11.4 C
Athens
25 Μαΐου 2022
spot_img
ΑρχικήHOT STORYΥπάρχει πράγματι επέκταση ή όχι στο ΧΥΤΑ Φυλής; Ποιος ο μύθος και...

Υπάρχει πράγματι επέκταση ή όχι στο ΧΥΤΑ Φυλής; Ποιος ο μύθος και ποια η αλήθεια;

- Advertisement -

Αν υπάρχει μια λέξη που ακούγεται ιδιαίτερα έντονα από το καλοκαίρι και μετά στα πολιτικά δεδομένα του Δήμου Φυλής, είναι η λέξη επέκταση. Αναφέρεται ασφαλώς στο ΧΥΤΑ Φυλής και στο όνομά της έχει δημιουργηθεί μια σύγχρονη, ιδιότυπη σταυροφορία, με κύριους πρωταγωνιστές άτομα που είχαν, εκ της άμεσης ή έμμεσης θέσης τους, τη δυνατότητα τα προηγούμενα χρόνια να προλάβουν καταστάσεις – αλλά δεν το έκαναν.

- Advertisement -

Υπάρχει, ωστόσο, πράγματι επέκταση στον ΧΥΤΑ Φυλής; Αν ναι, που αναφέρεται στην περιβόητη απόφαση του ΕΔΣΝΑ; Αν όχι, τι ακριβώς αποφάσισε το καλοκαίρι η Ε.Ε;

Η απόφαση

- Advertisement -
- Advertisement -

Τον περασμένο Αύγουστο η Ε.Ε του ΕΔΣΝΑ, με εισήγηση της προέδρου του Ρένας Δούρου, έλαβε δυο αποφάσεις σε σχέση με το ΧΥΤΑ Φυλής. Η πρώτη ήταν να προχωρήσει σε επέκταση καθ΄ ύψος σε ένα τμήμα του, το γνωστό «πανωσήκωμα», κατά το οποίο σκουπίδια που βρίσκονται στη χώνεψη ξεθάβονται και από πάνω θάβονται καινούρια. Υπενθυμίζεται, ότι είχε γίνει άλλο ένα πανωσήκωμα, επί διοίκησης Ρένας Δούρου, τον Ιούλιο του 2018.

Η δεύτερη απόφαση ελήφθη στη βάση του περιφερειακού σχεδιασμού (ΠΕΣΔΑ) που ψηφίστηκε το Δεκέμβριο του 2016, ο οποίος προβλέπει ότι «η αντιμετώπιση βραχέων και μεσοπρόθεσμων αναγκών σε χώρους ταφής θα γίνει με αξιοποίηση των υφιστάμενων δυνατοτήτων και θέσεων, στη βάση Ν. 3164/2003». Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι, στην παρούσα φάση, δε δημιουργήθηκαν νέες θέσεις για να καλυφθούν οι ανάγκες (μέχρι να χωροθετηθεί άλλος χώρος ταφής) αλλά στις ήδη υπάρχουσες που προβλέπονταν στον περιφερειακό σχεδιασμό του 2003.

Μέλη της Ε.Ε επισημαίνουν ότι αυτό που αποφασίστηκε το καλοκαίρι είναι να γεμίσει και το τελευταίο τμήμα του ΧΥΤΑ, στο οποίο ήδη πέφτουν σκουπίδια. Αποφασίστηκε, δηλαδή, να αξιοποιηθεί όλος ο χώρος, να εξαντληθεί και να αποκατασταθεί. Υπογραμμίζουν δε, ότι σε καμία περίπτωση, δε υπάρχει επέκταση του ΧΥΤΑ, γιατί θα έπρεπε να δημιουργηθεί ένας νέος νόμος που θα περιλάμβανε νέα χωροθέτηση. 

Αντίθετα, όπως σημειώνουν, για πρώτη φορά σε απόφαση διατυπώνεται ο όρος «αποκατάσταση», γεγονός που συνεπάγεται ότι για πρώτη φορά επίσημα, τίθεται χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της λειτουργίας του ΧΥΤΑ με ορίζοντα το 2024. Συγκεκριμένα, στην απόφαση επισημαίνεται ότι «ο ΧΥΤΑ αναμένεται να κορεσθεί σε ένα χρόνο από σήμερα. Εν όψει της χωροθέτησης νέων χώρων, υφίσταται επιτακτική ανάγκη να βρεθεί μία λύση για τη μεταβατική διαχείριση των απορριμμάτων, που θα καλύψει το χρονικό διάστημα μέχρι την κατασκευή ενός νέου ΧΥΤΑ. Παράλληλα, προκειμένου να είναι συνεπής ο ΕΔΣΝΑ στις δεσμεύσεις του από τον ΠΕΣΔΑ πρέπει να ξεκινήσει άμεσα η αποκατάσταση του ΧΥΤΑ Φυλής και εν γένει η απορρύπανση της περιοχής».

Οι αντιδράσεις των συλλογικοτήτων

Το θέμα αποτελεί, για μια ακόμα φορά, εστία έντασης μεταξύ του δημάρχου Φυλής Χρήστου Παππού και συλλογικοτήτων της Δυτικής Αθήνας και Αττικής, οι οποίοι επιμένουν να χρησιμοποιούν τον όρο «επέκταση» και ζητούν σύγκλιση έκτακτου δημοτικού συμβουλίου Φυλής. Είναι χαρακτηριστικό ωστόσο, ότι ακόμα και ο Τάσος Κεφαλάς, εκ των επικεφαλής των συλλογικοτήτων και της ΠΡΩΣΥΝΑΤ, ερωτηθείς από το Χρήστο Παππού στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο Φυλής που βλέπει την επέκταση στην απόφαση, έκανε λόγο για «εκτιμήσεις».

Σε κάθε περίπτωση, καλά γνωρίζοντες γύρω από τη διαχείριση απορριμμάτων επιμένουν ότι επέκταση σημαίνει νέα χωροθέτηση και νέα χωροθέτηση σημαίνει δημιουργία νέου νομοθετικού πλαισίου, το οποίο δεν υπάρχει. Ακόμα και στον ΧΥΤΑ Φυλής, όπου η σύμβαση είναι μέχρι το 2024 (συμπεριλαμβανομένης και της αποκατάστασης) για οτιδήποτε καινούριο, πρέπει και πάλι να υπάρξει νέος νόμος.

Εξάλλου, ο ίδιος ο δήμαρχος Φυλής ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα βγει στον «αέρα» η διαγωνιστική διαδικασία για τα φωτοβολταϊκά στο αποκατεστημένο τμήμα της χωματερής ενώ τα χρήματα είναι δεσμευμένα στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

 

 

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

- Advertisment -