11.4 C
Athens
17 Μαΐου 2022
spot_img
ΑρχικήHOT STORYΜαρία Ναυροζίδου (υπ.ευρωβουλευτής): Στην «Όρθια Ελλάδα» οραματιζόμαστε μια άλλη Ευρώπη

Μαρία Ναυροζίδου (υπ.ευρωβουλευτής): Στην «Όρθια Ελλάδα» οραματιζόμαστε μια άλλη Ευρώπη

- Advertisement -

Συνέντευξη της Υποψήφιας Ευρωβουλευτή με την «Όρθια Ελλάδα» Μαρίας Ναυροζίδου

- Advertisement -

Κυρία Ναυροζίδου, γιατί απαντήσατε θετικά στην πρόταση του επικεφαλής του κόμματος  της Όρθιας Ελλάδας για το Ευρωψηφοδέλτιο;

- Advertisement -
- Advertisement -

Ήταν μία τιμητική πρόταση για εμένα η οποία επίσης με καλύπτει σαν άνθρωπο, σαν κοινωνικό μέτοχο αλλά και σαν Ευρωπαίο πολίτη. Δεν θα μπορούσα να απέχω από την προσπάθεια αυτή, έχοντας μάθει να είμαι παρούσα σε όλους τους σημαντικούς αγώνες. Οι Ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου είναι μία σημαντική μάχη και η Ελλάδα μας χρειάζεται δυνατή και αποτελεσματική εκπροσώπηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι ανισότητες διαρκώς αυξάνονται, η χώρα μας συνεχίζει να υφίσταται τις αρνητικές συνέπειες της κρίσης όπως οικονομική μετανάστευση, υπογεννητικότητα, ηλικιακή αύξηση του πληθυσμού. Και η ίδια η Ευρώπη όμως βρίσκεται μπροστά σε ένα δύσκολο σημείο. Η ακροδεξιά καλπάζει διαρκώς και μας απειλεί όλους, το κοινωνικό κράτος συρρικνώνεται, οι παραδοσιακές αξίες του Διαφωτισμού και του σεβασμού των θεσμών παρακάμπτονται και δίνουν τη θέση τους σε κλειστά σύνορα και την ανομία.

Είναι καιρός να μη συζητάμε απλά για τις πληγές μας, αλλά να κάνουμε κάτι για να αλλάξουμε την κοινωνία μας. Οφείλουμε να έχουμε ένα σαφές, τεκμηριωμένο σχέδιο δράσης ώστε, οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, να μας αντιμετωπίζουν με τη δέουσα προσοχή. Στην «Όρθια Ελλάδα» διαθέτουμε πλάνο και όραμα για τις διεκδικήσεις μας στο Ευρωπαϊκό Περιβάλλον.

Η Ευρώπη τα τελευταία χρόνια περνά κρίση, την οποία βλέπει κανείς δια γυμνού οφθαλμού. Πρέπει να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτή την κρίση θέλοντας μια μεγάλη και ενωμένη Ευρώπη, που θα λειτουργεί προς το συμφέρον των λαών της.

 Εάν εκλεγείτε ως Ευρωβουλευτής ποιο θα είναι το πρώτο σας μέλημα και αίτημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με την Ελλάδα;

Το πρώτο αίτημά μου θα είναι η ενίσχυση, μέσω ποικίλων μορφών, των ελληνικών οικογενειών με σκοπό τη μείωση της υπογεννητικότητας και την αναστροφή του δημογραφικού προβλήματος. Το ζητούμενο, βεβαίως, είναι πώς η Ευρώπη θα τοποθετηθεί με τρόπο που θα εξυπηρετεί τα δικά μας συμφέροντα.

Επίσης, θα διεκδικήσω με όλο μου το είναι  να ληφθούν μέτρα ώστε να επανέλθουν οι νεαρής ηλικίας και υψηλής εξειδίκευσης συμπατριώτες μας που έχουν φύγει στο εξωτερικό. Την περίοδο 2008- 2014 υπολογίζεται πως έφυγαν 589.000 άνθρωποι για το εξωτερικό και ως αποτέλεσμα έχουμε ένα αρνητικό ισοζύγιο.

Η προσέλκυση των χιλιάδων Ελλήνων στην γενέτειρα τους  θα έχει σημαντικά αποτελέσματα στο πλαίσιο της βελτίωσης της ελληνικής εξίσωσης της δημογραφίας.

Επίσης, επειδή είμαι Πόντια και δεν ξεχνώ, έχω ένα επιπλέον καθήκον και αυτό είναι η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί τόσα χρόνια τώρα αυτό δεν αποτελεί μια προτεραιότητα για την ελληνική εξωτερική πολιτική. Για εμένα προσωπικά αλλά και για την πολιτική κίνηση στην οποία συμμετέχω, την «Όρθια Ελλάδα», αποτελεί βασική συνιστώσα της πολιτικής μας. Αυτό που όλος ο κόσμος γνωρίζει από τις καταγραφές των μαρτύρων και των ιστορικών, πρέπει επιτέλους να ακουστεί και στο Ευρωκοινοβούλιο και να πάρουν όλη θέση απέναντι στην ιστορία.

 Τι χαρακτήρα έχουν κατά τη γνώμη σας οι επερχόμενες Ευρωεκλογές;

Για την Ελλάδα χαρακτήρα δημοψηφίσματος που θα απαντά στο αν οι Έλληνες θέλουμε ναι ή όχι να ξεφύγουμε επιτέλους από τα αδιέξοδα της παρατεταμένης κρίσης. Πρέπει να απαντήσουμε ηχηρά με ένα «όχι» στον λαϊκισμό και με ένα «ναι» στις πολιτικές που θα μας βγάλουν από τα αδιέξοδα, θα μας δώσουν ξανά ελπίδα και θα μας κάνουν να αισθανόμαστε ισότιμα μέλη της Ευρωπαϊκής Οικογένειας.

Είναι μέγα λάθος να αισθανόμαστε κατώτεροι των άλλων Ευρωπαίων. Επίσης, οι εταίροι μας πρέπει να μας συμπεριφέρονται ισότιμα και όχι σαν να αποτελούμε τα μαύρα πρόβατα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα θέλει την Ευρώπη, αυτό φαίνεται άλλωστε από επίσημα στοιχεία που δείχνουν πως είμαστε ένας από τους πιο «φιλοευρωπαίους» λαούς.

Ποιες είναι οι προκλήσεις που θεωρείτε πως θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Ευρώπη τα επόμενα χρόνια;

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει, ήδη, μεγάλες προκλήσεις. Θέματα σχετικά με την εργασία, την υπογεννητικότητα, την ανάπτυξη, θα βρεθούν πιο έντονα στο επίκεντρο το επόμενο διάστημα, ενώ ανοιχτή πληγή συνεχίζει να αποτελεί το προσφυγικό. Μην ξεχνάμε ότι από το ξεκίνημά της η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση ήταν έργο βαθιά πολιτικό, βασισμένο στην πεποίθηση ότι μόνο μια ενωμένη Ευρώπη, που θα στηρίζεται σε ένα κοινό σύνολο αξιών, μπορεί να βάλει τέλος στον φαύλο κύκλο των συγκρούσεων και του μίσους. Για αρκετούς λόγους, και σήμερα περισσότερο από ποτέ, χρειαζόμαστε μία Ε.Ε. που θα έχει την ικανότητα να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη διεθνή αρένα.

 Υπάρχουν κατά τη γνώμη σας περιθώρια βελτίωσης τόσο για την Κεντρική Ευρώπη όσο και για τη χώρα μας;

Είμαι της άποψης περί μιας συνολικής βελτίωσης της Ε.Ε. Ούτε εμείς  αλλά ούτε οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, δεν σταθήκαμε στο ύψος των περιστάσεων για να διαχειριστούμε με σύνεση και ψυχραιμία τις καταστάσεις και να μην οδηγηθούμε στην κρίση, με τις διαστάσεις που έλαβε στο πέρασμα των χρόνων. Αυτή η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει! Η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερη Δημοκρατία, με ισότιμη κατανομή των αναπτυξιακών πόρων, με καθολική ισχύ τού κοινωνικού κοινοτικού κεκτημένου, με απόλυτο σεβασμό στα Συντάγματα και τη λαϊκή κυριαρχία ΟΛΩΝ των χωρών. Από την άποψη αυτή, η Ευρώπη δεν έχει παρά να κοιτάξει την Ελλάδα και να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στον κοινωνικό ιστό, την απέλπιδα προσπάθειά μας να διαχειριστούμε πρακτικά μόνοι μας τις μεταναστευτικές ροές, τα αποτελέσματα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που ακολουθήσαμε εξαιτίας των δικών τους πιέσεων. Αν μη τι άλλο, μπορούμε να χρησιμεύσουμε ως παράδειγμα για την Ευρώπη. Μας χρειάζονται και τους χρειαζόμαστε.

Πως θα χαρακτηρίζατε την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Ευρώπη, καθώς βρίσκεται μπροστά σε δύο μεγάλα προβλήματα, την άνοδο της Ακροδεξιάς και του προσφυγικού;

Δύσκολη… Η Ευρώπη δεν διάβασε σωστά τις κοινωνικές αντιδράσεις απέναντι στα μεγάλα μεταναστευτικά κύματα από Αφρική και Μέση Ανατολή. Οι προσφυγικές ροές προστέθηκαν σε ένα προηγούμενο πολυετές κύμα οικονομικών μεταναστών και η ενσωμάτωση αποδείχτηκε πολύ δύσκολη υπόθεση. Κατά τη γνώμη μου, η Ευρώπη έχει αποτύχει σε πολλούς τομείς κι αυτό είναι κάτι που πλέον έχει γίνει κοινή πεποίθηση στους ευρωπαϊκούς λαούς. Είναι κάτι άλλωστε το οποίο απεικονίζεται στις στατιστικές του Ευρωβαρόμετρου, που καταδεικνύουν πως η εμπιστοσύνη στην Ένωση και τους θεσμούς της, ειδικά μέσα στην κρίση, έχουν μειωθεί σημαντικά.

Για να μιλήσω πιο συγκεκριμένα, θεωρώ πως η Ευρωπαϊκή Ένωση απέτυχε σε πολλαπλά κρίσιμα σημεία, ίσως ακριβώς επειδή ποτέ δεν κατάφερε να προχωρήσει σε πραγματική ευρωπαϊκή ενοποίηση. Όλο αυτό φάνηκε με το ξέσπασμα της κρίσης, εκεί ακριβώς δηλαδή όπου η Ε.Ε. θα έπρεπε να δείξει και στον τελευταίο πολίτη της Ευρώπης τη σημασία που έχει η Ευρώπη για εκείνον. Αντιθέτως, διαπιστώσαμε διασπαστικά φαινόμενα, όπως η προσπάθεια του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει, την πλήρη αποτυχία αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κρίσης στους πολίτες, την εμφανή αδυναμία εξασφάλισης της κοινωνικής συνοχής, των πνευματικών και πολιτιστικών γνωρισμάτων των ευρωπαϊκών λαών.

Αυτή δεν είναι η Ευρώπη που επιθυμήσαμε, δεν είναι ο θεσμός εκείνος που μπορούμε να συνεχίζουμε να εμπιστευόμαστε τυφλά. Πρέπει να βρεθεί τρόπος η κριτική που δικαίως ασκείτε να αξιολογηθεί και να ενσωματωθεί πριν μετατραπεί σε βόμβα στα θεμέλια της ευρωπαϊκής οικογένειας. Δεν είναι αργά να ξεκινήσουμε από την αρχή!

Άρα θεωρείτε αναγκαίες κάποιες αλλαγές στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Ακριβώς. Μόνο που δεν θα τις χαρακτήριζα ως αλλαγές αλλά ως «τομές». Η κρίση πρέπει να αποτελέσει μια ευκαιρία να αναθεωρήσουμε, να κοιτάξουμε μέσα μας, να εντοπίσουμε τα λάθη και τα κακώς κείμενα, ώστε να τα διορθώσουμε και να πάμε μπροστά. Δεν χτίζεις Ένωση μόνο με ένα κοινό νόμισμα και καταργώντας τους δασμούς. Η πραγματική Ενοποίηση των λαών, σε επίπεδο νομοθεσίας, πολιτικής, κουλτούρας και πολιτισμού, είναι το μεγάλο στοίχημα. Δεν μιλάμε φυσικά για κατάργηση των εθνικών ιδιαιτεροτήτων του κάθε λαού, αλλά για το πως θα πλησιάσουμε περισσότερο ο ένας τον άλλο και θα καταλάβουμε πως βρισκόμαστε στο ίδιο «καράβι». Αν το βουλιάξουμε, βουλιάζουμε όλοι μαζί. Αυτή είναι η πραγματική ισότητα για την οποία παλεύουμε.

Πώς βλέπετε την Ελλάδα της επόμενης δεκαετίας;

Στις εκλογές της 26ης Μάϊου οι πολίτες, καλούνται να αποφασίσουν ποιό δρόμο θα ακολουθήσει η Ελλάδα την επόμενη δεκαετία. Τον δρόμο των ανέξοδων αλλά και μη υλοποιήσιμων υποσχέσεων ή τον δρόμο της αλήθειας, της ευθύνης και του ρεαλισμού. Ο δρόμος που θα απελευθερώσει την Ελλάδα και θα αντιστρέψει τις πολιτικές που την κατέστησαν ουραγό των αναπτυγμένων κρατών στην Ευρώπη και τον ΟΟΣΑ.

Εδώ και 11 χρόνια είμαι Πρόεδρος του Συλλόγου Τριτέκνων Ανατολικής Αττικής «η Ζεστή Αγκαλιά» και δεν μπορώ να μην μιλήσω αναλυτικά για ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα μπροστά από τα οποία βρίσκεται η χώρας μας, την υπογεννητικότητα. Το φαινόμενο αυτό έλαβε εφιαλτικές διαστάσεις κατά την μνημονιακή περίοδο. Ο θεσμός της οικογένεια έπαψε ουσιαστικά να υποστηρίζεται από όλες τις κυβερνήσεις που διαδέχθηκαν η μία την άλλη. Ξέρετε, το δημογραφικό, δεν αποτελεί πρόβλημα κάποιων μεμονωμένων περιοχών αλλά αφορά ολόκληρη την Ελλάδα. Επηρεάζει άμεσα το οικονομικό μας μέλλον, το συνταξιοδοτικό, το ασφαλιστικό, τον χώρο της επιστήμης, της έρευνας και της υγείας. Εάν το συνδυάσουμε με το στοιχείο που προανέφερα, δηλαδή τις σχεδόν 600.000 αποχωρήσεις νέων, κυρίως επιστημόνων, προς χώρες του εξωτερικού, αλλά και την απίστευτη για καιρό ειρήνης συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά περίπου 25% εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, καταλαβαίνουμε ότι η χώρας μας όχι απλώς συρρικνώνεται αλλά στην ουσία γυρνά περισσότερο από μισό αιώνα πίσω!

Δυστυχώς όλα αυτά αποτελούν αποτέλεσμα λανθασμένων χειρισμών και ξεπερασμένων πολιτικών.

Στην «Όρθια Ελλάδα» οραματιζόμαστε μια ΑΛΛΗ ΕΥΡΩΠΗ που έπρεπε να αποτελεί έναν  μεγάλο δημοκρατικό, οικονομικό, πολιτισμικό και θεσμικό καταλύτη που θα αποτρέψει τη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση και που -λόγω της πολύπλευρης, δυνητικά, επιρροής της στον κόσμο- θα την οδηγούσε σε ενοποιητικές πολιτισμικές, οικονομικές και οικολογικές κατακτήσεις. Ειδικά για τη χώρας μας όμως, θα στηρίξουμε τις πολιτικές εκείνες που άμεσα και έμμεσα θα λειτουργήσουν υπέρ της ελληνικής οικογένειας, με απώτερο σκοπό την ανατροπή της πληθυσμιακής συρρίκνωσης και που θα οδηγήσουν στην αναγέννηση του ελληνικού πληθυσμού.

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

- Advertisment -