Νόμος του κράτους θα είναι εντός του μήνα ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή για την τοπική αυτοδιοίκηση. Μια εποχή που όλοι την περίμεναν και την επιθυμούσαν διακαώς και η οποία, κατά τα φαινόμενα, έχει αργήσει. Τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου είχαν, εδώ και καιρό, δοθεί στη δημοσιότητα και απέμενε το οριστικό κείμενο μαζί με το ακανθώδες ζήτημα του χωροταξικού – αν και οι καλά γνωρίζοντες επιμένουν πως το πραγματικό «αγκάθι» είναι οι πόροι που θα πρέπει να δοθούν, προκειμένου να προχωρήσει το όλο εγχείρημα. Τελικά, το χωροταξικό μαζί με το τελικό σχέδιο του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ και μετά από διαβουλεύσεις άκρως μυστικές, δόθηκε την περασμένη εβδομάδα στους ενδιαφερόμενους φορείς, προκαλώντας ποικίλες, πολλές και διαφορετικές αντιδράσεις. Αχαρνές – Θρακομακεδόνες.
Στις Αχαρνές, πιστοποιήθηκε αυτό που όλοι γνώριζαν, για την ενοποίηση με το Δήμο Θρακομακεδόνων, παρά τις αντιδράσεις – με κάπως ρατσιστικό περιεχόμενο – του νυν δημάρχου Θρακομακεδόνων, ο οποίος έκανε λόγο για πληθυσμιακή ανομοιογένεια μεταξύ των δύο Δήμων και για «πλούσιους» Δήμους που δεν μπορεί να ενωθούν με τους «φτωχούς». Τελικά, η συνένωση είναι γεγονός, πράγμα το οποίο άλλωστε γνώριζε ο Θέμης Οικονόμου και γι΄ αυτό τον τελευταίο καιρό είχε αυξήσει – μέχρι παρεξηγήσεως – τις επισκέψεις του στο γειτονικό Δήμο αλλά και τις … υποσχέσεις του. Ο ίδιος ο Δήμαρχος Θρακομακεδόνων – παρά τις αρχικές, περί του αντιθέτου δηλώσεις – επιθυμεί διακαώς την θέση του Δημάρχου Αχαρνών, προκειμένου να τον κάνει τόσο… εύρωστο όσο τους Θρακομακεδόνες, όπως ισχυρίζεται ο ίδιος (προκειμένου να μη χάσει την εξουσία, όπως λένε οι … άσπονδοι φίλοι του).
Σε κάθε περίπτωση, το τοπίο στο στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας είναι θολό, καθώς η μόνη επίσημη υποψηφιότητα, μέχρι στιγμής, παραμένει εκείνη του πρώην Δημάρχου Σπύρου Στριφτού ενώ πληθαίνουν οι φωνές που μιλούν για παρουσία στην κούρσα των εκλογών και του γιου του πρώην Δημάρχου ………..Βαρελά. Επίσης, στο εκλογικό παιχνίδι παραμένει το όνομα και του Παναγιώτη Γρηγοριάδη (βλέπε, παιδί του λαού).
Στην απέναντι πλευρά και στο χώρο του ΠΑΣΟΚ, οι υποψηφιότητες που έχουν ήδη ανακοινωθεί είναι δυο και το επόμενο διάστημα αναμένεται να ενταθεί ο πόλεμος για την προσέλκυση νέων στελεχών και της νίκης στις εντυπώσεις. Φυσικό απότοκο των πολλαπλών υποψηφιοτήτων από τον ίδιο πολιτικό χώρο είναι ότι οι «μάχες» που αναμένεται να διεξαχθούν θα είναι ιδιαίτερα σκληρές, αφού τουλάχιστον σε πολιτικό επίπεδο, τόσο ο νυν Δήμαρχος Παναγιώτης Φωτιάδης όσο και οι άλλοι δύο υποψήφιοι Σωτήρης Ντούρος και Γιάννης Κασσαβός, θα προσπαθήσουν να αντλήσουν από την δεξαμενή των ίδιων ψηφοφόρων, προκειμένου να τους κερδίσουν.
Το μεγάλο ζητούμενο, όμως, παραμένει το θέμα του χρίσματος. Ο Παναγιώτης Φωτιάδης, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα είναι αυτός που θα λάβει το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ – αν και εφόσον αυτά δοθούν – καλούμενος να συσπειρώσει δίπλα του το κόμμα. Όμως τόσο ο Σωτήρης Ντούρος, όσο και ο Γιάννης Κασσαβός έχουν και οι δύο ερείσματα, άλλος περισσότερο άλλος λιγότερο στον ίδιο κομματικό χώρο, με αποτέλεσμα να δούμε διάσπαση δυνάμεων, τουλάχιστον στον πρώτο γύρο. Σημαντική παράμετρος και «κρυφή» επιθυμία, κυρίως των φερόμενων ως «ανταρτών» στον σχεδιασμό των υποψηφίων παραμένει το κατά πόσο θα μετρήσει στους ψηφοφόρους το χρίσμα, αφού όπως υποστηρίζουν διάφορα στελέχη, δεν αποκλείεται να υπάρχει κάμψη της κυβέρνησης στις δημοσκοπήσεις λόγω των μέτρων.Ταυτόχρονα, τα ψηφοδέλτια θα περιέχουν εκπροσώπους από διάφορες πολιτικές παρατάξεις, προκειμένου να δείξουν μια υπερκομματική χροιά, με υπερτοπικό χαρακτήρα.
Άνω Λιόσια – Φυλή – Ζεφύρι
Η επόμενη ημέρα, μετά την ανακοίνωση του χωροταξικού σχεδίου, βρίσκει τον Δήμο Άνω Λιοσίων να μετατρέπεται σε Δήμο Φυλής, με τη συμμετοχή των Δήμων Φυλής και Ζεφυρίου. Οι πρώτες αντιδράσεις ήρθαν από την πλευρά του δήμου Άνω Λιοσίων και έχουν σχέση όχι με την ουσία αλλά με την… ονομασία, αφού η Δημοτική Αρχή πιστεύει ότι ο νέος Δήμος θα έπρεπε να μετονομαστεί σε Δήμο Ευπυρίδων.
Στα Άνω Λιόσια, ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι το ζήτημα της ονομασίας είναι παρωνυχίδα, με το δεδομένο ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος Άνω Λιοσίων είναι τεράστια. Τα σημαντικότερα από αυτά έχουν να κάνουν με τους ελέγχους των επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης, έλεγχοι που συνεχίζονται πυρετωδώς και οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες θα συμπληρωθούν και από ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών.
Πέραν τούτων όμως, οι εξελίξεις για τη Δημοτική Αρχή προδιαγράφονται δυσοίωνες, αφού και οι δημοσκοπήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί δείχνουν, σύμφωνα με πληροφορίες σημαντική καθίζηση των ποσοστών της παράταξης που διοικεί τον Δήμο. Άλλωστε, τόσο με τα παλαιότερα δεδομένα, όσο και σήμερα, ο ενοποιημένος Δήμος Φυλής, συγκεντρώνει συντριπτικά ποσοστά υπέρ του ΠΑΣΟΚ. Ακόμα όμως και εάν θεωρήσουμε, ότι οι επερχόμενες εκλογές θα έχουν απαλλαγεί πολιτικών κριτηρίων και θα πραγματοποιηθούν με ξεκάθαρα τοπικά χαρακτηριστικά, το παιχνίδι πρόκειται να αποδειχτεί ιδιαίτερα δύσκολο για την παράταξη του Χρήστου Παππού, αφού η θητεία της Δημοτικής Αρχής δεν έχει να επιδείξει δικό της έργο.
Στο καθαρά εκλογικό τοπίο τώρα, ο Χρήστος Παππούς θα είναι, απ΄ ότι φαίνεται ο μοναδικός υποψήφιος από την πλευρά της Ν.Δ , εφόσον πρόκειται άλλωστε για εν ενεργεία Δήμαρχο.
ΠΑΣΟΚ
Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ υπάρχει αρκετή κινητικότητα αφού τόσο ο Δημήτρης Μπουραίμης Δήμαρχος Φυλής όσο και η Φωτεινή Γιαννοπούλου Δήμαρχος Ζεφυρίου μπορούν θεωρητικά να διεκδικήσουν το χρίσμα ενώ στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Δήμο, πρώην Δήμαρχος Βαγγέλης Χριστοφιλάκης. Συμμετοχή στην κούρσα της διεκδίκησης του Δήμου αναμένεται να δηλώσει και ο Νομαρχιακός Σύμβουλος Σάββας Σάββας.
Όλες οι προσπάθειες, πάντως που θα γίνουν αναμένεται να έχουν στόχο την ύπαρξη ενωτικού ψηφοδελτίου, προσπάθεια η οποία θα βρει σύμμαχους τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ τόσο σε τοπικό όσο και σε κεντρικό επίπεδο. Ωστόσο, αν κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό να επιτευχθεί, τότε οι προσπάθειες θα κατευθυνθούν στην ύπαρξη ψηφοδελτίου με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα μεγάλα προβλήματα που έχουν σωρευτεί στον σημερινό Δήμο Άνω Λιοσίων . Κι αυτό, γιατί το ζητούμενο στην περίπτωση του ενοποιημένου Δήμου, δεν είναι τόσο το ποιος θα είναι ο επόμενος δήμαρχος αλλά το ποιος ή ποιοι είναι σε θέση να βγάλουν τον Δήμο απο το τέλμα και να δώσουν ευκαιρίες για να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες που υπάρχουν.