11.4 C
Athens
29 Μαρτίου 2023
spot_img
ΑρχικήΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣΟι παραγωγοί επικίνδυνων αποβλήτων πρέπει να προτείνουν άμεσα χώρους για τη διαχείρισή...

Οι παραγωγοί επικίνδυνων αποβλήτων πρέπει να προτείνουν άμεσα χώρους για τη διαχείρισή τους

- Advertisement -

Τον χαρακτηρισμό του «επείγοντος» δίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στη διαχείριση των επικινδύνων αποβλήτων με δράσεις και εφαρμογές είτε στα σημεία παραγωγής, είτε σε ειδικές κεντρικές εγκαταστάσεις, όπως τόνισε σε ομιλία της, η υπουργός ΠΕΚΑ Τ. Μπιρμπίλη στην ημερίδα «Διαχείριση αστικών απορριμμάτων-ανακύκλωση και ενεργειακή αξιοποίηση: προκλήσεις και Πολιτικές για την Αττική» που οργάνωσε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Ανακύκλωσης και Ενεργειακής Αξιοποίησης (ΣΕΒΙΑΝ).

- Advertisement -
- Advertisement -

Η υπουργός ανακοίνωσε ότι το ΥΠΕΚΑ θα καλέσει, τις αμέσως επόμενες ημέρες, τους κατόχους και παραγωγούς επικίνδυνων αποβλήτων να καταθέσουν μέσα σε ενάμισι μήνα τις προτάσεις τους για χώρους διαχείρισης και προειδοποίησε ότι, αν εντός εξαμήνου δεν έχει αρχίσει η υλοποίηση βιώσιμων λύσεων, το υπουργείο θα επιλέξει χώρους βάσει της νομοθεσίας περί αποβλήτων.

«Αν χρειαστεί, θα νομοθετήσουμε γι’ αυτό. Το ΥΠΕΚΑ θα φροντίσει για την ταχύτατη εξέταση και αξιολόγηση των αιτήσεων περιβαλλοντικής αδειοδότησης για υποδομές διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων που εκκρεμούν ώστε να προωθηθεί η υλοποίησή τους. Είμαστε αποφασισμένοι να υποστηρίξουμε όποια βιώσιμη λύση προταθεί από τον ιδιωτικό τομέα, στο πλαίσιο της εφαρμογής της αρχής “ο ρυπαίνων πληρώνει”. Η Πολιτεία έχει ευθύνη να θέσει και τον παραγωγό και τον καταναλωτή ενώπιον των δικών του ευθυνών, καθιστώντας τον, ενεργό πολίτη στα θέματα διαχείρισης των δικών του αποβλήτων, προσφέροντάς του ταυτόχρονα τη δυνατότητα διαμόρφωσης περιβαλλοντικής συνείδησης», υπογράμμισε η Τ. Μπιρμπίλη.

Αναφερόμενη στην επιρροή της οικονομικής κρίσης στο μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων η υπουργός εστίασε στη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των πόρων του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) για την επίτευξη των στόχων για το 2020 και συμπλήρωσε: «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να εφαρμόσουμε – ιδίως στην Αττική – πρακτικές διαχείρισης απορριμμάτων που αποκλίνουν από τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας δημιουργώντας έτσι τον κίνδυνο καταδίκης από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Η χώρα δεν αντέχει – ιδίως την περίοδο της κρίσης – αυτό το περιβαλλοντικό και οικονομικό κόστος, αλλά ούτε και άλλο πλήγμα στην αξιοπιστία της. Με την υλοποίηση των δράσεων και των έργων που έχουν σχεδιαστεί σε συνδυασμό με τη λειτουργία της μονάδας των Άνω Λιοσίων (Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης) και την ανακύκλωση επιτυγχάνεται ο στόχος για την επεξεργασία του συνόλου των απορριμμάτων και υπερκαλύπτεται ο στόχος για την εκτροπή των βιοαποδομήσιμων από την ταφή.Στο πλαίσιο ενός συνολικού εθνικού σχεδιασμού είναι αναγκαίο -και αυτή θα είναι η κατεύθυνση που θα δουλέψουμε – στην Αττική να καλύπτονται υψηλότεροι στόχοι εκτροπής -, ώστε με οικονομία κλίμακας να διευκολύνονται άλλες περιοχές -νησιωτικές, για παράδειγμα – στο πλαίσιο του εθνικού στόχου».

Παρουσιάζοντας το μέχρι τώρα έργο του ΥΠΕΚΑ στο θέμα των απορριμμάτων, η υπουργός υπογράμμισε πως κατέστη σαφές ότι για να προχωρήσει η δημοπράτηση των μονάδων επεξεργασίας απαιτείται αφενός έκδοση απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για τις μονάδες της Δυτικής Αττικής – που δεν υπήρχε – και αφετέρου η διαμόρφωση ενός διαγωνισμού ανοικτού σε όλες τις τεχνολογίες βιολογικής επεξεργασίας των απορριμμάτων. Υπενθύμισε, επίσης, ότι σε συνεργασία με την Περιφέρεια, επετεύχθη η διασφάλιση σημαντικής δημόσιας δαπάνης από το ΕΣΠΑ, καθώς και ότι στο πλαίσιο της προώθησης της ανακύκλωσης και της αξιοποίησης των απορριμμάτων θεσμοθετήθηκε η χρέωση στους χώρους υγειονομικής ταφής με βάση την ποσότητα των απορριμμάτων.

«Για να αντιμετωπιστεί συνολικά το πρόβλημα των απορριμμάτων, χρειάζεται αλλαγή του καταναλωτικού και παραγωγικού μοντέλου, να παράγουμε, δηλαδή, περισσότερα προϊόντα, χρησιμοποιώντας λιγότερους φυσικούς πόρους. Να χρησιμοποιούμε τους φυσικούς πόρους, παράγοντας λιγότερα απόβλητα κατά την παραγωγή των προϊόντων», επεσήμανε η υπουργός ΠΕΚΑ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

- Advertisement -

Ακολουθήστε το doxthi.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις.

- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

- Advertisment -