KARTERIS KENTRIKIKARTERIS KENTRIKI
Out Loud:
Πίστευε και ερεύνα

ΑΧΑΡΝΕΣ

Μία ξεχωριστή εκδήλωση για την 101η επέτειο από τη Γενοκτονία των Ποντίων

25/05/2020 17:37
3 '
ΕΛΤΑΕΛΤΑ
ΙΝΕΠΑΚΙΝΕΠΑΚ

Μία ξεχωριστή εκδήλωση έλαβε χώρα το βράδυ της Τρίτης 19 Μαΐου, ανήμερα της 101ης επετείου της Γενοκτονίας των Ποντίων στην πλατεία Ακριτών του Πόντου, στις Αχαρνές. Ο χώρος στον οποίο βρίσκεται το Μνημείο του Πόντιου Ακρίτα, πλημμύρισε από εκατοντάδες ανθρώπους διαφόρων ηλικιών, οι οποίοι προσήλθαν ακόμα κι από περιοχές όπως ο Πειραιάς, ο Ασπρόπυργος και η Αγία Βαρβάρα ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ένθερμου αγωνιστή του ποντιακού ζητήματος Βασίλη Καρυοφυλλίδη.

LOUMAKIS ORIZONTIALOUMAKIS ORIZONTIA
TELETES THOMAS ORIZONTIATELETES THOMAS ORIZONTIA

Πηγή: https://kanaliena.gr/acharnai-mia-xechoristi-ekdilosi-gia-tin-epeteio-tis-genoktonias-ton-pontion/

Σκοπός ήταν να τιμήσουν όλοι μαζί την μνήμη των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου με έναν διαφορετικό τρόπο και μάλιστα στη σκιά της πανδημίας του κορωνοϊού.

Για πρώτη φορά το μνημείο φωτίστηκε από 353 κεριά, ενώ πολλά ήταν τα λουλούδια που εναπόθεσε ο κόσμος. Μικροί και μεγάλοι, τήρησαν ενός λεπτού σιγή στα θύματα, έψαλλαν τον Εθνικό Ύμνο και στη συνέχεια άναψαν 101 φαναράκια ώστε να πετάξουν τον ουρανό!

«101 χρόνια μετά δεν ξεχνάμε»

«Ο ουρανός φωτίστηκε όπως μας φωτίζουν το δρόμο της δικαίωσης οι νεκροί μας!

Η απάντηση προς τους νεκρούς μας αλλά και όλους τους αρνητές: Είμαστε εδώ 100 + 1 χρόνια! Δεν ξεχνάμε! Η συγκίνησή μου ήταν και είναι μεγάλη διότι για πρώτη φορά ως δημότες επιλέξαμε από μόνοι μας να συναντηθούμε εκεί και να αξιοποιήσουμε το μνημείο, πράγμα ιδιαίτερα σημαντικό.

Ιδιαίτερη δε συγκίνηση είναι όταν βλέπεις μωρά και νεολαίους να αγκαλιάζουν κυριολεκτικά το μνημείο με την παρουσία τους, φορώντας ταυτόχρονα μπλουζάκια σχετικά με το νόημα της ημέρας. Ήταν η πρώτη φορά που αγκαλιάστηκε τόσο πολύ το μνημείο και η πλατεία», σημείωσε σε μήνυμα του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο εμπνευστής της πρωτοβουλίας Βασίλης Καρυοφυλλίδης.

Παράλληλα επισήμανε ότι, «το μνημείο είναι “ξεχασμένο” σχεδόν από όλους και δεν αναδεικνύεται με τη δέουσα σημασία από οργανωμένους φορείς της πόλης μας. Το μνημείο δεν είναι μόνο… η αλλαγή των σημαιών όταν φθαρούν, έχει και την ιστορική του αξία!».

Αφού ευχαρίστησε τους συντελεστές του εγχειρήματος, κλείνοντας το μήνυμα του ο κ. Καρυοφυλλίδης τόνισε:

«Πάντα εδώ είμαι, απέναντι στο ιστορικό χρέος! Δεν έκανα τίποτα! Όλοι μαζί το κάναμε! Διατηρήσαμε άσβεστη τη μνήμη και τη φλόγα του Πόντου!

Είθε να αξιωνόμαστε να τιμούμε πάντα τη μνήμη των προγόνων μας και να έρθει σύντομα η δικαίωση των ψυχών τους!

Αιωνία τους η μνήμη! Καλόν αγώνα!».

Να σημειωθεί ότι έως την ημέρα της εκδήλωσης ο χώρος γύρω από το μνημείο ήταν γεμάτος ξερόχορτα, αλλά καθαρίστηκε, πλύθηκε και στολίστηκε έγκαιρα από τους κυρίους Βασίλη Καρυοφυλλίδη και Χαράλαμπο Κωνσταντινίδη, εν μέσω καύσωνα, ώστε να είναι έτοιμος για το ξεχωριστό γεγονός!

MYSTERY POT PROTIMYSTERY POT PROTI
Κοινοποιήστε την ανάρτηση: