Σε ασκήσεις στρατηγικής έχουν επιδοθεί τόσο η κυβέρνηση, όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, εν όψει των επερχόμενων εκλογών του Νοεμβρίου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ενώ μεγαλύτερο «αγκάθι» από όσο αρχικά είχε εκτιμηθεί, αποτελεί το χωροταξικό για το νέο αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας. Ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ, υπό το «βλέμμα» του οποίου θα διεξαχθούν οι εκλογές, προκαλεί πονοκέφαλο στο Υπουργείο Εσωτερικών και κατ΄ επέκταση στην κυβέρνηση, η οποία επιδιώκει να αλλάξει το χρώμα στον χάρτη, αφού το δέλεαρ των Περιφερειών και οι εξουσίες που θα απορρέουν έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον πλήθους στελεχών, τόσο απο τον κοινοβουλευτικό χώρο, όσο και απο τον χώρο της αυτοδιοίκησης.
Τα σενάρια στο ΠΑΣΟΚ…
Στο ΠΑΣΟΚ και την Ιπποκράτους, τα σενάρια δίνουν και παίρνουν, όπως και τα ονόματα που ακούγονται – διόλου τυχαίες και οι κινήσεις που γίνονται όλο αυτό το διάστημα από τους ενδιαφερόμενους, για τη διαμόρφωση των συσχετισμών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο βουλευτής της Περιφέρειας Αττικής Βασίλης Οικονόμου έχει εκδηλώσει νωρίς το ενδιαφέρον για τη θέση του Περιφερειάρχη, πριν καν ακόμη ξεκινήσει η συζήτηση γύρω απο το θέμα ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι το ίδιο ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει και η Υφυπουργός Υγείας Φώφη Γεννηματά – πρόσωπο κατά βάση αυτοδιοικητικό.
Ταυτόχρονα οι, μέχρι σήμερα Νομάρχες Γιώργος Σγουρός και Γιάννης Μίχας, φέρονται γοητευμένοι απο τη νέα προοπτική που ανοίγεται στον χώρο της αυτοδιοίκησης και αναμένεται να παλέψουν για την κατάκτηση της θέσης ενώ και ο δήμαρχος Καλλιθέας Κώστας Ασκούνης φέρεται ως μια ιδιαίτερα σοβαρή υποψηφιότητα. Εξάλλου, στην Κυβέρνηση, αναμένουν αρκετές υποψηφιότητες στους περισσότερους δήμους της χώρας και η σκέψη όλων είναι στραμμένη στο πως θα διαχειριστούν τις φιλοδοξίες των στελεχών και τα αντάρτικα που θα προκύψουν.
Παράλληλα, ανησυχία προκαλεί και το ενδεχόμενο να επικρατήσει η λογική της «ψήφου διαμαρτυρίας» από τους πολίτες, εξαιτίας των οικονομικών μέτρων που εφαρμόζονται, προοπτική η οποία θα θέσει εκτός σχεδιασμού το κυβερνητικό πρόγραμμα και θα προκαλέσει κλυδωνισμούς σε ευρύτερους πολιτικούς κύκλους πέραν της αυτοδιοίκησης. Προς τούτο, εξετάζεται σοβαρά και το ενδεχόμενο να μην δοθεί χρίσμα σε συγκεκριμένους υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ – γεγονός που πάντως, στην παρούσα φάση, θα πολλαπλασίαζε τα προβλήματα.
… και στη ΝΔ
Από την πλευρά του, ο Αντώνης Σαμαράς καλείται να διαχειριστεί την εσωστρέφεια που επικρατεί στο κόμμα του, αλλά και το κλίμα δυσαρέσκειας που υπάρχει στην πλειοψηφία από την πολιτική διακυβέρνησης της Ν.Δ. Στη Ρηγίλλης γνωρίζουν, ότι το ΠΑΣΟΚ θα φέρνει διαρκώς στο προσκήνιο την κακή πενταετή διακυβέρνηση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, γεγονός που αναγκάζει τον πρόεδρο να διατηρήσει λεπτές ισορροπίες, δεδομένης μάλιστα της σύγκρουσης με την Ντόρα Μπακογιάννη, προκειμένου να καταφέρει να εμφανίσει μια αξιοπρεπή εικόνα.
Σε κάθε περίπτωση, θεωρείται βέβαιο ότι οι υποψήφιοι, κυρίως όσον αφορά στους Δήμους, θα δημιουργήσουν προβλήματα συνοχής και συνεργασίας στη Ρηγίλλης. Δεν είναι λίγοι οι υποψήφιοι, είτε είναι εν ενεργεία δήμαρχοι, είτε επιθυμούν να είναι υποψήφιοι που θα αντιπαρατεθούν στους ίδιους Δήμους και πιθανόν να δημιουργήσουν ένα εκρηκτικό μίγμα στην, ήδη, τραυματισμένη παράταξη.
Όσον αφορά στην περιφέρεια Αττικής, επικρατέστερος υποψήφιος φέρεται ο Άρης Σπηλιωτόπουλος ενώ και ο νυν Νομάρχης Ανατολικής Αττικής Λεωνίδας Κουρής επιθυμεί να είναι υποψήφιος. Την πόρτα όμως της Ν.Δ χτυπά και ο Γιώργος Καρατζαφέρης , ο οποίος με το πρόσχημα να μην αλώσει το ΠΑΣΟΚ τη χώρα, κάλεσε την ηγεσία της να κατεβάσουν κοινούς υποψηφίους. Η αντίδραση της Ρηγίλλης ήταν άμεση και αρνητική, επιχειρώντας με αυτόν τον τρόπο να στείλει μήνυμα στους κεντροδεξιούς ψηφοφόρους πως δεν τους έχει εγκαταλείψει.
Η στάση του Συνασπισμού
Διαφορετικής υφής πρόβλημα αντιμετωπίζει ο Συνασπισμός, καθώς ο προβληματισμός έγκειται στο αν θα προχωρήσει σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ στον δεύτερο γύρο ή θα προτιμήσει μοναχική πορεία, με τον κίνδυνο του απομονωτισμού. Για τον Συνασπισμό, βέβαια, υπάρχει και τρίτος δρόμος. Αφορά επιλεκτικές συνεργασίες και στήριξη υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ, με κριτήρια καθαρά τοπικού χαρακτήρα, αν μιλάμε για Δήμους. Είναι μια πρακτική που η Κουμουνδούρου την έχει εφαρμόσει και στο παρελθόν.