11.4 C
Athens
29 Μαρτίου 2023
spot_img
ΑρχικήΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΦΥΛΗΚανονικά η λειτουργία στο Δήμο Ζεφυρίου - Εντολή για ενέργειες στην ...

Κανονικά η λειτουργία στο Δήμο Ζεφυρίου – Εντολή για ενέργειες στην Λίμνη από το Δημήτρη Μπουραίμη

- Advertisement -

Γιώργος ΡαφτέληςΠρόκειται για ένα Δήμο με πολλά, ποικίλα και διαφορετικά προβλήματα. Οι κάτοικοι του Ζεφυρίου, χρόνια τώρα, ζουν και έχουν μάθει να ζουν, μέσα σε ένα ιδιότυπο καθεστώς πολύ-πολιτισμικότητας, για το οποίο δεν διαμαρτύρονται – ζητούν μόνο τα αυτονόητα: να έχουν ένα καθαρό και βιώσιμο Δήμο και, κυρίως, να σταματήσει η έντονη παραβατικότητα που έχει αναπτυχθεί στην περιοχή και απειλεί τους ίδιους και τα παιδιά τους…

- Advertisement -
- Advertisement -

Στο βόρειο τμήμα του Ζεφυρίου, στην περιοχή της Λίμνης, οι συνθήκες διαβίωσης των τσιγγάνων που, κυρίως, ζουν εκεί είναι άθλιες. Δεν υπάρχουν όμβρια και αποχέτευση – στην πραγματικότητα πρόκειται στην κυριολεξία για μια λίμνη, όπως ακριβώς είναι και η ονομασία της. «Όποτε βρέχει, πλημμυρίζει. Ο δρόμοι που περικλείονται από τις οδούς Αντύπα και Εθνικής Αντιστάσεως, δηλαδή το βόρειο τμήμα του Ζεφυρίου, όποτε βρέχει γεμίζουν νερά» τονίζει στη ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ ο αντιδήμαρχος Ζεφυρίου Γιώργος Ραφτέλης, ο οποίος είναι κατηγορηματικός. «Δεν μπορεί να ζήσει εκεί άνθρωπος ούτε πέντε λεπτά, διότι τα νερά, που μένουν στάσιμα, είναι φορείς μικροβίων. Οι περισσότεροι κάτοικοι έχουν αρρωστήσει από ηπατίτιδα».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι τσιγγάνοι που μένουν εκεί προχώρησαν πρόσφατα σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις συνθήκες στις οποίες ζουν, κλείνοντας για αρκετή ώρα την οδό Λιοσίων.

Προχωρήστε άμεσα το θέμα!

Εντολή στις τεχνικές υπηρεσίες να προχωρήσουν με κατεπείγον χαρακτήρα οι διαδικασίες, προκειμένου να διευθετηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα το πρόβλημα, έδωσε ο Δήμαρχος Φυλής Δημήτρης Μπουραίμης, ο οποίος μαζί με τον Αντιδήμαρχο Ζεφυρίου περπάτησαν την περιοχή και διαπίστωσαν για άλλη μια φορά το μέγεθος του προβλήματος.

«Στην κυριολεξία, ένας ολόκληρος πληθυσμός ζει σε μια λίμνη. Τα παιδιά τσαλαβουτούν στο βούρκο, δεν υπάρχει οδοποιία, δεν έχουν συνδεθεί αποχετεύσεις, όμβρια, δεν υπάρχει τίποτα» τόνισε, εμφανώς, σοκαρισμένος στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο και επεσήμανε την ανάγκη να ασχοληθεί κάποιος με την περιοχή.

Χωρίς σύνδεση ο αγωγός ομβρίων

Το έργο που είχε προγραμματιστεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ, στην περιοχή, αφορούσε σε δυο φάσεις: το 2008, στην πρώτη φάση πέρασαν αγωγοί αποχέτευσης και στη δεύτερη μπήκε ο αγωγός ομβρίων. Εκεί σταματούσε και ο ρόλος του ΥΠΕΧΩΔΕ. Από εκεί και πέρα, θα το αναλάμβανε ο Δήμος. «Ο Δήμος, όμως, δεν προχώρησε τίποτε. Δεν έχουν μπει οι σχάρες και δεν μπορεί να λειτουργήσει ο αγωγός. Ακόμα και οι μελέτες ολοκληρώθηκαν τώρα. Η ευθύνη για την καθυστέρηση βαρύνει αποκλειστικά την πρώην διοίκηση» υπογραμμίζει ο Γιώργος Ραφτέλης.

Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τα λιμνάζοντα νερά στην περιοχή κάθε φορά που βρέχει, πηγαίνουν διαρκώς βυτία του Δήμου και τραβούν τα νερά. Στην πραγματικότητα, όμως, κάνουν κυριολεκτικά μια τρύπα στο… νερό, εφόσον οι δρόμοι ξαναγεμίζουν αμέσως νερά και η κατάσταση διορθώνεται μόνο για λίγο.

Προβλήματα που αντιμετωπίστηκαν

Σε κάθε περίπτωση, η πρώτη μέρα της ανάληψης των καθηκόντων του αποτέλεσε για τον Γιώργο Ραφτέλη έναν εφιάλτη, αφού από τα ξημερώματα κιόλας βρέθηκε αντιμέτωπος με το πρώτο πρόβλημα: δεν υπήρχε σταγόνα πετρέλαιο στα οχήματα του Δήμου, για να μπορέσουν να κινηθούν! «Αναρωτήθηκα πως θα μπορούσαν να βγουν οι εργαζόμενοι να μαζέψουν τα σκουπίδια. Ασφαλώς και δεν υπήρχε περίπτωση να αφήσω την πόλη με σκουπίδια, διότι υπάρχει πρόβλημα με τσιγγάνους που μαζεύουν από όλη την Αττική ογκώδη αντικείμενα και τα πετούν εδώ. Κάποιοι μάλιστα το κάνουν αυτό ως επάγγελμα» επισημαίνει ο αντιδήμαρχος Ζεφυρίου.

Τελικά, με συγκεκριμένο τρόπο, κάποια από τα οχήματα του Δήμου εφοδιάστηκαν με πετρέλαιο ενώ για να μπορέσουν να κινηθούν και τα υπόλοιπα, οι εργαζόμενοι ρουφούσαν με το σωλήνα από το ένα, στο άλλο φορτηγό! Επιπλέον, λίγο πριν τα Χριστούγεννα, άγνωστοι έκλεψαν τα πάντα από τις αποθήκες του Δήμου Ζεφυρίου. Πήραν τις μπαταρίες από τα φορτηγά, έκλεψαν το πετρέλαιο, χλοοκοπτικά, πριόνια, τροχούς κ.λ.π. Αποτέλεσμα, ήταν να μην μπορεί να δουλέψει ούτε ακόμα ο υδραυλικός, ούτε το τμήμα πρασίνου.

Παρόλα αυτά, ο Δήμος ξεκίνησε να λειτουργεί με ότι μέσο υπήρχε. «Καταφέραμε μέσα σε είκοσι μέρες να καθαρίσουμε όλη την περιοχή, εκτός από το βόρειο κομμάτι της Λίμνης. Μιλάμε για περισσότερα από 65 φορτηγά, τα οποία μάζεψαν ογκώδη αντικείμενα. Αυτή τη στιγμή, το Ζεφύρι είναι πεντακάθαρο και καθάρισε με πολύ προσπάθεια από τους εργαζόμενους και χωρίς πολλά μέσα» τονίζει ο κ. Ραφτέλης. Χαρακτηριστικό, επίσης, της κατάστασης που παρέλαβε, ήταν ότι την πρώτη μέρα κατέγραψε 47 δημόσιες λάμπες καμένες. «Τις αλλάξαμε την πρώτη, κιόλας, εβδομάδα, γιατί το Ζεφύρι δεν μπορεί να ήταν στο σκοτάδι» αναφέρει.

Σημαντική για τον αντιδήμαρχο Ζεφυρίου ήταν η υπερπροσπάθεια των εργαζομένων, προκειμένου η πόλη να σταθεί στα πόδια της. «Το Ζεφύρι δεν έχει σταματήσει να λειτουργεί ούτε μια μέρα, τα αυτοκίνητα κινούνται, η κοινωνική υπηρεσία του Δήμου λειτουργεί και οι εργατοτεχνίτες εργάζονται κανονικά. Ο Δήμος έχει εξαιρετικούς εργαζόμενους, με διάθεση για δουλειά, παρόλο που διαθέτει πενιχρά μέσα και φτηνά εργαλεία. Κι όμως λειτουργούμε σε καθημερινή βάση, άψογα…»

«Ο Δήμος ήταν ανοιχτός στα επεισόδια με τους τσιγγάνους…»

Την διαμαρτυρία του για το γεγονός ότι στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο, αναφέρθηκε από την αντιπολίτευση, πως η διοίκηση ήταν απούσα στα επεισόδια με τους τσιγγάνους στο Ζεφύρι, εκφράζει ο Γιώργος Ραφτέλης. «Βγήκαν κάποιοι θερμόαιμοι τσιγγάνοι στο τέρμα της Παναγίας Γρηγορούσσας έκλεισαν το δρόμο, έβαλαν φωτιές, προκάλεσαν ζημιές σε αυτοκίνητα. Εμείς όχι μόνο ήμασταν παρόντες αλλά φυλάγαμε και κάποια από τα καταστήματα προκειμένου να μην γίνουν στόχος κλοπής. Το Δημαρχείο δεν ήταν κλειστό, απεναντίας, πήραμε όσους πυροσβεστήρες υπήρχαν και σβήναμε τις φωτιές μέχρι να έρθει η πυροσβεστική. Από την αντιπολίτευση, όμως, δεν ήταν κανένας. Υπήρχαν εργαζόμενοι του Δήμου, δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας, η πρόεδρος και τα μέλη του τοπικού Συμβουλίου, όλοι ήταν παρόντες. Αλλά από την αντιπολίτευση δεν υπήρχε κανείς και ο κόσμος μπορεί να το βεβαιώσει…»

 

Φωτό: Χρήστος Δελληκάρης

Λίμνη Ζεφύρι Λίμνη Ζεφύρι1
- Advertisement -

Ακολουθήστε το doxthi.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις.

- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

- Advertisment -