11.4 C
Athens
26 Μαΐου 2022
spot_img
ΑρχικήΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣΠροτεραιότητα της Περιφέρειας τα περιβαλλοντικά προβλήματα στη Δυτική Αττική

Προτεραιότητα της Περιφέρειας τα περιβαλλοντικά προβλήματα στη Δυτική Αττική

- Advertisement -
- Advertisement -

Περιφερειακο ΕλευσιναΤα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα της Δυτικής Αττικής απασχόλησαν την πρόσφατη Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Ελευσίνας, υπό την Προεδρία του Περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρού, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηλία Λιακόπουλου, Δημάρχων και φορέων της περιοχής.

- Advertisement -
- Advertisement -

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός επεσήμανε την ιδιαίτερη σημασία που έχει η συνεδρίαση στη Δυτική Αττική, καθώς τα θέματα που συζητήθηκαν αποτελούν προτεραιότητες της Περιφέρειας. «Όπως γνωρίζετε από 1η Ιουλίου 2011 το βασικό αναπτυξιακό εργαλείο του Κράτους έχει περάσει στην Αυτοδιοίκηση Β’ Βαθμού. Πρόκειται για μία καταλυτική αλλαγή που επέφερε ο Καλλικράτης και έχουμε χρέος αυτήν την πρόκληση να την κάνουμε πράξη. Επιβάλλεται να μικρύνει η απόσταση μεταξύ Κεντρικής Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Τα προβλήματα πρέπει να λύνονται άμεσα και να μην λιμνάζουν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σταυρούλα Δήμου: «Ιδιαίτερη σημασία στα θέματα περιβάλλοντος»

Η Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Σταυρούλα Δήμου χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη συνεδρίαση ως σαφές μήνυμα πώς ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός και το Περιφερειακό Συμβούλιο θέτουν ψηλά τα ζητήματα περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής και ανέπτυξε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Δυτική Αττική. «Η περιοχή της Δυτικής Αττικής είναι, κατά κοινή ομολογία, ιδιαιτέρως αδικημένη με συσσωρευμένα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και αναπτυξιακά προβλήματα. Αποτελεί μονίμως την εύκολη λύση για όλα τα «άλυτα» προβλήματα του Λεκανοπεδίου, αφού σε αυτή συγκεντρώνεται το σύνολο της βαριάς βιομηχανίας της χώρας (2 διυλιστήρια, 2 ναυπηγεία, 2 χαλυβουργίες, 2 τσιμεντοβιομηχανίες) ο μοναδικός ΧΥΤΑ της Αττικής, αλλά και ένα πλήθος μικρότερων πλην όμως ιδιαίτερα ρυπογόνων επιχειρήσεων» σημείωσε.

Τόνισε, επίσης, ότι στο Θριάσιο λειτουργούν πάνω από 2000 βιομηχανικές και βιοτεχνικές εγκαταστάσεις, ενώ ο αριθμός προσεγγίζει τις 6000 στα γεωγραφικά όρια της Δυτικής Αττικής. «Η βιομηχανική δραστηριότητα παρά το γεγονός ότι αποτελεί την κινητήρια δύναμη της Εθνικής Οικονομίας, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του τόπου μας, αποτελεί δυστυχώς την κύρια πηγή ρύπανσης μιας ολόκληρης περιοχής. Εμείς δεν θέλουμε να καταστρέψουμε την βιομηχανία. Θέλουμε όμως να ακολουθήσουμε τα ευρωπαϊκά πρότυπα που οδηγούν στην σταθερή μείωση της ρύπανσης αλλά και σε έργα περιβαλλοντικής αποκατάστασης» υπογράμμισε.

Αναφερόμενη ιδιαίτερα στη λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής, η κα Δήμου υπενθύμισε ότι εκεί καταλήγει όλος ο όγκος των σκουπιδιών της Αττικής καθώς και οι μοναδικές εγκαταστάσεις διαχείρισης αστικών και νοσοκομειακών αποβλήτων, αφού, όπως είπε. δεν έχει εφαρμοστεί ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ). Ξεκαθάρισε, μάλιστα, ότι αν δεν εφαρμοστεί ο ΠΕΣΔΑ, «μην περιμένετε καμία απολύτως συναίνεση και αποδοχή για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ στη Φυλή ο οποίος έχει ημερομηνία λήξης. Όπως σηκώσαμε και σηκώνουμε το βάρος εμείς, έτσι πρέπει να κάνει και η άλλη πλευρά».

Επιπλέον, η αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής επεσήμανε, μεταξύ άλλων και το γεγονός των ανεξέλεγκτων απορρίψεων επικίνδυνων αποβλήτων σε διάφορες θέσεις του Θριασίου ενώ χαρακτήρισε υψίστης σημασίας την απομάκρυνση του ΟΔΔΥ από τα Άνω Λιόσια, διότι θα αποδεσμεύσει μία μεγάλη έκταση, η οποία σήμερα κατασπαταλά ζωτικό χώρο. Πρόσθεσε δε, ότι η έκταση αυτή πρέπει να αποδοθεί στους πολίτες της Δυτικής Αττικής και να αξιοποιηθεί για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τους. «Προσωπικά έχω τονίσει ότι δεν με ενδιαφέρουν τα έργα βιτρίνας. Θέλουμε να δρομολογήσουμε και να ολοκληρώσουμε πράγματα λιγότερα λαμπερά αλλά περισσότερο ουσιαστικά μιας και το περιβάλλον και η υγεία των συμπολιτών μας είναι αγαθά ανεκτίμητης αξίας» σημείωσε και χαρακτήρισε τη Δυτική Αττική, «έναν όμορφο τόπο γεμάτο περιοχές απείρου κάλλους με παρθένα δάση, ανεξερεύνητες πλαγιές, όμορφες παραλίες, πλούσια πολιτιστική και αρχαιολογική κληρονομιά, αλλά και ανθρώπους δραστήριους και ενεργούς που αγαπούν τον τόπο τους και τον αναδεικνύουν με κάθε ευκαιρία».

Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των επικεφαλής και εκπροσώπων των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου οι οποίες κινήθηκαν σε ένα κοινό άξονα: Την ανάληψη ρεαλιστικών πρωτοβουλιών, την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων και τη λήψη ουσιαστικών μέτρων για την ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος της περιβαλλοντικής υποβάθμισης της Δυτικής Αττικής.

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

- Advertisment -