11.4 C
Athens
6 Ιουλίου 2022
spot_img
ΑρχικήΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣΣε επιφυλακή οι δήμαρχοι της Αττικής για την πρακτική εφαρμογή του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ

Σε επιφυλακή οι δήμαρχοι της Αττικής για την πρακτική εφαρμογή του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ

- Advertisement -
- Advertisement -

Ενστάσεις και επιμέρους διαφωνίες για το σχέδιο “Καλλικράτης” εξέφρασαν δήμαρχοι της Αττικής, στο έκτακτο συνέδριο της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ν. Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ). Την αρχή έκανε ο πρόεδρος της Ένωσης Δημήτρης Καλογερόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι δεν ήταν η μεταρρύθμιση που περίμεναν οι αιρετοί και κάλεσε τον πρωθυπουργό “να δει ότι η κρίση καθιστά τη μεταρρύθμιση καταδικασμένη να αποτύχει.

- Advertisement -
- Advertisement -

Ιδιαίτερα οξύς στους χαρακτηρισμούς του, ο κ. Καλογερόπουλος υποστήριξε ότι οι αλλαγές του “Καλλικράτη” σχεδιάστηκαν σε κλειστά γραφεία και όχι στην ανοιχτή κοινωνία και στο φως της κοινωνικής διαβούλευσης ενώ χαρακτήρισε την μεταρρύθμιση «αγγαρεία που πρέπει να γίνει και πείσμα που πρέπει να ικανοποιηθεί».

Στο ίδιο συνέδριο και στον χαιρετισμό που απηύθυνε, ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης υποστήριξε ότι από τις 52 παρατηρήσεις που είχε υποβάλει στο υπουργείο Εσωτερικών η ΚΕΔΚΕ έγιναν αποδεκτές μόνο πέντε και αυτές ήσσονος σημασίας. Ο κ. Κακλαμάνης ανακοίνωσε ότι η ΚΕΔΚΕ θα ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών και στην περίπτωση που δεν αποδώσει ο διάλογος, “ας προχωρήσει η κυβέρνηση μόνη της”.

Στην πλειοψηφία τους, οι δήμαρχοι της Αττικής εμφανίστηκαν χωρίς σημαντικές διαφωνίες για τη χωροταξία των νέων δήμων, έκριναν θετικό το σχέδιο νόμου και υποστήριξαν ότι με αυτό μπαίνει τέλος στο συγκεντρωτισμό της κεντρικής διοίκησης. Χαρακτηριστικά, ο Κώστας Ασκούνης, επικεφαλής της παράταξής του ΠΑΣΟΚ στην ΤΕΔΚΝΑ και δήμαρχος Καλλιθέας επεσήμανε ότι «με τον “Καλλικράτη” περνάμε στην πραγματική Αυτοδιοίκηση». Από την πλευρά τους, οι προσκείμενοι στα κόμματα της Αριστεράς αιρετοί εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο κυβερνητικό σχέδιο νόμου.

Παρά τις φωνές διαμαρτυρίας που ακούστηκαν, πάντως, διάχυτη ήταν η αίσθηση ότι η Αυτοδιοίκηση στο σύνολό της είναι έτοιμη να δεχτεί τη νέα διοικητική δομή της χώρας. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όλοι έθεσαν προβληματισμούς σε σχέση με τις αρμοδιότητες, τους πόρους, την ταυτόχρονη διεξαγωγή δημοτικών και ευρωεκλογών, τους περιορισμούς δανειοδότησης, τους πολλούς και πολλαπλούς ελέγχους νομιμότητας.

Την ίδια ώρα, αρνητικά τοποθετούνται στον “Καλλικράτη” και μέλη της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ), καθώς δεν μπορεί να αποκλειστούν και πολιτικές σκοπιμότητες. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ανακοίνωση του, ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ, νομάρχης Μεσσηνίας Δημήτρης Δράκος τονίζει ότι ο “Καλλικράτης” που παρουσιάστηκε δεν δίνει τη λύση ως προς τα ζητήματα του β’ βαθμού Αυτοδιοίκησης ενώ, “θα φέρει παράλυση, καθώς η οικονομική προίκα του νέου θεσμού των Περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων είναι όχι μόνο ανεπαρκής αλλά και αβέβαιη ως προς την είσπραξή της”.

Καθησυχάζονται οι εργαζόμενοι

Στο μεταξύ, έντονες είναι οι ανησυχίες των εργαζομένων στους προς κατάργηση δήμους και Νομαρχίες, καθώς οι συγχωνεύσεις των 6.000 δημοτικών επιχειρήσεων και Νομικών Προσώπων των δήμων σε περίπου 2.000, θα συνοδεύονται από υποχρεωτικές μετατάξεις αλλά και απολύσεις, όπως παραδέχθηκε και ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να καθησυχάσει τους εργαζόμενους, καθώς δεσμεύτηκε ότι το μόνιμο προσωπικό των δήμων, αλλά κι όσοι εργάζονται με συμβάσεις αορίστου χρόνου σε δημοτικές επιχειρήσεις και φορείς που θα κλείσουν, θα μεταταχθούν σε άλλες υπηρεσίες μέσα στους δήμους. Ολοι όμως οι υπόλοιποι συμβασιούχοι, εντός του έτους, με τη λήξη της σύμβασής τους, θα απολυθούν. Το υπουργείο Εσωτερικών διευκρίνισε επίσης ότι για την κάλυψη σημαντικών αναγκών των νέων δήμων θα υπάρξει, όπου παρατηρούνται κενά, πρόσληψη μονίμου προσωπικού, κυρίως εξειδικευμένου, μέσω ΑΣΕΠ. Είναι χαρακτηριστικό ότι και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής έχει δηλώσει πως για τους μόνιμους και τους υπαλλήλους αορίστου χρόνου δεν τίθεται κανένα ζήτημα αλλά οι υπόλοιπες συμβάσεις θα κριθούν ως προς τη χρησιμότητά τους.

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

- Advertisment -