11.4 C
Athens
4 Ιουλίου 2022
spot_img
ΑρχικήΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΑΧΑΡΝΕΣΣύλλογος εκπαιδευτικών "Ο Σωκράτης": Καταργούνται δεκάδες τμήματα - 119 λιγότεροι εκπαιδευτικοί σε...

Σύλλογος εκπαιδευτικών “Ο Σωκράτης”: Καταργούνται δεκάδες τμήματα – 119 λιγότεροι εκπαιδευτικοί σε δημοτικά σχολεία των Αχαρνών, του Ωρωπού και του Διονύσου

- Advertisement -
- Advertisement -

Οι επιπτώσεις της εφαρμογής, των όσων ορίζει το επίμαχο άρθρο 49 του πολυνομοσχεδίου (ανώτατο όριο των μαθητών ανά τμήμα σε 24 (με τη δυνατότητα προσαύξησης 10%)   και το κατώτατο όριο σε 20. Στα διθέσια νηπιαγωγεία και άνω ο ελάχιστος αριθμός είναι 16), καταδεικνύουν την αδυσώπητη επίθεση της κυβερνητικής πολιτικής σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και στη λειτουργία του δημόσιου σχολείου. :

- Advertisement -
- Advertisement -

Ηλίου φαεινότερον ότι στόχος της κυβέρνησης είναι οι περικοπές τάξεων και τμημάτων και οι απολύσεις εκπαιδευτικών. Ακολουθώντας τη ρότα που έχουν χαράξει Ο.Ο.Σ.Α και Ε.Ε, για παραπέρα μείωση του κόστους στη δημόσια εκπαίδευση, προχωρά σε δραστική μείωση του αριθμού των εκπαιδευτικών για τη στελέχωση των σχολικών μονάδων.

Χτυπάει ως το κόκαλο  τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών και υποθηκεύει το μέλλον τους, αφού, μέσω της εφαρμογής των μέγιστων και ελάχιστων ορίων των τμημάτων,  θα επιδεινώσει περισσότερο  την ήδη υποβαθμισμένη παρεχόμενη δημόσια εκπαίδευση.

Η αύξηση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα, ιδιαίτερα στις μικρότερες τάξεις, εκ των πραγμάτων ισοδυναμεί με «στοίβαγμα» παιδιών, που υπονομεύει τη διαδικασία της μάθησης και το έργο του εκπαιδευτικού, δεδομένου ότι πρέπει να ανταποκριθεί στις ανάγκες παιδιών με διαφορετικά μαθησιακά επίπεδα και πολύ συχνά με ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες.

Είναι προκλητικές οι προφάσεις του Υπουργείου για «πλασματικά κενά» στα σχολεία τη στιγμή που το γονεικό κίνημα, σε σύμπλευση με τα σωματεία εκπαιδευτικών, χρόνια τώρα, διεκδικούν μέγιστο όριο 15 μαθητών για το νηπιαγωγείο και τις Α’ κ Β’ τάξεις του δημοτικού και 20 μαθητών για τις υπόλοιπες τάξεις. Συνιστά έναν ακόμα κυβερνητικό εμπαιγμό γονιών και εκπαιδευτικών!!!

 Τα προηγούμενα δεν είναι ΄΄κεραυνός εν αιθρία΄΄ … Οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ προχώρησαν στο κλείσιμο δεκάδων οργανικών κενών, προωθώντας κάθε είδους διαχειριστικά ΄΄συμμαζέματα΄΄, όπως αυτό της κατάργησης της μόνιμης θέσης υπεύθυνου εκπαιδευτικού για τα ολοήμερα τμήματα.

Παραθέτουμε στοιχεία που αφορούν στην Α’Τάξη και στη συνέχεια συνοπτικά το σύνολο των τάξεων του δημοτικού, ενώ θα ακολουθήσει σχετική ανακοίνωση για τα Νηπιαγωγεία. Τα στοιχεία του πίνακα βασίζονται στα φετινά τμήματα της Α΄Τάξης.

ΔΗΜΟΤΙΚΑ Β΄ ΑΝ. ΑΝ. ΑΤΤΙΚΗΣΤΜΗΜΑΤΑ Α΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧ.ΕΤΟΣ 2019-20ΤΜΗΜΑΤΑ Α΄ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧ.ΕΤΟΣ 2020-21 (Με 24 παιδιά ανά τμήμα)Τμήματα που χάνονται
Δήμος Αχαρνών574215
Δήμος Διονύσου1477
Δήμος Ωρωπού844
Σύνολο795326

Σε περίπτωση εφαρμογής της προσαύξησης του 10%  ο αριθμός των τμημάτων που χάνεται, παραμένει ο ίδιος.

Σύνολο διδακτικών ωρών και εκπαιδευτικών  που μειώνονται από τα μαθήματα ειδικοτήτων στην Α’ Τάξη. Για κάθε εκπαιδευτικό μετράμε 24 ώρες.

ΜάθημαΤμήματα που χάνονται (Α’Τάξη)Διδακτικές ώρες στο εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμαΔιδακτικές ώρες που χάνονται συνολικάΑριθμός εκπαιδευτικών  που μειώνονται
Αγγλικά262522
Γυμναστική263783
Εικαστικά262522
Μουσική261261
Θεατρική Αγωγή261261
Πληροφορική261261
Σύνολο261026011

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, στην Α’ Τάξη καταργούνται 26 τμήματα, γεγονός που συνεπάγεται 260 διδακτικές ώρες ειδικοτήτων λιγότερες και 36 εκπαιδευτικούς λιγότερους (26 υπεύθυνοι τάξεων + 10 εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων)

Συνολικά και για τις 6 τάξεις του δημοτικού στα 42 σχολεία που είναι οργανικά πάνω από 7θέσια, χάνονται 84 τμήματα από τα 494 σημερινά τμήματα. Μόνο σε 5 σχολεία δε καταργείται τμήμα. Αναφορικά με το σύνολο των μαθημάτων ειδικοτήτων για όλες τις τάξεις, χάνονται περίπου 840 διδακτικές ώρες, δηλαδή 35 εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων. Συνολικά, 84 (δάσκαλοι) + 35 (εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων) = 119 εκπαιδευτικοί λιγότεροι!!!

.Η κατάργηση τμημάτων και η υποχρεωτική μετακίνηση μαθητών σε όμορα και μη σχολεία, σε απόσταση μακρινή από τον τόπο κατοικίας, θέτει επιπλέον εμπόδια σε παιδιά και γονείς για την  απρόσκοπτη πρόσβαση σε αυτά. Άλλωστε στο σύλλογό μας είναι τρανταχτό το παράδειγμα κατάργησης τμήματος από το 24ο Δημοτικό, όπου μαθητές υποχρεώθηκαν να μετακινηθούν σε σχολικές μονάδες στις οποίες ήταν αδύνατη η πρόσβαση με τα πόδια….

Λόγω της υποχρεωτικής μετακίνησης των μαθητών, θα μειωθούν και τα τμήματα του Ολοήμερου.

Οι πλεονάζουσες ώρες των μόνιμων εκπαιδευτικών θα έχει ως αποτέλεσμα, (λόγω της υποχρεωτική ανάθεσης σε μαθήματα ειδικοτήτων που έχει καταλήξει πάγια τακτική για τα «μπαλώματα» όπου εμφανίζονται κενά) τη μεγαλύτερη μείωση σε προσλήψεις συμβασιούχων εκπαιδευτικών.

Η κατάργηση τμημάτων και γενικώς η συρρίκνωση  του δημόσιου σχολείου δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την καταστρατήγηση της οργανικής θέσης, αφού μόνιμοι εκπαιδευτικοί, λόγω υπεραριθμίας θα οδηγηθούν στην υποχρεωτική μετακίνηση….

Οι εκπαιδευτικοί, μόνιμοι και αναπληρωτές, όλων των ειδικοτήτων, συσπειρωμένοι στο σωματείο μας δυναμώνουμε τη φωνή μας, δυναμώνουμε τις κινητοποιήσεις μας!

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

- Advertisment -