11.4 C
Athens
26 Μαΐου 2022
spot_img
ΑρχικήHOT STORYΚλεφτοπόλεμο με το δημοτικό συμβούλιο παίζει η αντιπολίτευση στο Ίλιον

Κλεφτοπόλεμο με το δημοτικό συμβούλιο παίζει η αντιπολίτευση στο Ίλιον

- Advertisement -
- Advertisement -

Ένας ιδιότυπος κλεφτοπόλεμος, με αφορμή ένα καθαρά εσωτερικό θέμα λειτουργίας του Δήμου και αιτία τις στρεβλώσεις του Κλεισθένη, βρίσκεται σε εξέλιξη στον Δήμο Ιλίου. Πρωταγωνιστές, οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης που βρήκαν την ευκαιρία να πάρουν θέση στο κάδρο της εξουσίας, έστω και με τρόπο συγκυριακό.

- Advertisement -
- Advertisement -

Αφορμή για τον ανταρτοπόλεμο που διεξάγεται με φόντο τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, αποτέλεσε η μερική τροποποίηση που επιχείρησε να κάνει η δημοτική αρχή στον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας, επιδιώκοντας, όπως ανέφερε, να ενισχύσει θέσεις – κλειδιά σε τομείς της καθημερινότητας. Τι πιο φυσιολογικό, άλλωστε, από το να αποφασίζει μια διοίκηση να προχωρά σε αλλαγές, όταν τις κρίνει απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία υπηρεσιών. Δεν πρόκειται απλώς για δικαίωμα αλλά για υποχρέωσή της απέναντι στους δημότες που την εξέλεξαν. Αυτοί είναι, εν τέλει, που θα κρίνουν την αποτελεσματικότητα των αλλαγών στο τέλος της ημέρας ή, για την ακρίβεια, στο τέλος της τετραετίας.

Πριν από τους πολίτες, ωστόσο, «ομονόησαν» να την κρίνουν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Στην πρώτη συνεδρίαση ζήτησαν να αναβληθεί η συζήτηση του θέματος και να συμμετάσχουν εκπρόσωποί τους σε νέα διαβούλευση με τους εργαζόμενους (όπως και έγινε), στη δεύτερη ζήτησαν νέα αναβολή και περισσότερη διαβούλευση. Όταν ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου αρνήθηκε, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε «αντάρτικο», παραβλέποντας το γεγονός ότι φαντάζει τουλάχιστον περίεργη η εμμονή τους σε ένα θέμα που δεν αφορά την πλειονότητα των πολιτών του Ιλίου αλλά μια μερίδα εργαζομένων του Δήμου. Στην τελική, οι εργαζόμενοι έχουν Σωματείο, λόγο και επιχειρήματα ενώ μπορούν να υπερασπιστούν, με πολύ καλύτερο τρόπο, την εργασία τους.

Αντίθετα, από ότι φάνηκε, οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης ήταν εκείνες που μάλλον δεν είχαν επιχειρήματα – γιατί αν είχαν θα προτιμούσαν σαφώς να τα καταθέσουν σε δυο συνεδριάσεις, ανοιχτές στο κοινό και με ζωντανή σύνδεση, αντί να επιδίδονται σε τακτικισμούς. Διότι, μόνο σε τακτικισμό μπορεί να αποδοθεί η απουσία τους από το σημαντικότερο όργανο του Δήμου, αφού η διοίκηση Ζενέτου – όπως και η κάθε διοίκηση, του κάθε Δήμου – έχει τις ασφαλιστικές δικλείδες που απαιτούνται για να προχωρήσει τα θέματά της. Και προφανώς, θα τις εφαρμόσει.

Πηγές του δημαρχείου επιμένουν ότι, οι λόγοι για τους οποίους η αντιπολίτευση αποφάσισε να λειτουργήσει έξω από τα θεσμικά όρια της αυτοδιοικητικής ιστορίας του Δήμου (όπως κατήγγειλε ο κ. Ζενέτος ουδέποτε στα χρονικά υπήρξε τέτοιο φαινόμενο), εντοπίζονται στο γεγονός ότι η διοικούσα παράταξη δεν έχει (για μια μόλις έδρα) την απαιτούμενη πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο. Κάτι που επιτρέπει στις άλλες παρατάξεις να συσπειρώνονται, λειτουργώντας εν πολλοίς ακόμα και με τρόπο εκβιαστικό. Αν η απόφασή τους να προκαλέσουν τεχνητή έλλειψη απαρτίας (καθυστερώντας την έγκριση άλλων, σημαντικών για το ευρύ κοινό, αποφάσεων) αφορά ένα μεμονωμένο θέμα ή αν θα αποτελέσει οδηγός στα επόμενα χρόνια, είναι κάτι που θα φανεί.

Σε κάθε περίπτωση, ο δήμαρχος Ιλίου απέδειξε ότι δεν επηρεάζεται από τακτικισμούς, πιστός στην προεκλογική και μετεκλογική του θέση, ότι δεν πρόκειται να μπει σε οποιαδήποτε διαδικασία «συναλλαγών» κάτω από το τραπέζι. Παρά το γεγονός, άλλωστε, ότι γνώριζε τους ψιθύρους για το «αντάρτικο», ο ίδιος και οι 20 δημοτικοί σύμβουλοι της διοίκησης ήταν παρόντες κανονικά στις δυο συνεδριάσεις.

Σε έναν Δήμο, όπως ο Δήμος Ιλίου, όπου το σύνολο των αποφάσεων ψηφίζεται ομόφωνα (φαινόμενο που καταδεικνύει διαφανείς και αδιάβλητες διαδικασίες και δεν είναι σύνηθες στην Αυτοδιοίκηση), είναι ηλίου φαεινότερο ότι η διοίκηση έχει κερδίσει την έξωθεν καλή μαρτυρία που της αναλογεί. Οφείλει λοιπόν η αντιπολίτευση να είναι πολύ προσεκτική στις κινήσεις της, αν θέλει να διασφαλίσει τη δική της.  

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

- Advertisment -