KARTERIS KENTRIKIKARTERIS KENTRIKI
Out Loud:
Πίστευε και ερεύνα

ΦΥΛΗ

Ανοιχτή performance και πολιτιστικές δράσεις ενάντια στη χωματερή από το Proastio Art Centre

10/11/2019 16:34
2 '
Proastio Art Centre
ΕΛΤΑΕΛΤΑ
ΙΝΕΠΑΚΙΝΕΠΑΚ

To Χωματερή project είναι ένα σύνολο πολιτιστικών δράσεων που προέκυψε από την ανάγκη για αφύπνιση και κινητοποίηση όλων στο επείγον ζήτημα της χωματερής και της διαχείρισης των απορριμμάτων, της περιβαλλοντικής καταστροφής, της κοινωνικής υποβάθμισης που έχει υποστεί ο τόπος και η ζωή μας.

LOUMAKIS ORIZONTIALOUMAKIS ORIZONTIA
TELETES THOMAS ORIZONTIATELETES THOMAS ORIZONTIA

Η χωματερή (ΧΥΤΑ) Φυλής αποτελεί τη μεγαλύτερη της Ευρώπης και λειτουργεί εδώ και μισόν αιώνα, με το 90% του συνόλου των σκουπιδιών της Αττικής. Το 2014 η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε έκθεσή της, την είχε χαρακτηρίσει «Μνημείο περιβαλλοντικού χάους, αρρώστιας και ανθρωπίνου πόνου, τουλάχιστον για τις επόμενες τρεις γενιές».

Η διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής βρίσκεται για ακόμη μια φορά σε αδιέξοδο, καθώς παρά τις προειδοποιήσεις από επιστημονικούς φορείς και συλλογικότητες για τον κορεσμό και την ανεπάρκεια της χωρητικότητας του ΧΥΤΑ Φυλής την άμεση ανάγκη κλεισίματος και την επερχόμενη περιβαλλοντική και υγειονομική κρίση, τον Αύγουστο του 2019 αποφασίστηκε η επέκταση της υφιστάμενης εγκατάστασης (Γ φάση) με ορίζοντα λειτουργίας τουλάχιστον μέχρι το 2025.

Είναι αυτή η επέκταση της χωματερής μια ουσιαστική λύση με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα και την κοινοτική νομοθεσία;

Ποιες είναι οι συνέπειες των επικίνδυνων ρυπαντικών της χωματερής στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον της Αττικής;

Σας καλούμε να κινηθούμε και να κινήσουμε τον προβληματισμό και τα συναισθήματά μας απέναντι στην οικολογική καταστροφή της χωματερής σε μια ανοιχτή performance που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου στο επίπεδο τμήμα της έκτασης που προορίζεται για επέκταση της Γ΄ φάσης, δίπλα στην υφιστάμενη εγκατάσταση. Θα διαμαρτυρηθούμε με την αλήθεια των σωμάτων μας, με τη δύναμη του συνόλου, περπατώντας απλά και στέλνοντας ένα μήνυμα ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ.

Η δράση θα βιντεοσκοπηθεί από τη ντοκιμαντερίστρια Laure Vermeersch και θα αποτελέσει μέρος του ντοκιμαντέρ της “Athenian Material”, που θα προβληθεί στην Ευρώπη.

Θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις–πρόβες για όσους ενδιαφέρονται να δουν και να συνδιαμορφώσουν το στήσιμο της performance, χωρίς όμως να αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή στην ανοιχτή performance.

Οι συναντήσεις θα γίνουν την Κυριακή 10, 17 και 24 Νοεμβρίου,12.00 – 14.00, στο Proastio Art Centre, Στρατηγού Λιόση 40, Άνω Λιόσια. Τηλ. 2102470604, 6993954907. Email: proastioart@gmail.com

 

Proastio Art Centre

 

 

MYSTERY POT PROTIMYSTERY POT PROTI
Κοινοποιήστε την ανάρτηση: