Στην εισήγησή του ο Νομάρχης Δυτικής Αττικής Αριστείδης Αρκουδάρης τόνισε πως είναι η ώρα όλοι οι φορείς της περιοχής να εκπονήσουν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διεκδικήσεων, που θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής αλλά και τις αναπτυξιακές προοπτικές της Δυτικής Αττικής. Ενδεικτικά, ανέφερε τις απαλλοτριώσεις παλαιών βιομηχανικών κτιρίων, για να γίνουν πολυχώροι πολιτισμού και άλλων δραστηριοτήτων, την αξιοποίηση χώρων εγκαταλελειμμένων στρατοπέδων και την ανάδειξη των αρχαιοτήτων.
«Είναι αναγκαίο να προχωρήσουν άμεσα υποστηρικτικά έργα της Αττικής και της Εθνικής οδού, καθώς και κάποια ακόμα αντιπλημμυρικά έργα, πέραν των όσων έχουμε ήδη υλοποιήσει. Πρέπει επίσης να προχωρήσει η εφαρμογή του Περιφερειακού Σχεδιασμού, η χωροθέτηση και άλλων ΧΥΤΑ στην Αττική ώστε να πάψει η περιοχή μας να σηκώνει μόνη της το βάρος της διαχείρισης όλων των απορριμμάτων» ανέφερε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε δε, ότι πρέπει να γίνει απολύτως σαφές πως η Δυτική Αττική έχει εξαντλήσει τα όριά της.
O Καθηγητής του Ε.Μ.Π Δημήτρης Καλιαμπάκος, επεσήμανε δυο βασικά συμπεράσματα της Μελέτης της Ερευνητικής ομάδας του: α) ότι η Φέρουσα Ικανότητα της Δυτικής Αττικής ως προς την υποδοχή βιομηχανικών δραστηριοτήτων βρίσκεται στα όρια της και συχνά παραβιάζεται, β) ότι υπάρχει η ανάγκη να αλλάξει το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο αδειοδότησης των βιομηχανικών δραστηριοτήτων, με τον υποχρεωτικό συνυπολογισμό των επιπτώσεων από το σύνολο της βιομηχανικής δραστηριότητας.
Πολύ σημαντικές ήταν και οι παρεμβάσεις των Δημάρχων και των λοιπών φορέων της περιοχής τις οποίες ο Νομάρχης δεσμεύτηκε να αναδείξει στην έκδοση που θα ακολουθήσει ώστε να συνεκτιμηθούν από όλους τους αρμοδίους.