11.4 C
Athens
5 Δεκεμβρίου 2022
spot_img
ΑρχικήΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΦΥΛΗΠαρέμβαση στις «γειτονιές» επιχειρεί ο δήμος Φυλής

Παρέμβαση στις «γειτονιές» επιχειρεί ο δήμος Φυλής

- Advertisement -
- Advertisement -

sima dimos fyliΓειτονιά τη γειτονιά, αρχής γενομένης από τις περιοχές που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα, ξεκινά να υλοποιεί ένα, συγκεκριμένο και μετρήσιμο, σχέδιο δράσης, ο δήμος Φυλής. Πρόκειται για το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης, το οποίο ξεκίνησε εδώ και ενάμισι χρόνο η διοίκηση του δήμου, με σκοπό να παρέμβει πολεοδομικά και να δημιουργήσει τις συνθήκες εκείνες, που θα βοηθήσουν τόσο συγκεκριμένες γειτονιές, όσο και την ευρύτερη περιοχή.

- Advertisement -
- Advertisement -

Αντιλαμβανόμενοι, εξαιρετικά έγκαιρα, το διακύβευμα των επόμενων χρόνων και λαμβάνοντας υπόψιν τις καινούριες συνθήκες που διαμορφώθηκαν λόγω της οικονομικής κρίσης και το κλείσιμο της στρόφιγγας από το κεντρικό κράτος, ο δήμαρχος Δημήτρης Μπουραίμης και η διοίκηση του δήμου προχώρησαν στην οργάνωση δύο ΣΟΑΠ.

ΣΟΑΠ σημαίνει Σχέδιο Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης και πρόκειται για ένα θεσμικό πλαίσιο, μέσα από το οποίο, αναλύεται και μελετάται μια «γειτονιά» της πόλης, με προβλήματα, κοινωνικά, περιβαλλοντικά ή οικονομικά ενώ προτείνονται συγκεκριμένες λύσεις για την επίλυσή τους.  Με το δεδομένο, εξάλλου, ότι το νέο ΕΣΠΑ – το επονομαζόμενο ως ΣΕΣ – δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο κοινωνικό κομμάτι και δε χρηματοδοτεί έργα υποδομής, καθίσταται εξαιρετικά αναγκαία η καλύτερη και πιο ουσιαστική προετοιμασία.

«Δε μπορείς πλέον να αιτηθείς χρηματοδότηση για ένα βρεφονηπιακό σταθμό, για παράδειγμα, αν δεν υπάρχει συγκεκριμένη αιτιολόγηση, μέσα από έρευνα. Δε μπορείς να αιτηθείς έργα υποδομής αλλά αν, μέσα από ένα συγκεκριμένο και συντεταγμένο πρόγραμμα, αιτιολογήσεις την ανάγκη να κατασκευαστεί ένα δίκτυο αποχέτευσης σε μια υποβαθμισμένη γειτονιά που θα την αναβαθμίσει κοινωνικά και οικονομικά, θα το χρηματοδοτήσουν. Αν τεκμηριώσεις την ανάγκη κατασκευής ενός βρεφονηπιακού σταθμού σε αυτή τη γειτονιά, θα το χρηματοδοτήσουν. Αυτό σημαίνει ότι ως δήμος πρέπει να έχουμε καλύτερη προετοιμασία, ώστε να έχουμε την απαίτηση να μας χρηματοδοτήσουν έργα» τονίζει ο γενικός συντονιστής τεχνικών έργων του δήμου Φυλής Δημήτρης Ραφτόπουλος.

Δύο ΣΟΑΠ σε εξέλιξη

Τα δύο ΣΟΑΠ, τα οποία έχουν ως κύριο, χωρικά, στόχο την περιοχή του Αγίου Ιωάννη-Τσουκλίδι- Κοπρισιά (βόρειο- δυτικό κομμάτι) και την περιοχή της Λίμνης Ζεφυρίου και Άνω Λιοσίων (νότιο-ανατολικό κομμάτι) της πόλης. Σε αυτές τις θέσεις είναι ανεπτυγμένες ειδικές ομάδες πληθυσμού, όπως οι Ρομά και στόχος είναι η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους. «Στην πραγματικότητα, το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης αφορά όλη την πόλη, καθώς βελτιώνει τις συνθήκες διαβίωσης, την ποιότητα ζωής και την εικόνα της και συνεπώς μειώνει τις δυνατότητες παραβατικότητας σε αυτές τις περιοχές» σημειώνει πηγή του δήμου.

Το ΣΟΑΠ στο βόρειο-δυτικό κομμάτι (Άγιος Ιωάννης-Τσουκλίδι- Κοπρισιά) γίνεται σε συνεργασία με τον ΑΣΔΑ και το Πανεπιστήμιο της Πάτρας, έχουν πραγματοποιηθεί ήδη δεκάδες συναντήσεις και έχει δοθεί υλικό της περιοχής ενώ στα τέλη Μαρτίου θα πρέπει να προσδιοριστεί γεωγραφικά ο πυρήνας της παρέμβασης και η τυπική αποδοχή του.

Το ΣΟΑΠ στο νότιο-ανατολικό κομμάτι (Λίμνη Ζεφυρίου και Άνω Λιοσίων) εκπονείται από ειδική μελετήτρια- πολεοδόμο, στην οποία το ανέθεσε ο δήμος, με απόλυτη πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου. Έχει ήδη παραδοθεί στην επιτροπή η πρώτη περίληψη και τώρα γίνεται λεπτομερής καταγραφή των παραμέτρων και της κατάστασης του προβλήματος, προκειμένου να προταθούν οι ενδεδειγμένες λύσεις.

Η διαφορά από το παρελθόν…

Η διαφορά με ανάλογα προγράμματα στο παρεθόν είναι πως πρόκειται για ένα συγκροτημένο πρόγραμμα παρέμβασης, με συγκεκριμένη στόχευση και απαίτηση χρηματοδότησης όλων των απαραίτητων υποδομών και ενεργειών υποστήριξης των λειτουργιών τους. Η αναγκαιότητά του Σχεδίου έγκειται στο ότι υπάρχουν χώροι που συνεχώς υποβαθμίζονται, παρά το γεγονός ότι ωση﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽κμηρια κωδικοποίυτοκκ΄ Εδ την απόιτότι έχουν τις υποδομές.  

Στρατηγικός σχεδιασμός με συγκεκριμένο όραμα

Στην πραγματικότητα, τα δύο ΣΟΑΠ, εντάσσονται σε μια μεγάλη προσπάθεια υλοποίησης ενός ευρύτερου στρατηγικού σχεδιασμού στην πόλη, με κύριο άξονα τη βελτίωση διαβίωσης των συνθηκ και ﷽﷽﷽﷽﷽ποικριμπασματικά, τυχα Εδ την απών και την άρση των τριών μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει (περιβαλλοντικό, κοινωνικό, οικονομικό) με συγκεκριμένες αρχές και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.

«Κάθε διοίκηση ενός δήμου έχει όραμα να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης των δημοτών της πόλης. Η διαφορά βρίσκεται στους τρόπους με τους οποίους επιλέγει να υλοποιήσει το όραμα και να προσεγγίσει τις λύσεις των προβλημάτων. Είμαστε από τους ελάχιστους δήμους στην Ελλάδα που έχουν κατανοήσει την αναγκαιότητα νέου τρόπου σχεδιασμού και στρατηγικής εφαρμογής και που δουλεύει μεθοδευμένα, ώστε να είμαστε έτοιμοι στο τέλος του χρόνου να μπούμε δυναμικά στη διεκδίκηση κονδυλίων από το νέο ΣΕΣ» προσθέτει ο Δημήτρης Ραφτόπουλος.

Αλλάζει η εικόνα της πόλης…

Τέτοιες παρεμβάσεις απαιτούν κόπο και χρόνο αλλά η σπουδαιότητά τους είναι σαφής. Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση κορυφαίου παράγοντα του δήμου: «Δεν μπορούμε να πούμε πως θα είναι η πόλη μας μετά το ΣΟΑΠ αλλά μπορούμε να πούμε πως θα είναι χειρότερη, αν μείνουμε έξω από τις χρηματοδοτήσεις. Μόνο έτσι τα προβλήματα θα αντιμετωπιστούν συνολικά και ολοκληρωμένα σε όλα τα επίπεδα. Ξεκινάμε από κάπου και φτάνουμε κάπου, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και κόστος. Αυτό μέχρι τώρα δεν υπήρχε…»

 

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

- Advertisment -