11.4 C
Athens
30 Ιουνίου 2022
spot_img
ΑρχικήΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣΗ “μάχη” ξεκίνησε για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

Η “μάχη” ξεκίνησε για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

- Advertisement -
- Advertisement -

Η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς ξεκίνησε και όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος δε λείπουν τα προβλήματα. Το μεγαλύτερο από αυτά εστιάζεται στα κενά που αναμένεται να δημιουργηθούν στα σχολεία εξαιτίας του κύματος φυγής χιλιάδων εκπαιδευτικών στη σύνταξη, μετά και τις νέες ρυθμίσεις του ασφαλιστικού.

- Advertisement -
- Advertisement -

Η προσέλευση των εκπαιδευτικών στις αρμόδιες υπηρεσίες για υποβολή αιτήσεων συνταξιοδότησης είναι αθρόα. Η ανησυχία έχει λάβει τη μορφή πανικού τους τελευταίους μήνες στο χώρο των δασκάλων και των καθηγητών, ενώ είναι διάχυτη η αγωνία για το μέλλον. Αρκετοί εκπαιδευτικοί προτιμούν να αποχωρήσουν πρόωρα και με μειωμένες αποδοχές, αφού, όπως υποστηρίζουν, δεν «ξέρουν τι θα τους ξημερώσει» και δε θέλουν να μπουν σε περιπέτειες με τις προωθούμενες αλλαγές.

Το πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν έντονα οι διευθυντές εκπαίδευσης είναι των ελλείψεων σε πολλές ειδικότητες καθηγητών, αφού εκτός του μεγάλου ποσοστού συνταξιοδότησης, φέτος οι προσλήψεις έχουν μειωθεί κατά το ήμισυ. Όπως τόνισε, μιλώντας στη ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ, ο προϊστάμενος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Τσιριγώτης, το ποσοστό αιτήσεων από καθηγητές για συνταξιοδότηση έχει πενταπλασιαστεί στους δήμους Αχαρνών και Θρακομακεδόνων! Δεν υπάρχουν άλλα ιδιαίτερα προβλήματα και κύριο μέλημα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι η κάλυψη των κενών θέσεων, που υπολογίζεται να έχει διευθετηθεί μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες.

Σε αντίθεση με την δευτεροβάθμια εκπαίδευση, στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση των δήμων Αχαρνών και Θρακομακεδόνων δεν παρατηρείται μεγάλη διαφορά σε σχέση με προηγούμενες χρονιές. Συγκεκριμένα, τα κενά είναι συνολικά 129 συμπεριλαμβάνοντας δασκάλους, νηπιαγωγούς, γυμναστές και καθηγητές αγγλικών. Ήδη έχουν κληθεί 53 δάσκαλοι ενώ από την ερχόμενη εβδομάδα θα ενημερωθούν οι υπόλοιποι αναπληρωτές.

Όπως τόνισε στη ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ ο Γιάννης Φούκας, προϊστάμενος πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, εκτός από ένα νηπιαγωγείο, όλα τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία είναι ολοήμερα. «Στις Αχαρνές, ακόμη, λειτουργεί το πρόγραμμα «ενιαίο ολοήμερο σχολείο» το οποίο περιλαμβάνει 16 σχολεία. Επιπλέον, ο κ. Φούκας επεσήμανε ότι πραγματοποιήθηκε η μεταφορά του ειδικού σχολείου σε νέο κτίριο, με πολλές ανέσεις και επιλογές, στην περιοχή της Λαθέας.

Στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση των δήμων Φυλής, Άνω Λιοσίων και Ζεφυρίου, βρίσκεται σε εξέλιξη το υπηρεσιακό συμβούλιο και αναμένεται τις επόμενες μέρες να υπάρχει πλήρης εικόνα για τα κενά στο διδακτικό προσωπικό. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξάλλου, το γεγονός ότι δεν έχει αποπληρωθεί ακόμα ο εργολάβος είναι ο λόγος που – αν και είναι έτοιμο από τα Χριστούγεννα – δεν έχει γίνει η παράδοση του 4ου Λυκείου στην Ζωφριά, με αποτέλεσμα να δημιουργείται έντονη συμφόρηση στο 1ο Ενιαίο Λύκειο. Επιπλέον, αναμένεται να ολοκληρωθούν οι τελευταίες εργασίες άλλων δύο σχολείων που θα μεταφερθούν από ιδιωτικούς σε δημόσιους χώρους – και αυτά τα σχολεία είναι υπό την εποπτεία του ίδιου εργολάβου.

Να σημειωθεί, ότι σε δηλώσεις της η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου τόνισε ότι από τον περασμένο Νοέμβριο καταβάλλεται συστηματική προσπάθεια ώστε η καινούργια σχολική χρονιά να ξεκινήσει ομαλά.

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

- Advertisment -