11.4 C
Athens
25 Μαΐου 2022
spot_img
ΑρχικήΚΟΙΝΩΝΙΑΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΞεκάθαρες λύσεις απαιτεί η τοπική αυτοδιοίκηση, τονίστηκε στην γενική συνέλευση της ΠΕΔΑ

Ξεκάθαρες λύσεις απαιτεί η τοπική αυτοδιοίκηση, τονίστηκε στην γενική συνέλευση της ΠΕΔΑ

- Advertisement -
- Advertisement -

Πεδα γενικη συνελευσηΤην επιτακτική ανάγκη να δοθούν ξεκάθαρες απαντήσεις στα προβλήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης από την κεντρική Διοίκηση, επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός, κατά την ομιλία του στις εργασίες της 1ης Συνέλευσης της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (Π.Ε.Δ.Α.), η οποία πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Ο κ. Σγουρός υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι τα προβλήματα πρώτου και δεύτερου βαθμού είναι σε μεγάλο βαθμό κοινά και γι’ αυτό κοινή θα πρέπει να είναι και η απάντηση της τοπικής αυτοδιοίκησης απέναντι στο κεντρικό Κράτος.

- Advertisement -
- Advertisement -

«Για να δώσω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα και να τεκμηριώσω αυτό που ανέφερα για την κοινή μας πορεία, θα αναφερθώ στη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής που αν δεν δώσουμε λύση θα είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι για το τι θα συμβεί. Ένα χρόνο μετά τη λειτουργία του «Καλλικράτη» και την ίδρυση των Περιφερειών, συστήθηκε πριν από λίγες μέρες ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος, ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής. Αν δεν υπάρξει η άμεση επιχορήγησή του σ΄έναν μήνα θα αντιμετωπίζουμε δυσκολίες στην πληρωμή των εργαζομένων ή ακόμα και στον εφοδιασμό των οχημάτων», τόνισε χαρακτηριστικά. Επιπλέον, ζήτησε από τους Δήμους να επισπεύσουν τις διαδικασίες και να ετοιμάσουν τις μελέτες προκειμένου η Περιφέρεια να χρηματοδοτήσει έργα με κριτήριο και ωριμότητα.

Λαμβάνοντας τον λόγο η αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Φώφη Γεννηματά, παραδέχθηκε ότι ο Καλλικράτης δε συνοδεύτηκε από τους ανάλογους πόρους, σημειώνοντας πάντως ότι έχει ήδη ξεκινήσει ο διάλογος για να διορθωθούν τα κακώς κείμενα . Ανέφερε, ακόμη, ότι η επόμενη φάση, στην οποία πρέπει να εστιαστούν οι προσπάθειές για τον «Καλλικράτη» είναι, «το πώς θα μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε το επιτελικό κράτος». Η κ. Γεννηματά μίλησε ειδικά για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» για το οποίο, όπως επεσήμανε, έχουν δρομολογηθεί εξελίξεις. Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει υπουργική απόφαση για την αυτεπιστασία στους δήμους, από την οποία θα επωφεληθούν 35.000 εργαζόμενοι.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Καλλιθέας και Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κώστας Ασκούνης, υπογράμμισε ότι οι πόροι προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση έχουν μειωθεί κατά 50% και πρόσθεσε ότι περαιτέρω μείωση θα οδηγήσει στην κατάρρευση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. «Περιμένουμε μέχρι τις αρχές της εβδομάδας να μας παραδώσετε το κείμενο για το πολυνομοσχέδιο –σκούπα, για να ξεκινήσει ο διάλογος. Πρέπει να επιλύσουμε προβλήματα που δυσκολεύουν την ζωή μας και δεν είναι, πάντα, οικονομικά». Κατέληξε δε, λέγοντας ότι ο μόνος δημόσιος φορέας που μπορεί να προσφέρει ουσιαστικές κοινωνικές υπηρεσίες στους πολίτες, καθώς και ένα ευρύ δίκτυο κοινωνικής προστασίας είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Τέλος, ο Πρόεδρος της ΠΕΔΑ και ΔήμαρχοςΑγ. Αναργύρων-Καματερού Νίκος Σαράντης, έδωσε έμφαση στις υπέρμετρες επιβαρύνσεις των αιρετών, λέγοντας ότι στον ένα χρόνο εφαρμογής του «Καλλικράτη» εντοπίστηκαν προβλήματα που χρήζουν νομοθετικής παρέμβασης, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Επίσης, πρόσθεσε ότι απαιτείται από την Κεντρική Διοίκηση η διασφάλιση των πληρωμών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς και απλούστευση των διαδικασιών για την αρωγή στους πληττόμενους από τη φτώχεια πολίτες.

 

Λεζάντες: 1. Γιώργος Καμίνης, Φώφη Γεννηματά, Γιάννης Σγουρός, 2. Κώστας Ασκούνης, 3. Γιάννης Σγουρός, 4. Νίκος Σαράντης, 5. Φώφη Γεννηματά, 6. Σωτήρης Ντούρος, Νίκος Ζενέτος, 7. Δημήτρης Μπουραίμης, 8. Σωτήρης Ντούρος, Δέσποινα Αφεντούλη, 9. Γενική συνέλευση των δημάρχων

 

Πεδα γενικη συνελευση1 Πεδα γενικη συνελευση2 Πεδα γενικη συνελευση3
Πεδα γενικη συνελευση4 Πεδα γενικη συνελευση5 Πεδα γενικη συνελευση6
Πεδα γενικη συνελευση7 Πεδα γενικη συνελευση8 Πεδα γενικη συνελευση9
- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

- Advertisment -