11.4 C
Athens
7 Ιουλίου 2022
spot_img
ΑρχικήΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣΑπειλή παραίτησης Σγουρού για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής

Απειλή παραίτησης Σγουρού για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής

- Advertisement -
- Advertisement -

sgourosΤην παραίτησή του έθεσε στη διάθεσή του πρωθυπουργού ο περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) Γιάννης Σγουρός, με αιχμή του δόρατος του θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική. Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο κ. Σγουρός, η παραίτησή του «είναι στα χέρια του πρωθυπουργού». και καλεί «την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό να αναλάβει άμεση πρωτοβουλία για την επίλυση του προβλήματος των απορριμμάτων». Παράλληλα, βγάζει έξω από το ΧΥΤΑ Φυλής την ιδιωτική εταιρία και αναλαμβάνει ο ΕΔΣΝΑ τη διαχείριση των απορριμμάτων.

- Advertisement -
- Advertisement -

Πρόσφατα η Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ ενέκρινε τα τεύχη δημοπράτησης των τεσσάρων εργοστασίων επεξεργασίας απορριμμάτων στην Αττική, με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) ενώ τη Δευτέρα με ανοικτή επιστολή η ΠΟΕ-ΟΤΑ εξαπέλυσε οξεία επίθεση για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Η Ομοσπονδία κατηγόρησε τον κ. Σγουρό για αποφάσεις που πάρθηκαν «με διαδικασίες-εξπρές», χωρίς διαβούλευση με τους ΟΤΑ, «στους οποίους θα μετακυλήσει το κόστος των αποφάσεών της και μάλιστα για 27 χρόνια», καθώς και για διπλασιασμό στο κόστος κατασκευής.

Ο περιφερειάρχης Αττικής απάντησε πως κάλεσε από την πρώτη στιγμή σε διάλογο τους ενδιαφερόμενους, αλλά αυτοί αρνήθηκαν. Παράλληλα, έκανε λόγο για «μαφία των σκουπιδιών», η οποία «έχει καθηλώσει επί 30 χρόνια τη διαχείρισή τους στην Αττική» και που τώρα επιδίδεται «σε συστηματική παραπληροφόρηση και διαστρέβλωση της αλήθειας».

H ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής και η δήλωση του Γιάννη Σγουρού έχουν ως εξής:“Ο ΕΔΣΝΑ απομακρύνει από το ΧΥΤΑ την ιδιωτική εταιρεία και αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου, με το προσωπικό του, τις εργασίες υγειονομικής ταφής των απορριμμάτων

. Με πρόταση του Προέδρου του ΕΔΣΝΑ αποφασίστηκε να ζητηθεί από την ιδιωτική εταιρεία που ασυμβασιοποίητα παρέχει υπηρεσίες να απομακρυνθεί από τον ΧΥΤΑ Δυτικής Αττικής, με τον ΕΔΣΝΑ να αναλαμβάνει το σύνολο των απαιτούμενων εργασιών.Η λειτουργία του ΧΥΤΑ της Φυλής στον οποίο διατίθενται καθημερινά 6.000-7.000 τόνοι απορριμμάτων από όλη την Αττική δεν είναι ζήτημα που αφορά μόνο τον ΕΔΣΝΑ ή μία 7μελή Εκτελεστική Επιτροπή. Εάν δεν το καταλάβουμε όλοι μας, τότε σύντομα θα βρεθούμε προ αδιεξόδου. Δήμοι, Περιφέρεια, Κεντρικό Κράτος οφείλουμε να συνεργαστούμε και να αντιμετωπίσουμε με σοβαρότητα και ευθύνη τα ζητήματα που αφορούν τη διαχείριση των απορριμμάτων και να δώσουμε λύσεις που θα διασφαλίζουν την ποιότητα ζωής των 5 εκ. πολιτών της Αττικής.Καλώ την Κυβέρνηση και προσωπικά τον Πρωθυπουργό να αναλάβει άμεση πρωτοβουλία για την επίλυση του προβλήματος των απορριμμάτων. Αφορά το μισό πληθυσμό της χώρας και ο κίνδυνος για τη Δημόσια Υγεία είναι ορατός. 

Να σταματήσει η Κυβέρνηση να κρύβεται πίσω από τα προβλήματα, αλλά να βγει και να αναμετρηθεί μαζί τους και να τα λύσει. Εμείς με σχεδιασμό και προγραμματισμό και όχι με τη λογική του βλέποντας και κάνοντας, υλοποιούμε τον περιφερειακό σχεδιασμό απορριμμάτων Αττικής (ΠΕΣΔΑ), που πολλοί από αυτούς που σήμερα καταδικάζουν, τον ψήφισαν μέσα στη Βουλή.Καλώ την ΠΟΕ-ΟΤΑ και τον πρόεδρό της τώρα που απομακρύνθηκε από τον ΧΥΤΑ ο «κακός ιδιώτης» να συνδράμουν στη πράξη τους συναδέλφους τους εργαζόμενους στον ΕΔΣΝΑ για την διαχείριση των απορριμμάτων. Οι ανεύθυνες ψεύτικες ανακοινώσεις από γραφεία είναι εύκολες.

Η αδήριτη πραγματικότητα της καθημερινότητας του ΧΥΤΑ είναι το πρόβλημα που πασχίζουμε να λύσουμε και μέχρι σήμερα η βοήθεια της ΠΟΕ-ΟΤΑ είναι ολοστρόγγυλο μηδέν. 

Πρέπει επιτέλους όλοι να ασχοληθούν με την καθημερινότητα των πολιτών και να μην υποβαθμίζεται περισσότερο η ποιότητα της ζωής τους.

 Αν η Κυβέρνηση στηρίζει τον ΠΕΣΔΑ, που είναι νόμος του κράτους, ας το αποδείξει έμπρακτα. Αν δεν τον στηρίζει, ας τον αλλάξει.

Όπως είναι γνωστό, με τον Καλλικράτη, η αρμοδιότητα για τη διαχείριση των απορριμμάτων ανήκει στους Δήμους και τους Συνδέσμους τους. Μόνο στην Αττική ενέπλεξαν και την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην ιστορία αυτή. Η παραίτηση μου, παρά το γεγονός ότι απολογούμαι στους πολίτες που με ψήφισαν, είναι στα χέρια του Πρωθυπουργού. Οι πολίτες απαιτούν λύσεις εδώ και τώρα”.

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

- Advertisment -