11.4 C
Athens
17 Μαΐου 2022
spot_img
ΑρχικήΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΑΧΑΡΝΕΣΕξαιρετικά επιτυχημένη η εκδήλωση της παράταξης του Θεόφιλου Αφουξενίδη για την "Παραβατικότητα...

Εξαιρετικά επιτυχημένη η εκδήλωση της παράταξης του Θεόφιλου Αφουξενίδη για την “Παραβατικότητα και Εγκληματικότητα”

- Advertisement -
- Advertisement -

Εξαιρετική επιτυχία σημείωσε η ημερίδα με τίτλο «Παραβατικότητα και Εγκληματικότητα: Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» που διοργάνωσε χτες η Παράταξη του υποψήφιου δημάρχου Αχαρνών Θεόφιλου Αφουξενίδη, «Άχαρνές Αλλαγή Τώρα» στην αίθουσα εκδηλώσεων του δήμου Αχαρνών.
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο καθηγητής της Εγκληματολογίας Γιάννης Πανούσης, ενώ ακολούθησαν πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις από τις ειδικές επιστήμονες κυρίες Ντούρου Μαρία, Κουμπούρη Ειρήνη, Κεχρή Σωτηρία, ΛεΙζέροβιτς Ταμάρα και Δρόσου Σοφία.
Την συζήτηση, την οποία συντόνισε ο πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Αχαρνών κ. I. Γρηγοριάδης, παρακολούθησαν εκατοντάδες πολίτες, ενώ το παρόν στην εκδήλωση έδωσαν οι
Γιάννης Δέδες βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Κασσαβός δήμαρχος Αχαρνών, Γιάννης Σγουρός υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής, Παναγιώτης Φωτιάδης πρώην δήμαρχος Αχαρνών, Σωτήρης Ντούρος πρώην δήμαρχος Αχαρνών, Γιάννα Τσούπρα περιφερειακή Σύμβουλος, Γιάννης Σμέρος περιφερειακός Σύμβουλος, Σπύρος Ντ. Βρεττός, Γιάννης Ορφανίδης, Σωτήρης Ζώτος, Μανώλης Στεφανάκης, Έρση Κόκοτα υποψήφιοι βουλευτές ΚΙΝΑΛ, Παντελής Ασπραδάκης, Γιώργος Τόκας, Ευάγγελος Αλμπάνης, Χρήστος Χαλκίδης, Μαργαρίτα Γκούρλια υποψήφιοι περιφερειακοί Σύμβουλοι, Διομήδης Καρακωνσταντής Γραμματέας τοπικής οργάνωσης ΚΙΝΑΛ.
Επίσης παρέστησαν οι υποψήφιοι δήμαρχοι Παναγιώτης Γρηγοριάδης, Σπύρος Ιωα. Βρεττός με μέλη των παρατάξεών τους, καθώς και οι Πρόεδροι των συλλόγων Γιώργος Κουλόγιαννης Κατά της Εγκληματικότητας, Ελένη Μότσια Ένωσης Γονέων Αχαρνών, Δημήτρης Γιαννούλης Κρητών, Μελπομένη Καράλη Ηπειρωτών, Αχιλλέας Νταγιάντας Κόκκινος Μύλος, Κωνσταντίνος Κοσιώρης Θεσσαλών, Γιάννης Τοπαλίδης Ποντίων “Ο Καπεταν Ευκλείδης”, Σπύρος Καπετάνιος Χαραυγής, Βασίλης Πετρόπουλος Αγίου Δημητρίου, Αντώνης Σουλακέλης.
……………………………………..
Η εξέλιξη της Ημερίδας

- Advertisement -
- Advertisement -

Εισήγηση Θεόφιλου Αφουξενίδη , Υποψηφίου Δημάρχου Αχαρνών

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση καλείται να δώσει πειστικές απαντήσεις και λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας του πολίτη. Ένα από αυτά είναι το αίσθημα Ασφάλειας.
Αλήθεια, μπορεί η τοπική αυτοδιοίκηση να παρέμβει λυτρωτικά στο μέγιστο κοινωνικό πρόβλημα της παραβατικότητας και της εγκληματικότητας.
Η απάντηση στο φλέγον αυτό ζήτημα είναι η πρόληψη! Και η ουσιαστική πρόληψη επιτυγχάνεται με την ανάπτυξη. Η ανάπτυξη είναι ο μόνος δρόμος που οδηγεί στη περιθωριοποίηση της εγκληματικότητας.
Η δημοτική αρχή οφείλει να ενισχύει την κοινωνική εποπτεία, να δημιουργεί ένα ελκυστικό περιβάλλον για επενδύσει, να μεριμνά για το περιβάλλον, την καθαριότητα και τον φωτισμό υπαίθριων χώρων, να συνδράμει και να στηρίζει φορεΐ5 που με τις δράσεις τους δημιουργούν διέξοδα στα αδιέξοδα.
Ο σχεδιασμός των πολιτικών για τη βιώσιμη ανάπτυξη της πόλης των Αχαρνών, είναι σημαντικό να προκύψει μέσα από κοινωνικό διάλογο και ευρεία συμμετοχή τοπικών κοινωνικών φορέων αλλά και πολιτών.
Σε αυτό το πνεύμα κινείται η δημοτική παράταξη «Αχαρνές Αλλαγή Τώρα», όπου μέσα από το διάλογο με τους συμπολίτες μας συνδιαμορφώνουμε ένα πολύπλευρο πρόγραμμα δράσης για τη μείωση της εγκληματικότητας και την εμπέδωση του αισθήματος της ασφάλειας των πολιτών. Σας ευχαριστώ.

…………………………………………………….

ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΩΝ

Πανούσης Γιάννης, Καθηγητής Εγκληματολογίας

Τοπική κοινωνία και εγκληματικότητα: Από την ευαισθητοποίηση
στην κινητοποίηση – Η παιδαγωγική της πρόληψης.

Η ανασφάλεια του «μητροπολιτικού ανθρώπου», ο οποίος αντιλαμβάνεται την κοινότητα όπου ζει ως τεχνητή και δεν έχει συνειδητοποιήσει την ανάγκη του συνανήκειν, προκαλεί μια ατροφία και μία δυστροφία στην πόλη και στις σχέσεις των κατοίκων. Η παιδαγωγική της πρόληψης, η οποία ευαισθητοποιεί και κινητοποιεί, δίνει ουσία στην κοινωνική αλληλεγγύη και νόημα στη συμμετοχική αντεγκληματική πολιτική.

……………..

Ντούρου Μαρία, Κοινωνιολόγος, Ms
«Διακυβέρνηση και Δημόσιες Πολιτικές»
Φτώχεια – ανεργία και κοινωνικός
αποκλεισμός: Ο ρόλος τους στην αύξηση
της εγκληματικότητας».

Είναι κοινά αποδεκτό ότι η φτώχεια και η ανεργία, οδηγεί σε κοινωνικό αποκλεισμό, από αγαθά και υπηρεσίες. Το άτομο που βιώνει την αποστέρηση όχι από δική του επιλογή αλλά από αδυναμία ισότιμης πρόσβασης, λόγω οικονομικής κατάστασης, αισθάνεται ματαίωση των προσδοκιών του.
Είναι αυτή η ματαίωση αρκετή για να οδηγήσει σε παραβατική ή εγκληματική συμπεριφορά; Σειρά μελετών έχουν οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι η φτώχεια από μόνη της δεν έχει ευθεία σχέση με την εγκληματικότητα, που οι αιτίες της είναι πολυπαραγοντικές.
Από τους οικονομικούς παράγοντες η ανεργία είναι αυτή που ενοχοποιείται περισσότερο για την αύξηση της εγκληματικότητας και σχετίζεται κυρίως με -α εγκλήματα κατά της περιουσίας. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να έχει σημαντικό ρόλο τόσο στην αντιμετώπιση της φτώχειας και της ανεργίας, όσο και την πρόληψη της παραβατικής και εγκληματικής συμπεριφοράς, μέσα από δράσεις και προγράμματα που υλοποιεί. Η εγγύτητα της με τους πολίτες της δίνουν -η δυνατότητα να αφουγκράζεται καλύτερα τα προβλήματα τους και να σχεδιάζει και να υλοποιεί στοχευμένες δράσεις για:
Την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού κα: των διακρίσεων
Την εξασφάλιση ίσων ευκαιριών σε όλους
Την ισότιμη αντιμετώπιση και πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες
Την αποδοχή της διαφορετικότητας και την καλλιέργεια της κοινωνικής αλληλεγγύης
………………………….

Δρ. Κουμπούρη Ειρήνη, Εκπαιδευτικός, Μ.Ε.
«Διαφορετικότητα και επιθετική
συμπεριφορά στο σχολικό περιβάλλον».

Το σχολείο είναι ένας από τους βασικούς χώρους κοινωνικοποίησης και διαμόρφωσης της προσωπικότητας των νεαρών ατόμων, που συχνά μετατρέπεται σε έναν χώρο διακρίσεων. Μαθητές και εκπαιδευτικοί γίνονται καθημερινά μάρτυρες εκδήλωσης μορφών βίαιης συμπεριφοράς μέσα στο σχολείο, με θύματα τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς ή ακόμη και τη σχολική περιουσία (κτήρια, αντικείμενα κτλ.).
Οι αιτίες της βίαιης συμπεριφοράς των παιδιών θα πρέπει να αναζητηθούν στις οικογενειακές και ευρύτερες κοινωνικές δομές καθώς και σε άλλους εξωγενείς παράγοντες που συμβάλλουν κατά περίπτωση τόσο στην εμφάνιση της βίας ως πρόθεση όσο και στην ολοκλήρωση της ως ενέργεια.
Για την αντιμετώπιση αλλά κυρίως την πρόληψη του φαινομένου αυτού είναι αναγκαίο να γίνουν κάποιες δράσεις και παρεμβάσεις σε συνεργασία με όλους τους εγκεκριμένους φορείς- υπηρεσίες, εθελοντικές οργανώσεις, τοπικές αρχές, που μπορούν να συνεισφέρουν, αναδεικνύοντας έτσι και τον καθοριστικό ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

…………………..

Κεχρή Σωτηρία, Ψυχολόγος – Οικογενειακή θεραπεύτρια.
« Η δυναμική του ρόλου της οικογένειας στην
πρόληψη και διαχείριση της παραβατικής
συμπεριφοράς».

Η παραβατικότητα – εγκληματικότητα γίνεται κατανοητή μέσα από το βιο-ψυχο-κοινωνικό μοντέλο. Σύμφωνα με αυτό, στην ανάπτυξη του φαινομένου είναι πιθανό να επιδρούν γενετικοί προδιαθεσιακοί παράγοντες, στοιχεία προσωπικότητας και το περιβάλλον, είτε σε επίπεδο κοινωνίας, είτε σε επίπεδο οικογένειας. Ο ρόλος της οικογένειας είναι καθοριστικός. Η πρόληψη της παραβατικής συμπεριφοράς ουσιαστικά ξεκινά από τα πρώτα χρόνια ζωής του παιδιού. Όσο πιο νωρίς, τόσο καλύτερα. Ωστόσο, ποτέ δεν είναι αργά να αναπτύξουμε μέσα στους κόλπους της οικογένειας μας την Ενσυναίσθηση, την Ασφάλεια και την Εμπιστοσύνη.
Οι γονείς, μέσα από την αυθεντική , απεριόριστη έκφραση αγάπης, αλλά και μέσα σε ένα περιβάλλον με σταθερούς κανόνες και ξεκάθαρα όρια εμπνέουν στα παιδιά τους ασφάλεια και τα διδάσκουν να εμπιστεύονται, να προστατεύουν τον εαυτό τους και να αναπτύσσουν υγιείς διαπροσωπικές σχέσεις. Η οικογένεια, ακόμα πιο επιτακτικά στην περίοδο της κρίσης, οφείλει να αναπτύξει ένα σύστημα αξιών και ηθικές, στέρεες βάσεις. «Δουλειά μας δεν είναι να προετοιμάσουμε τα παιδιά μας να ζήσουν σε ένα σκληρό και άκαρδο κόσμο, δουλειά μας είναι να μεγαλώσουμε παιδιά που θα φτιάξουν ένα κόσμο λιγότερο σκληρό και άκαρδο».

………..

Λεϊζέροβιτς Ταμάρα, Σύμβουλος ψυχικής υγείας.
«Αναζητώντας την κοινωνική ταυτότητα του εφήβου».

Η εφηβεία είναι ένα ηλικιακό στάδιο στο οποίο το άτομο σφυρηλατεί τις βάσεις για μια ελεύθερη ενήλικη προσωπικότητα. Σε αυτό το στάδιο οι έφηβοι αγωνιούν να συναρμολογήσουν την προσωπικότητα τους σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο. Η οικογένεια και ο κοινωνικός περίγυρος είναι οι παράγοντες που συντελούν στη διαμόρφωση της ταυτότητας του ατόμου.
Συμβαδίζοντας με τα δεδομένα της εποχής δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε και το ρόλο του διαδικτύου αλλά και του ηλεκτρονικού παιχνιδιού που έχει προσάψει νέα χαρακτηριστικά στους εκκολαπτόμενους ενήλικες. Η σύγχρονη εποχή απαιτεί και νέους ρυθμούς από την ίδια την οικογένεια, κατά πόσο επιτυγχάνεται η επικοινωνία;
Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα μπορούσε να αποδειχθεί σωτήριος για τους Νέους που αγωνιούν. Με σωστές λειτουργίες και δομές η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο αναφοράς όπου θα καταφεύγει κάθε έφηβος αλλά και γονέας, για να ακουστεί η ανησυχία και να συμβουλευθεί ορθά από αρμόδιους επιστήμονες.
………………………………….

Δρόσου Σοφία, Ψυχολόγος – Msc

«Εφαρμογή στρατηγικών διαχείρισης της παραβατικότητας – εγκληματικότητας από την Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Η εγκληματικότητα και η παραβατικότητα συνδημιουργούνται μέσα σε μια κοινωνία που βρίσκεται σε κρίση. Η αντιμετώπιση κάθε μορφής κρίσης χρήζει συντονισμένου πλαισίου δράσης. Ο τρόπος εργασίας ενός ψυχολόγου μπορεί να δώσει τον άξονα που χρειάζεται μια ολιστική προσέγγιση του φαινομένου, δουλεύοντας αρχικά την παρατήρηση, αποδοχή , κατανόηση και τέλος αναλαμβάνοντας δράση.

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

- Advertisment -