11.4 C
Athens
25 Μαΐου 2022
spot_img
ΑρχικήΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΦΥΛΗΛαϊκή Συσπείρωση Φυλής: "Ο λαός θα απαντήσει σε Παππού-Μπουραΐμη για τη χωματερή...

Λαϊκή Συσπείρωση Φυλής: “Ο λαός θα απαντήσει σε Παππού-Μπουραΐμη για τη χωματερή στις 6 Νοέμβρη

- Advertisement -
- Advertisement -

 

- Advertisement -
- Advertisement -

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Λαϊκή Συσπείρωση Φυλής αλλά και δεκάδες εκπρόσωποι εργατικών σωματείων, συλλόγων και φορέων του δήμου μας, απαίτησαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Φυλής, που πραγματοποιήθηκε στις 29 Οκτώβρη, το αυτονόητο.

Να συζητηθεί δηλαδή προ ημερησίας διατάξεως το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων και η με αριθμ. 248 από 1η Αυγούστου, απόφαση της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ για νέα χωματερή στη θέση Σκαλιστήρι του Δήμου Φυλής.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση είχαμε καταθέσει εγγράφως από τις 12 Σεπτέμβρη το αίτημα για ένταξη του θέματος στην ημερήσια διάταξη, αλλά σκόπιμα αυτό δεν συμπεριλήφθηκε.

Μετά από έντονες παρεμβάσεις μας -γιατί η Διοίκηση του Δήμου δεν ήθελε καν να ασχοληθεί με το θέμα αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο- οι κ.κ. Παππούς (δήμαρχος Φυλής με τη στήριξη ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ) και Μπουραΐμης (πρώην δήμαρχος με τη στήριξη ΠΑΣΟΚ) ως ενιαία παράταξη πλέον, μετά την σύμπραξη στην οποία προχώρησαν στις 24 Οκτώβρη, προσπάθησαν με ψέματα να συγκαλύψουν το «έγκλημα» που συνυπέγραψαν στη συνεδρίαση της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ την 1η Αυγούστου.

Ενώ αρχικά αρνήθηκαν να συζητηθεί το θέμα πριν τα θέματα της ημερήσιας διάταξης,  στη συνέχεια προσπάθησαν μάταια να πείσουν το Δημοτικό Συμβούλιο και τους παρευρισκόμενους ότι τάχα υπέγραψαν την αποκατάσταση και την ανάπλαση της χωματερής, όπως διακηρύσσει και ο ψευδεπίγραφος τίτλος της σύμβασης, μιας χωματερής μάλιστα η οποία σύμφωνα με τα λεγόμενά τους θα κλείσει σε δύο-τρία χρόνια από μόνη της, επειδή θα κορεστεί.

Όμως «το ψέμα έχει κοντά ποδάρια», όπως λέει κι ο λαός. Με μια απλή μελέτη καταλαβαίνει κανείς ότι εδώ μιλάμε όχι απλά για επέκταση του ΧΥΤΑ, που ήδη επεκτείνεται με επικίνδυνα «πανωσηκώματα», αλλά για δημιουργία μιας νέας χωματερής στην ίδια περιοχή, ελάχιστης χωρητικότητας 4.000.000 κ.μ.

Η σθεναρή άρνηση τους να οριστεί νέο Δημοτικό Συμβούλιο με μοναδικό θέμα συζήτησης το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και η με αριθμ. 248 από 1η Αυγούστου 2019 απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ, δείχνει ότι φοβούνται να μην αποκαλυφθούν τα ψέματα που τόσα χρόνια λένε στο λαό για «μια χωματερή που θα κλείσει», ενώ την ίδια ώρα και κρυφά από το λαό ψηφίζουν και οι δυο για δημιουργία μιας ακόμα νέας χωματερής.

Γι αυτό καλούμε όλο το λαό του δήμου αλλά και ευρύτερα της Δυτικής Αττικής να πάρει μέρος στο μεγάλο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 6 Νοέμβρη στις 6.30 μ.μ. στο υπουργείο Εσωτερικών (πλατεία Κλαυθμώνος) με πορεία προς τα γραφεία της Περιφέρειας Αττικής, ενάντια στην εγκληματική διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική από την Κυβέρνηση, την Περιφέρεια και τις Δημοτικές Αρχές.

Για «του λόγου το αληθές» παραθέτουμε μερικά χαρακτηριστικά σημεία της εισήγησης που ενέκριναν ομόφωνα οι παρευρισκόμενοι στη Συνεδρίαση της 1ης Αυγούστου 2019.

«Η Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Αποβλήτων (ΟΕΔΑ) Δυτικής Αττικής βρίσκεται στη θέση Σκαλιστήρι του Δήμου Φυλής που έχει κριθεί ως κατάλληλη για εγκαταστάσεις ολοκληρωμένης διαχείρισης αποβλήτων»

«Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, ο ΧΥΤΑ Φυλής, με βάση τις συμβάσεις που είναι εν ισχύ και αυτές που έχουν ήδη προγραμματιστεί να συναφθούν, αναμένεται να κορεσθεί εντός περίπου ενός έτους από σήμερα. Εν όψει της χωροθέτησης νέων χώρων, υφίσταται επιτακτική ανάγκη να βρεθεί μία λύση για τη μεταβατική διαχείριση των απορριμμάτων, που θα  καλύψει το χρονικό διάστημα μέχρι την κατασκευή ενός νέου ΧΥΤΑ»

«Στο πλαίσιο της διαδικασίας αυτής, ο ανάδοχος θα κληθεί να προτείνει μεταβατική λύση στη διαχείριση των αποβλήτων εντός της ΟΕΔΑ Δυτικής Αττικής»

«Προς διευκόλυνση των υποψηφίων θα υποδειχθούν κάποιες θέσεις που πιθανόν να ενδείκνυνται για την αξιοποίηση του χώρου της ΟΕΔΑ Δυτικής Αττικής αφού είναι προς το παρόν ο μοναδικός νόμιμος χώρος για υποδοχή απορριμμάτων»

«Επιλέγεται η ανταγωνιστική διαδικασία με διαπραγμάτευση, δεδομένου ότι η σύμβαση αφορά έργα, αγαθά και υπηρεσίες, που πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια όπως προβλέπονται από το νόμο, ήτοι:

=Η δημιουργία ΧΥΤΑ στο συγκεκριμένο χώρο δεν είναι δυνατόν να ικανοποιηθεί χωρίς προσαρμογή στις ιδιαιτερότητες του χώρου, ο οποίος έχει διαμορφωθεί μετά από πολλαπλές παρεμβάσεις δημιουργίας κυττάρων ΧΥΤΑ, εγκαταστάσεων διαχείρισης απορριμμάτων κλπ

=Υφίστανται ειδικές περιστάσεις και ειδικότερα η αναγκαιότητα εξασφάλισης της μέγιστης δυνατής κοινωνικής συναίνεσης και περιβαλλοντικής προστασίας, καθώς και η πολυπλοκότητα της λύσης από τεχνική και από νομική πλευρά, αφού αυτή πρέπει να συναρμοστεί με υφιστάμενες εγκαταστάσεις και λειτουργίες (π.χ. υφιστάμενες μονάδες επεξεργασίας υγρών αποβλήτων, μονάδες διαχείρισης βιοαερίου, αλληλεπίδραση του ΧΥΤΑ με μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων κλπ)»

«Η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης ανέρχεται σε 29.672.562,30 ευρώ, πλέον του αναλογούντος ΦΠΑ 24%, δηλαδή συνολικά 36.793.977,25 ευρώ. Η διάρκεια δε αυτής θα είναι σαράντα (40) μήνες από την υπογραφή της»

Ύστερα από διαλογική συζήτηση η Ε.Ε.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ

(με τις παρατηρήσεις-διορθώσεις των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής κ.κ. Μπουραΐμη Δημήτρη, τακτικού μέλους της Ε.Ε. – Δ.Σ. Φυλής και Παππού Χρήστου, τακτικού μέλους της Ε.Ε. – Δήμαρχου Φυλής)

=Αποδέχεται την εισήγηση της Δ/νσης Δ.Υ.π.Α.

=Εγκρίνει τους όρους της προκήρυξης για τη διενέργεια ηλεκτρονικού διεθνούς διαγωνισμού με διαδικασία ανταγωνιστικής διαπραγμάτευσης για τη σύναψη σύμβασης με αντικείμενο την «Μελέτη, κατασκευή έργων για την α’ φάση αποκατάστασης της ΟΕΔΑ Δυτικής Αττικής και μεταβατικής διαχείρισης αποβλήτων»

=Ορίζει επιτροπή διαπραγμάτευσης

=Εξουσιοδοτεί την Πρόεδρο για την υλοποίηση της παρούσας απόφασης

Εκδόθηκε η με αριθμ. 248/2019 Α.Ε.Ε. και υπογράφεται όπως ακολουθεί.

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

- Advertisment -