11.4 C
Athens
4 Ιουλίου 2022
spot_img
ΑρχικήHOT STORYΝίκος Ζενέτος: Οι εκλογές, η επιβράβευση και η 4η τετραετία που ξεκίνησε...

Νίκος Ζενέτος: Οι εκλογές, η επιβράβευση και η 4η τετραετία που ξεκίνησε το 2019

- Advertisement -
- Advertisement -

Ήταν 30 Σεπτεμβρίου 2019, όταν πολίτες του Ιλίου που έκαναν τα συνηθισμένα τους ψώνια στη λαϊκή, είδαν ανάμεσά τους να κυκλοφορεί ο δήμαρχος Νίκος Ζενέτος και δημοτικοί σύμβουλοι. Εικόνα οικεία, καθώς οι επισκέψεις του κ. Ζενέτου στις λαϊκές αγορές της πόλης αποτελεί μια αγαπημένη και τακτική του συνήθεια, αλλά και μια ευκαιρία για να συνομιλήσει με κόσμο.

- Advertisement -
- Advertisement -

Εκείνο που, προφανώς, τους εξέπληξε ήταν πως η ορκωμοσία της νέας διοίκησης ήταν εξαιρετικά νωπή, συνεπώς θα ήταν φυσιολογική μια μικρή παρεκτροπή από το συνηθισμένο του πρόγραμμα. Για τους άλλους, ίσως. Για τον δήμαρχο Ιλίου, όμως όχι.

Το 2019 ήταν, σαφώς, μια πλούσια αυτοδιοικητική χρονιά, καθώς εμπεριείχε εκλογές, νέο εκλογικό σύστημα, νέο τρόπο διοίκησης, νέες αλλαγές και νέους κανόνες. Στους περισσότερους Δήμους ήρθαν τα «πάνω-κάτω», το Ίλιον ωστόσο αποτέλεσε εξαίρεση, γεγονός που δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία. Ο Νίκος Ζενέτος έχει από χρόνια κερδίσει το σεβασμό, την εκτίμηση και την ψήφο των δημοτών του και παρά τις προσπάθειες των πολιτικών του αντιπάλων – συχνά υπερβολικές και ανερμάτιστες – όχι μόνο δεν τα έχασε αλλά αύξησε τη δημοτικότητα και το ποσοστό του. Είναι χαρακτηριστικό, ότι δεν κατάφερε να πάρει την αυτοδυναμία από την πρώτη Κυριακή για ποσοστό μόλις 0,4% ενώ τη δεύτερη Κυριακή κατέγραψε ποσοστό πάνω από 70%.

Είναι προφανές ότι ο δήμαρχος Ιλίου δεν έχει εφεύρει τον τρόπο να αυξάνει το θετικό του πρόσημο, δίχως κόπο. Να σηκώνεται το πρωί και να ανακαλύπτει ότι η ζωή του χαρίζει θητείες και χαμόγελα. Οπαδός της θεωρίας «τίποτε δε δουλεύει, αν δεν δουλέψεις εσύ», καταθέτει καθημερινά, ατέλειωτη προσωπική προσπάθεια και επιμέλεια σε κάθε τομέα της διοίκησης. Ο ίδιος γνωρίζει πως κανένα σχέδιο και κανένα όραμα δεν γίνεται πραγματικότητα με μαγικό τρόπο. Χρειάζεται ιδρώτας, θέληση και σκληρή δουλειά, τρίπτυχο που διαχειρίζεται με εξαιρετική ικανότητα. Αυτό είναι το δικό του μυστικό – και το μοιράζεται ανελλιπώς με χιλιάδες κατοίκους της πόλης του, γιατί αντιλαμβάνεται ότι η πολιτική είναι ένα καράβι στο οποίο πρέπει να βάλεις μέσα πολλούς.

Μαζί με το στοίχημα της δύσκολης καθημερινότητας στον τόπο του, ο Νίκος Ζενέτος έχει κερδίσει και τον σεβασμό της αυτοδιοικητικής κοινότητας. Ο κρυστάλλινος τρόπος με τον οποίο διοικεί 13 ολόκληρα χρόνια, σε συνδυασμό με την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητά του, τον έχουν καταστήσει σημείο αναφοράς στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η σταθερότητα, η συνέπεια, η απόλυτη συνάφειά του με την αλήθεια και η ήπια αλλά αδιαπραγμάτευτη θέση του όταν διεκδικεί έργα για το Δήμο του, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια στον συνομιλητή του.

Με τα στοιχεία αυτά ως κεντρικό οδηγό, ο κ. Ζενέτος εισέρχεται στο 2020 και στην αρχή σχεδόν μιας ακόμα τετραετίας διοίκησης. Ίσως την πιο δύσκολη, αφενός γιατί εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, αφετέρου γιατί, ελέω Κλεισθένη, είναι υποχρεωμένος, για μία μόλις ψήφο, να περνά μέσα από τις συμπληγάδες πέτρες της αντιπολίτευσης. Όχι γιατί οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης έχουν να του προσάψουν κάτι, αφού είναι από τους ελάχιστους Δήμους της χώρας που πορεύεται με μεγάλη διαφάνεια στα οικονομικά και το έργο του και ο ίδιος από τους ελάχιστους δημάρχους που διαχειρίζονται το δημόσιο χρήμα, όπως διαχειρίζεται το προσωπικό πορτοφόλι του. Είναι, κυρίως, γιατί διαθέτουν για πρώτη φορά τη δυνατότητα να καθυστερούν τις αποφάσεις του και δεν αντιλαμβάνονται πως για τους πολίτες του Ιλίου, το ζητούμενο είναι να ξοδεύουν το πολιτικό τους κεφάλαιο μαζί του και όχι εναντίον του.

Σε κάθε περίπτωση, ο χρόνος που πέρασε ήταν αποκαλυπτικός για τον κ. Ζενέτο και, παρά τη μεγάλη εμπειρία του, διδακτικός. Με ενδιαφέρον αναμένεται και η νέα χρονιά, κατά την οποία είναι πολύ πιθανό πως θα βρεθεί ενώπιος ενωπίω με εκπλήξεις. Πώς θα τις αντιμετωπίσει, κανείς δε γνωρίζει. Το βέβαιο είναι πως, ο δήμαρχος των τεσσάρων τετραετιών, έχει την εμπειρία που απαιτείται, ώστε να μην περιμένει ποτέ ότι θα βρέξει τριαντάφυλλα. Αν θέλει να έχει περισσότερα τριαντάφυλλα, ξέρει πως πρέπει να φυτέψει περισσότερες τριανταφυλλιές. Και είναι, μάλλον, αποφασισμένος να το κάνει.

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

- Advertisment -