρμόδιων φορέων, δηλαδή και του δήμου και της Μητρόπολης, ώστε να γίνουν εκεί οι ανάλογες εργασίες. Σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται το Υπουργείο, πέρα από την προσωρινή λύση του προβλήματος που υπάρχει.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΤΣΙΚΗΣ:
Κύριε Υπουργέ, σας ευχαριστώ θερμά διότι αφενός μεν είστε απόλυτα γνώστης της κατάστασης που επικρατεί σε εκείνον τον ναΐσκο, επιτρέψτε μου δε να προσθέσω επιπλέον ότι ήταν αρχαίος ναός και μετά μετετράπη σε χριστιανικό-βυζαντινό ναό. Ως εκ τούτου, η ιστορικότητά του και η αξία του όχι μόνο αυξάνει, αλλά αποδεικνύει και το τεχνικό πρόβλημα λόγω παλαιότητας, το οποίο πολύ σωστά αναφέρατε.
Πιστεύω ότι τόσο η τοπική κοινωνία, της οποίας τη μέριμνα οφείλει και πρέπει να έχει ο δήμος και η δημοτική αρχή του Δήμου Αχαρνών, όσο και το δικό σας ενδιαφέρον υπό την ιδιότητα σας ως Υπουργού Πολιτισμού, θα δημιουργήσει εκείνη την αγαστή συνεργασία ώστε οι υπηρεσίες σας συνεφελκόμενες να δώσουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Χάρηκα πάρα πολύ που μου είπατε ότι δρομολογήθηκαν και σε μία εβδομάδα θα ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης. Και πιστεύω ότι η δική μου χαρά θα μεταλαμπαδευτεί και μέσα απ’ αυτή την συζήτηση και στην τοπική κοινωνία, η οποία πραγματικά το περίμενε χρόνια.
Ευχόμενος πάλι σε εσάς κάθε επιτυχία στο έργο σας, τελειώνω εδώ, κύριε Πρόεδρε, τη δευτερολογία μου. Δεν έχω να πω τίποτε άλλο.
ΜΥΡΣΙΝΗ ΖΟΡΜΠΑ (Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού): Για να είμαι ακριβής, έχω εδώ το έγγραφο της υπηρεσίας το οποίο μας λέει ότι οι εργασίες συντήρησης έχουν ήδη αρχίσει από την Δευτέρα 17/09, από την προηγούμενη Δευτέρα. Και επομένως, είναι σημαντικό να το παρακολουθήσουμε και εσείς και εμείς, προκειμένου να υπάρξει μία γρήγορη, καλή συνεργασία με τον Δήμο.

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

- Advertisment -