KARTERIS KENTRIKIKARTERIS KENTRIKI

HOT STORY

Σάλος και ντροπή στο Ζεφύρι από την κατάσταση της ηλικιωμένης γυναίκας που νοσηλεύεται με ασιτία στο Θριάσιο

28/12/2018 10:12
Ανανεώθηκε 28/12/2018 11:09
3 '
ΕΛΤΑΕΛΤΑ
ΙΝΕΠΑΚΙΝΕΠΑΚ

Μια τραγική ιστορία με πρωταγωνίστρια μια ηλικιωμένη γυναίκα, που μεταφέρθηκε στο Θριάσιο νοσοκομείο με συμπτώματα ασιτίας, ήρθε στην επιφάνεια τις τελευταίες ημέρες στο Ζεφύρι, γεμίζοντας με θλίψη το, κατά τα άλλα, εορταστικό σκηνικό. Στο μικρό σπιτάκι επί των οδών Φιλελλήνων και Δαβάκη, η κυρία Χαρίκλεια με τα εμφανή ψυχολογικά και νοητικά προβλήματα, βίωνε το δικό της δράμα που περιελάμβανε πείνα, αρρώστια, σκοτάδι, έλλειψη καθαριότητας και μοναξιά. Το πλέον αξιοπερίεργο είναι πως η αναπληρωτής δήμαρχος της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Φυλής Τζένη Μπάρα ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, ενημερωμένη από γείτονες εδώ και 2 χρόνια για την κατάσταση της και παρόλα αυτά επέδειξε αδιαφορία.

LOUMAKIS ORIZONTIALOUMAKIS ORIZONTIA
TELETES THOMAS ORIZONTIATELETES THOMAS ORIZONTIA

Σύμφωνα με μαρτυρίες, η κυρία Χαρίκλεια ζει μόνη της, κάτω από άθλιες συνθήκες, χωρίς ρεύμα, με μόνη συντροφιά ένα κασετόφωνο, από το οποίο συχνά λείπουν και οι μπαταρίες. Γείτονες έχουν προσπαθήσει πολλές φορές να της δώσουν φαγητό αλλά η υπερηφάνεια αντιστέκεται στη φτώχεια της και δε το δέχεται. Όπως λένε από τους τοίχους του σπιτιού της συχνά ακούγονται φωνές και είναι εμφανές ότι μιλά μόνη της, στριμωγμένη ανάμεσα στα παιχνίδια που της παίζει το μυαλό της.

Πριν περίπου 2 χρόνια, κάποιοι από τους γείτονές της απευθύνθηκαν στην Κοινωνική Υπηρεσία και την κα Μπάρα, από την οποία ζήτησαν βοήθεια αλλά, όπως τόνισαν στη ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ, η επίσκεψή τους ήταν απολύτως τυπική, αφού η κυρία Χαρίκλεια δεν τους άνοιξε την πόρτα ενώ στο επόμενο διάστημα δεν υπήρξε κάποια προσπάθεια επαναπροσέγγισης, ούτε ενδιαφέρθηκε κανείς από τους αρμόδιους να διαπιστώσει τι συμβαίνει. Επιπλέον, πριν περίπου 1 χρόνο, ύστερα πάλι από οχλήσεις κατοίκων, η 80χρονη γυναίκα μεταφέρθηκε σε ψυχιατρική κλινική, όπου την κράτησαν λίγες ημέρες και μετά επέστρεψε στο σπίτι της. Κανείς δεν ενδιαφέρθηκε από το Δήμο, κανένα πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι” δε συνέδραμε την κυρία Χαρίκλεια.

Πριν περίπου 15 ημέρες, η αδύναμη φωνή που διαπερνούσε τους τοίχους οδήγησε ένα γείτονα να μπει στο σπίτι της, όπου η κατάσταση που αντίκρισε ήταν τραγική. Ακαθαρσίες παντού, ακαταστασία και την ίδια πλήρως αποδυναμωμένη και ανίκανη να σταθεί, ακόμα και να μιλήσει. Ο νεαρός άνδρας τη σήκωσε στην αγκαλιά του και συνοδεία ασθενοφόρου τη μετέφερε στο Θριάσιο νοσοκομείο, όπου οι γιατροί διαπίστωσαν ότι πάσχει από ασιτία.

Ο ίδιος ενημέρωσε, για μια ακόμα φορά, την κα Μπάρα, η οποία του είπε ότι την επόμενη εργάσιμη ημέρα θα πήγαιναν υπάλληλοι της Κοινωνικής Υπηρεσίας να ελέγξουν την κατάσταση αλλά δεν πήγε κανείς. Ο μόνος που ενδιαφέρθηκε άμεσα, όταν ενημερώθηκε, ήταν ο αντιδήμαρχος Ζεφυρίου Γιάννης Μαυροειδάκος, ο οποίος έστειλε εργαζόμενους της δημοτικής ενότητας και καθάρισαν το σπίτι, απολύμαναν το χώρο, έβαψαν κάποιες επιφάνειες και τακτοποίησαν τα πράγματα. “Τι να σας πούμε, μιλάμε για άθλια κατάσταση, μέχρι ποντίκια έβγαιναν από μέσα” τονίζουν οι γείτονές της, ο οποίοι εκφράζουν την οργή και την αγανάκτησή τους για την πλήρη αδιαφορία που επέδειξαν οι υπηρεσίες του Δήμου στην περίπτωσή της ηλικιωμένης γυναίκας.

Η κυρία Χαρίκλεια νοσηλεύεται σχεδόν 15 μέρες στο Θριάσιο νοσοκομείο, όπου εκεί έχει τουλάχιστον, γιορτινές ημέρες, έχει ένα πιάτο φαΐ και μια συντροφιά. Σύντομα, ωστόσο, θα ανακτήσει τις δυνάμεις της και θα γυρίσει σπίτι της και – αν δεν ενδιαφερθούμε όλοι – θα ανταμώσει πάλι το σκοτάδι, η πείνα, οι φοβίες, η μοναξιά, η αρρώστια της.

Περιμένουμε, τούτη τουλάχιστον την ώρα, οι αρμόδιοι του Δήμου να επιδείξουν την απαιτούμενη ευαισθησία και προσοχή, να φροντίσουν για την επανασύνδεση του ρεύματος και να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την καθημερινή της σίτιση και την ένταξή της στο πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι”. Για μια μόνιμη και ουσιαστική βοήθεια, την οποία άλλωστε δικαιούται.

Γιατί άνθρωποι σαν την κυρία Χαρίκλεια, σε ένα Δήμο που γιορτάζει με κλαρίνα και βεγγαλικά ακόμα και την ημέρα της Μαρμότας,  δεν θα έπρεπε ΠΟΤΕ να υπάρχουν.

 

 

MYSTERY POT PROTIMYSTERY POT PROTI
Κοινοποιήστε την ανάρτηση: