KARTERIS KENTRIKIKARTERIS KENTRIKI

ΙΛΙΟΝ

Νίκος Ζενέτος: Ο δήμαρχος που έχει κερδίσει το δικαίωμα της καταξίωσης και διεκδικεί το δικαίωμα της αυτοδυναμίας

24/05/2019 11:08
Ανανεώθηκε 25/05/2019 13:48
3 '
Νίκος Ζενέτος
ΕΛΤΑΕΛΤΑ
ΙΝΕΠΑΚΙΝΕΠΑΚ

Η ξενάγηση στο κτίριο που στέγαζε κάποτε το εργοστάσιο της ΒΙΟΦΙΑΛ έχει τελειώσει. Ο δήμαρχος Ιλίου Νίκος Ζενέτος περιμένει υπομονετικά στο νέο, υπερσύγχρονο Κέντρο Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου, να αποχωρήσει και ο τελευταίος επισκέπτης για να φύγει. Ένα ακόμα δύσκολο έργο έχει τελειώσει, μια ακόμα δέσμευση έχει υλοποιηθεί, ένα ακόμα στολίδι έχει προστεθεί στην πολύτιμη συλλογή υποδομών του Δήμου.

LOUMAKIS ORIZONTIALOUMAKIS ORIZONTIA
TELETES THOMAS ORIZONTIATELETES THOMAS ORIZONTIA

Κι όμως, παρά την εξαιρετική σημασία του έργου για την πόλη του Ιλίου και παρά τις εισηγήσεις των συνεργατών του, ο κ. Ζενέτος αρνήθηκε επίμονα να το εγκαινιάσει πριν τις εκλογές. Ο προεκλογικός πειρασμός ήταν μεγάλος, όμως ο δήμαρχος Ιλίου έχει μάθει να αγνοεί τους πειρασμούς. Για εκείνον είναι απείρως σημαντικότερη η ειλικρίνεια που διέπει διαχρονικά τη σχέση του με τους πολίτες, παρά το εφήμερο και αβέβαιο κέρδος μερικών ακόμα ψήφων.

Το ίδιο ακριβώς έκανε και για το νέο Κολυμβητήριο που ανακατασκευάστηκε εξ΄ ολοκλήρου με πόρους του Δήμου: ξενάγησε ο ίδιος όσους θέλησαν να το δουν αλλά δεν οργάνωσε φιέστες, δεν έκοψε κορδέλες, δεν έβγαλε λόγους. «Μετά τις εκλογές τα εγκαίνια» απαντούσε σε εκείνους που τον ρωτούσαν.

Όσοι γνωρίζουν καλά το Νίκο Ζενέτο, είναι βέβαιο πως δεν εξεπλάγησαν. Ο βίος του, δημόσιος και ιδιωτικός, απέχει μακράν από κινήσεις εντυπωσιασμού. Ουσιαστικός και αποτελεσματικός στους στόχους του, προτιμά ένα σφίξιμο του χεριού ή ένα χτύπημα στην πλάτη κάθε φορά που τους επιτυγχάνει, παρά να τους ντύνει με χρυσό περιτύλιγμα. Τη δική του κοσμοθεωρία, άλλωστε, κυβερνούν τρεις λέξεις: Θέλω, Μπορώ, Γνωρίζω.

Με αυτές ως κινητήριο βραχίονα οργώνει το Ίλιον από τότε που ήταν αντιδήμαρχος και στενός συνεργάτης του αείμνηστου Βασίλη Κουκουβίνου και ως δήμαρχος τα τελευταία 13 χρόνια. Χωρίς να κατεβάζει τα μανίκια. Χωρίς να σταματά ποτέ να διεκδικεί. Χωρίς να ξεκουράζεται. Οπαδός της θεωρίας ότι οι εκλογές δε γίνονται για το βράδυ της Κυριακής αλλά για το πρωί της Δευτέρας, κρατά τα επινίκια για τον ίδιο και τους συνεργάτες του από λίγα λεπτά έως λίγες ώρες μετά την εκλογική αναμέτρηση.

Με τις ίδιες λέξεις ως κινητήριο βραχίονα, ο κ. Ζενέτος διανύει τα τελευταία μέτρα της ευθείας προς τις εκλογές, διεκδικώντας για μια ακόμα φορά την ψήφο των δημοτών του Ιλίου. Μια ευθεία που την περπάτησε με οδηγό την αναγνώριση από φίλους, συναδέλφους και αντιπάλους ότι διοικεί με κρυστάλλινο και διαφανή τρόπο, και διαχειρίζεται με σεβασμό το δημόσιο χρήμα. Κυρίως, όμως με την αναγνώριση ότι έχει κατατάξει το Ίλιον ανάμεσα στους Δήμους εκείνους όπου θα ήθελε κάποιος να ζει.

Μαζί με την ψήφο των συνδημοτών του, ο νυν δήμαρχος διεκδικεί και το δικαίωμα στην αυτοδυναμία από την πρώτη Κυριακή. Η ιδέα να υπάρξουν παιχνίδια στην πολιτική σκακιέρα που θα λειτουργήσουν ως τροχοπέδη στην αναπτυξιακή πορεία του Δήμου, τον φοβίζει. «Είναι άλλο οι συνεργασίες και άλλο η πολιτική ομηρία. Να είσαι αδύναμος και υποχρεωμένος να αναδιαπραγματεύεσαι κάθε φορά την υπερψήφιση των επιλογών σου» συνηθίζει να λέει. Συναλλαγές και συμφωνίες κάτω από το τραπέζι είναι πέρα και έξω από τη δική του θεωρία. Δεν πρόκειται ποτέ να δώσει, για να πάρει.

Προς τούτο και ζητά νίκη από την πρώτη Κυριακή. Αν θα του τη δώσουν οι πολίτες του Ιλίου, θα φανεί όταν κλείσουν οι κάλπες. Αλλά και αν ακόμα δεν καταφέρει να κερδίσει αυτό το δικαίωμα, ελέω εκλογικού συστήματος, ο Νίκος Ζενέτος είναι από τους δημάρχους εκείνους – μετρημένους στα δάχτυλα του ενός χεριού – που έχει κερδίσει καταξίωση και αποδοχή. Με αυτά ως παράσημα θα συνεχίσει να πορεύεται για το καλό του Ιλίου ή όπως ο ίδιος λέει, για το καλό της πόλης της καρδιάς του.

 

MYSTERY POT PROTIMYSTERY POT PROTI
Κοινοποιήστε την ανάρτηση: