11.4 C
Athens
26 Ιουλίου 2021
Αρχική HOT STORY Πανευρωπαϊκή πρωτιά στην εφαρμογή ηλιακής κοινωνικής πολιτικής διεκδικεί ο Δήμος Φυλής. Ξεκινά...

Πανευρωπαϊκή πρωτιά στην εφαρμογή ηλιακής κοινωνικής πολιτικής διεκδικεί ο Δήμος Φυλής. Ξεκινά ο διαγωνισμός για το ενεργειακό πάρκο

- Advertisement -
- Advertisement -

Σάρκα και οστά αναμένεται να πάρει το επόμενο διάστημα μια εξαιρετικά φιλόδοξη και μεγαλόπνοη πρωτοβουλία, η πρώτη σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, το ενεργειακό πάρκο του Δήμου Φυλής, στη θέση της παλιάς χωματερής. Χρειάστηκε να περάσει από σαράντα – γραφειοκρατικά – κύματα, αλλά αποτελεί αδιαμφισβήτητα μια καθαρή, προσωπική νίκη του δημάρχου Φυλής Χρήστου Παππού και των συνεργατών του.

- Advertisement -
- Advertisement -

«Πρώτα σε αγνοούν, μετά σε κοροϊδεύουν, μετά σε πολεμούν, μετά τους νικάς», έλεγε σε ένα από τα διασημότερα ανάλεκτά του, ο Ινδός πολιτικός Μαχάτμα Γκάντι και φαίνεται πως βρίσκει την απόλυτη έκφρασή του στην περίπτωση του κ. Παππού, καθώς ουδείς πίστευε πως, μια πρωτοβουλία, που ξεκίνησε στα σπάργανα ακόμα των εξαγγελιών της τότε κεντρικής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων, θα βρισκόταν ήδη ένα βήμα πριν την υλοποίησή της.  

Για τον δήμαρχο Φυλής αποτέλεσε μια μεγάλη ευκαιρία να δημιουργήσει προϋποθέσεις ενεργειακής αυτοτέλειας στον Δήμο του, ενώ για περίπου 5.000 οικογένειες της περιοχής, είναι η μεγάλη ευκαιρία για δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα που θα καλύψει τις ανάγκες τους.

Και εγένετο… διαγωνισμός

Την προσεχή Πέμπτη, στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, θα τεθούν προς έγκριση τα τεύχη δημοπράτησης, δίνοντας έτσι το σήμα της εκκίνησης για τον διεθνή ηλεκτρονικό διαγωνισμό. Καιρού επιτρέποντος, μέσα στον Απρίλιο θα κλείσουν οι προσφορές και αναμένεται μέχρι τον Σεπτέμβριο να ολοκληρωθεί η διαδικασία, με την ανακήρυξη του αναδόχου.

Το έργο αφορά στη δημιουργία ενεργειακού πάρκου, με τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 10MW και πλήρη αποκατάσταση, εκτείνεται σε 2 χιλιάδες στρέμματα στο αποκατεστημένο κομμάτι της χωματερής και είναι προϋπολογισμού 26 εκατομμυρίων ευρώ. Η μελέτη έγινε από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, με τη βοήθεια εξωτερικών συνεργατών (D-West & ΕΠΕΜ) και προβλέπει, επίσης, υδροηλεκτρικό έργο μικρής κλίμακας, φύτευση για χώρους πρασίνου και αναψυχής, δημιουργία διαδρομών και μονοπατιών, καθώς και ανάδειξη του αρχαίου τείχους ΔΕΜΑ.

Στην ουσία, πρόκειται για το πρώτο έργο στην Ευρώπη με ενεργειακή κοινότητα αλλά και την απαρχή για να γίνει ο Δήμος Φυλής, ο πρώτος ενεργειακά αυτόνομος Δήμος από τον ήλιο. Το σημαντικότερο, ωστόσο, επίτευγμα για τον Χρήστο Παππού και τη διοίκησή του, είναι η δυνατότητα να δοθεί δωρεάν ρεύμα σε περίπου 5 χιλιάδες οικογένειες μέσω της ενεργειακής κοινότητας που έχει συστήσει ο Δήμος με τα νομικά του πρόσωπα.

Οι έξι φάσεις του συνολικού έργου

Η δημιουργία ενεργειακού πάρκου αποτελεί την 3η φάση του προγράμματος «Ήλιος», το οποίο αποτελείται συνολικά από 6 φάσεις. Η 1η φάση ήταν η ενεργειακή αναβάθμιση του οδοφωτισμού με λαμπτήρες led καθώς και η τοποθέτηση αντλιών θερμότητας και φωτοβολταϊκών σε κτήρια και το γήπεδο της Φυλής. Τα φωτοβολταϊκά θα τοποθετηθούν σε οικόπεδο συνιδιοκτησίας του δήμου, δίπλα στη χωματερή στη θέση του παλιού θερμοκηπίου. Η 2η φάση είναι η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στα δημοτικά κτήρια Λιοσίων και Ζεφυρίου. Μέχρι σήμερα έχουν τοποθετηθεί σε 4 δημοτικά κτήρια ενώ ολοκληρώνεται η μελέτη για τα υπόλοιπα.  

Η 4η φάση, που θα εκτυλιχθεί μετά τη δημιουργία του ενεργειακού πάρκου, αφορά τοποθέτηση επιπλέον φωτοβολταϊκών σε ιδιοκτησίες του Δήμου και άλλους χώρους, ύστερα από έγκριση του δασαρχείου, καθώς και το συνολικό ρεύμα που θα χειρίζεται η ενεργειακή κοινότητα. Οι επόμενες δυο φάσεις αφορούν στην τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στον χώρο που λειτουργεί σήμερα η χωματερή και εντάχθηκαν στην επίμαχη απόφαση της Ε.Ε του ΕΔΣΝΑ τον Αύγουστο του 2019, ύστερα από σχετική πρόταση των Δημήτρη Μπουραΐμη και Χρήστου Παππού.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι το πρόγραμμα έχει ήδη παρουσιαστεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και δημοσιοποιηθεί από την κρατική τηλεόραση ενώ τον ερχόμενο Ιούνιο ο Δήμος Φυλής θα παρουσιάσει ολοκληρωμένο το πρότζεκτ στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια της ενεργειακής εβδομάδας.

Τα επόμενα βήματα

Οι μελέτες για όλες τις φάσεις βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη ενώ ήδη η εντεταλμένη σύμβουλος για θέματα ενεργειακής κοινότητας Χρυσούλα Κουράση, προετοιμάζει το καταστατικό, ώστε να λάβει τις απαραίτητες εγκρίσεις από τον Ειρηνοδικείο και το ΓΕΜΗ.
Σύμφωνα, εξάλλου, με το χρονοδιάγραμμα, μέσα στον Απρίλιο αναμένεται να κληθούν οι δημότες του Δήμου Φυλής να καταθέσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, προκειμένου να ενταχθούν στην ενεργειακή κοινότητα για δωρεάν ρεύμα, ανάλογα με τα εισοδήματα τους.

Χρήστος Παππούς: «Ήμουν ο γραφικός του χωριού»

Απόλυτα δικαιωμένος, παρά τις επιμέρους καθυστερήσεις, δηλώνει ο δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς. Για εκείνον δεν ήταν απλώς μια φιλοδοξία, αλλά η πεμπτουσία μιας πρωτοβουλίας που οραματίστηκε, καλλιέργησε, σχηματοποίησε και περίμενε υπομονετικά την ημέρα που θα την υλοποιήσει. Απτά και μετρήσιμα.

«Στην αρχή με είπαν τρελό. Μετά γραφικό. Μετά είπαν ότι είναι πολύ ωραίο για να είναι αληθινό, μετά σταμάτησαν να μιλάνε και πλέον αρχίζουν να λένε ότι το έργο θα γίνει», δηλώνει ο κ. Παππούς. Και προσθέτει: «Η αξιοποίηση του μεγαλύτερου φυσικού πόρου της χώρας μας, του ήλιου, μπορεί να μας βοηθήσει να εξαλείψουμε την ενεργειακή φτώχεια, η οποία μαστίζει την κοινωνία μας. Ο Δήμος Φυλής μπορεί να γίνει ο πρώτος Δήμος στην Ευρώπη που εφαρμόζει την ηλιακή κοινωνική πολιτική. Δεν είναι εύκολο, δεν είναι ακατόρθωτο. Χρειάζεται θέληση και προσπάθεια και σας διαβεβαιώνω, ότι η διοίκησή μας διαθέτει και τα δυο».

Να σημειωθεί, ότι το όλο εγχείρημα έχει την έγκριση του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ).

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

- Advertisment -