Γνωρίζει τα θέματα των σχολικών μονάδων του Δήμου Αχαρνών όσο λίγοι καθώς βρίσκεται για 2η φορά στη θέση του προέδρου σχολικής επιτροπής από το καλοκαίρι του 2019, αναλαμβάνοντας την ακέφαλη επί διμήνου σχολική επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Από την πρώτη,κιόλας, στιγμή ήρθε αντιμέτωπος με σωρεία προβλημάτων εξαιτίας της σεισμικής δόνησης του Ιουλίου, καταφέρνοντας ωστόσο να τα διαχειριστεί και να τα ξεπεράσει. Ο Γιάννης Μίχας μιλά στο doxthi.gr για τα ζητήματα λειτουργίας των σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για τα σχέδια του ιδίου και της νέας δημοτικής αρχής όπως και για τους βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους του.
Τι βρήκατε με την ανάληψη των καθηκόντων σας στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δ. Αχαρνών;
Λόγω της παραίτησης της παλιάς προέδρου της Δευτεροβάθμιας υπήρξε ένα μεγάλο διοικητικό κενό καθώς ήταν- επί δύο μήνες- ακέφαλη. Λογικό ήταν, λοιπόν, να συναντήσουμε συσσωρευμένα προβλήματα κυρίως σε κτιριακά θέματα των σχολικών μονάδων. Σε συνδυασμό, φυσικά, με λειτουργικά και τρέχοντα προβλήματα καθώς υπάρχουν πολλοί βανδαλισμοί το καλοκαίρι λόγω εξωσχολικών δραστηριοτήτων. Ουσιαστικά ανέλαβα λίγες ημέρες πριν τον σεισμό.
Ο σεισμός του Ιουλίου έφερε στο προσκήνιο σοβαρά κτιριακά προβλήματα στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης;
Θα λέγαμε πως η σεισμική δόνηση του Ιουλίου έβγαλε τα προβλήματα των κακοτεχνιών των σχολείων κυρίως σε τοιχοποιία. Υπήρχαν, όμως, και ζημιές ψυχολογικού χαρακτήρα, δηλαδή μικρές ζημιές, που έπρεπε να επιδιορθωθούν για να μπουν οι μαθητές στην τάξη. Τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε ήταν στο 1ο ΓΕΛ Αχαρνών και το 7ο Γυμνάσιο Αχαρνών όπου και έγιναν οι κατάλληλες επισκευές από την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου.
Κύριε Μίχα, τα κλιμάκια της ΚΤυΠ επισκέφθηκαν τα σχολεία των Αχαρνών; Εντόπισαν προβλήματα;
Μετά από μεγάλο αγώνα τα κλιμάκια της ΚΤΥΠ Α.Ε επισκέφθηκαν όλα τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας και τα περισσότερα της Πρωτοβάθμιας. Βρίσκονταν σε επαφή με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου. Όταν διαπιστωνόταν ότι οι ζημιές δεν ήταν σημαντικές, τότε αναλάμβανε η Τεχνική αμέσως. Επειδή, όμως, ακούστηκαν διάφορα θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι για να εξαχθούν τελικά συμπεράσματα και να γίνουν οι κατάλληλες εργασίες πρέπει να ολοκληρωθεί, πρώτα, η μετασεισμική ακολουθία. Κι αυτό ακριβώς πράξαμε. Δεν κάναμε βεβιασμένες ενέργειες αλλά ακολουθήσαμε τη σειρά των πραγμάτων όπως μας υπέδειξαν οι αρμόδιοι.
Έχετε σκοπό σε ανύποπτο χρόνο να κάνετε έναν έλεγχο στατικότητας όλων των σχολικών κτιρίων, τουλάχιστον όσον αφορά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση;
Από τις αρχές Ιουλίου είχα ζητήσει να συμπληρωθεί ένα μητρώο σχολείων όσον αφορά στο κατασκευαστικό σκέλος ή καλύτερα να ενημερωθεί, ώστε να υπάρχει μια συνολική εικόνα των υποδομών. Ο στόχος είναι πέρα από τις αποπερατώσεις και τις επισκευές, να υπάρξει φύλαξη των σχολείων με κάποιον τρόπο, γιατί θέλουμε να διαφυλάξουμε τα σχολεία από βανδαλισμούς. Βεβαίως είναι πολλά τα σχολεία. Αυτό που έχουμε ζητήσει από τη νέα δημοτική αρχή είναι να υπάρξει ένα συνεργείο σχολείων ώστε να μειωθεί το κόστος συντήρησης των σχολικών μονάδων. Να απασχολούνται αποκλειστικά στις Σχολικές Επιτροπές. Ωστόσο για να εξασφαλιστεί όπως θα θέλαμε, η λειτουργία όλων των σχολείων της πόλης χρειαζόμαστε επιπλέον 30% χρηματοδότηση από το Υπ. Εσωτερικών. Η Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όπως γνωρίζετε, είναι εφαρμοστής της πολιτικής που χαράσσει η Αντιδημαρχία Παιδείας. Δηλαδή διαχειρίζεται τα χρήματα για να λειτουργήσουν τα σχολεία.
Κύριε Μίχα, ο χειμώνας πλησιάζει και υπάρχει εύλογη ανησυχία από τους γονείς αν έχουν ρυθμιστεί τα θέματα, προμήθεια πετρελαίου κλπ, ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα.
Ήδη, έχουν γίνει όλες οι ενέργειες ώστε τα σχολεία να είναι προετοιμασμένα για τους κρύους μήνες. Δηλαδή, έχει ξεκινήσει η συντήρηση των καυστήρων με μια παλιά σύμβαση που βρήκαμε, ενώ στο επόμενο διοικητικό συμβούλιο θα συζητηθεί και θα αποφασιστεί η προμήθεια πετρελαίου.
Και οι μακροχρόνιοι στόχοι! Ποιοι είναι κ. Μίχα;
Η πόλη των Αχαρνών έχει γιγαντωθεί. Χρειαζόμαστε νέα σχολεία και προβλέπεται στο πρόγραμμα της νέας δημοτικής αρχής η διεκδίκησή τους. Επίσης, θα προσπαθήσουμε να προσληφθούν επιπλέον καθαρίστριες ώστε να μην χρειάζεται κάθε τρεις και λίγο, να κάνουμε συμβάσεις. Αν υπήρχαν σχολικοί φύλακες, σωστή συντήρηση και νέες σχολικές μονάδες τότε θα ήμασταν σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο.